A kertépítés első lépése a kerttervezés. Nemcsak a ház építése kezdődik a tervezéssel, hanem a kert építése is.

  1. A kert építése előtt mindig gondolja végig, hogy mire szeretné használni a kertet? Mit szeretne a kertben csinálni? Milyen kertet szeretne?
  2. Ha pedig már tudja, hogy milyen kertet szeretne, akkor a kert adottságait érdemes számba vennie.
  3. A kert adottságainak felmérése után érdemes lehet módosítani az elképzelését, hogy milyen kertet szeretne.
  4. Ha pedig ez megtörtént, akkor gondolja végig, és tervezze meg azt a folyamatot, amelynek során a kert mostani állapotából megépíti vagy pedig megépítteti álmai kertjét.

A kerttervezéskor persze sok apró részletet is végig kell gondolni. Sokszor előfordul, hogy sok mindent szeretne, és ezek egyszerűen nem férnek el majd a kertben.

kerttervezés kisokos

Mire figyeljen oda kertje megtervezésekor?

Vagy pedig a kertépítésre rendelkezésre álló pénzösszeg jelent majd komoly korlátot tervei megvalósításához. A megvalósíthatóság is fontos, nemcsak az, hogy álmai kertjét építse meg.

  • Az is lehetséges persze, hogy a kert megtervezése után a kert építését több szakaszban fogja megcsinálni.
  • Akkor, amikor már rendelkezésre áll az 1-1 szakasz megépítéséhez szükséges pénz.

Kertépítés a céljai és lehetősége függvényében

Lehetséges forgatókönyv lehet az, hogy első lépésben a kertbe megálmodott fákat ülteti el. Ezt követően pedig az esetlegesen szükséges elektromos vezetékek kerülnek a földbe a kertben.

Ezt követi majd a medence vagy a kis kerti tó, a sziklakert vagy egy kis csobogó megépítése. Majd ezután kerülnek kialakításra a virágágyások, kerül a helyére a pázsit. Végül pedig a kerti utak épülnek meg.

Ezt persze felboríthatja az, hogy a garázs már kész van, és egy kocsibejáró útra már az őszi esős idők előtt szükség lenne.

Tehát a céljai, igénye és az anyagi lehetőségének a függvényében tervezheti meg a kerttervezés után kertje megépítését. Ennek során abban is döntenie kell majd, hogy saját maga építi meg, vagy pedig szakemberre bízza a kertépítést.

Segítség a kerttervezéshez

Készítsen kézi rajzot!

Könnyebb lesz a tervezés, ha egy rajzot készít a kertről, és mindent berajzol, ami a kertben megtalálható. Ezzel lerajzolta jelenlegi kertjét. Ezt követően pedig készítsen egy másik rajzot. Ez a rajz már az elképzelt, megtervezett kertjét tartalmazza. Ebbe a rajzba rajzoljon be mindent, amit meg szeretne tartani a kertből. Ezután pedig rajzolja be azokat az új elemeket a helyükre, amit megálmodott, és szeretne kialakítani a kertben.

Amint tervezett kertje rajza elkészül, akkor meglesz a végleges helye a fáknak, bokroknak, sövénynek a konyhakertnek, virágágyásnak, pázsitnak, medencének, kerti tónak, csobogónak, sziklakertnek, lépcsőnek, kerti pihenőhelynek, terasznak, lépcsőnek, kocsibejárónak, burkolt kerti útnak, kerti ösvénynek. Mindennek, amit csak megálmodott a kertjébe.

A rajz kiegészítéseként fényképeket is érdemes készíteni a kertről.

Fákat védje meg a kertrendezéskor!

Ha kerti gépekkel végeztet kerti munkát, például közművezetékeknek ásat árkot, vagy a kerti tó vagy medence gödrét ásatja ki, vagy a kertrendezés keretében talajgyalulásra van szükség, akkor a fák törzsét érdemes deszkákkal körberakni, és összekötözni.

Burkolat vagy zöldfelület legyen túlsúlyban?

Gondolja végig, hogy milyen kertet szeretne, és azt is, hogy mennyi ideje lesz a kert gondozására, ápolására.

Ha szeret a kertben dolgozni, és ezért szakít időt majd 10-20 év múlva is a virágágyások rendben tartására, a pázsit gondozására, vágására, locsolására, akkor bátran építsen olyan kertet, ahol a zöldfelület van túlsúlyban.

Ha viszont nem szeretne a kertben dolgozni, vagy tudja azt, hogy akármennyire is szeretne majd foglalatoskodni a kertben, nem lesz ideje rá, akkor érdemes kaviccsal felszórt és kerti lapokkal, járólapokkal burkolt területek arányát megnövelni a növényzettel szemben.

Ház és a kert kapcsolata

Ma már a kert a ház kültéri meghosszabbítása, megnagyobbítása.

Gondoljon csak bele abba, hogy például amikor a teraszajtót kinyitva kilép a teraszra, akkor tulajdonképpen a kültéri nappalijába lép be.

A ház és a kert is kifejezi tulajdonosának a stílusát, ízlését. Ezért nem véletlen, hogy a kert és a ház is hasonló stílusjegyeket hordoz magában.

Ha otthona modern stílusban épült, akkor kertjében is minden bizonnyal az egyenes vonalak, a geometrikus formák dominálnak majd. Valószínű az is, hogy viszonylag kevés színt fog használni a kertben. Kisebb lesz a zöldfelület aránya a burkolattal szemben, és a növények sem lesznek a szivárvány minden színében pompázóak.

Ezzel szemben, ha klasszikus vagy mediterrán stílusban épült otthona, akkor szinte biztos, hogy jóval többféle szín fog megjelenni a kertjében is, és sokszínűbb is lesz. Az egyenes vonalak helyett a hullámos, kanyargós vonalak dominálnak majd a kerti utak vonalvezetésében.

Telek adottságai

Érdemes a kertbe a talajnak megfelelő növényeket ültetni. Jó minőségű, löszös feketeföldben bátran kialakíthat veteményeskertet, virágágyásokat.

Egy homokos talajon azonban nem fognak jól élni az elültetett zöldségek. Ha nem megfelelő a talaj, akkor virágok és zöldségek helyett egy kaviccsal felszórt területben érdemes inkább gondolkodnia.

Egy hosszúkás, vékony kertben egy kanyargós ösvény vagy kerti út szélesíteni fogja a teret.

Ha a kert különböző funkciót biztosító helyeit nem választja el kisebb, nagyobb elválasztó falakkal, rácsozatra vagy lugasra felfuttatott kúszónövényekkel, hanem csak a burkolat jelzi az egyes területek határait, akkor ezzel is nagyobbnak láttatja a teret. Ugyanis szem előtti tér nem ér véget ott, ahol az adott funkciót biztosító burkolat vagy növényzet végetér akkor, ha a kert még folytatódik. Egy lugassal vagy fallal való elhatároláskor ez már nem így van.

A funkciókat elválasztó falak nélkül nagyobbnak láttathatja a teret. Egy kisebb teleknél még akár azzal a lehetőséggel is élhet, hogy a két szomszéd közötti telekhatáron felhúzott kerítést is alacsonyra építi. Egy alacsony kis kerítés nem állja útját a szemnek, és akár még a szomszédos telket is a kert kiterjesztésének érzékelheti.