A kerttervező és kertépítő szakemberek alapvetően 4-féle kerttípust fejlesztettek ki a természet barátai, az életet szeretők, a dizájnkedvelők és a kifinomult esztéták számára. Ezekről a kerttípusokról sokkal bővebben is olvashat a 100 álomkert című könyvben.

Ezek a személyiségjellemzőkön alapuló kerttípusok a kert tulajdonosának a személyiségét, vágyait és értékrendszerét veszik figyelembe a kert megtervezésekor. Ezért a kerttervezéskor a kiindulópont a kert tulajdonosának a személyisége, vágyai és mozgatórugói. Ahogy a kert tulajdonosa tekint magára, és ahogy meghatározza a helyét a szűkebb és tágabb környezetében. A személyiségből fakadó jellemzők elsődleges szem előtt tartásakor azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kert természetes adottságait sem.

Ennek a 4 alapvető kerttípusnak a híveit a személyiségükre vonatkozó kérdések alapján tudjuk megkülönböztetni:

  • Milyen a kert tulajdonosának a személyisége, introvertált vagy inkább extrovertált?
  • Az íves, kerek, szabadon szárnyaló formákat kedveli inkább, vagy az egyenes vonalakhoz, letisztult formákhoz ragaszkodik inkább.

A dizájnkedvelőket és az esztétákat összeköti a kis formák szeretete. Ugyanakkor az esztéta introvertált, befelé forduló személyiség, aki a kertben egy olyan védett zugot lát, ahova elvonulhat, és egyedül lehet a gondolataival, addig az extrovertált designkedvelő társas kapcsolatai ápolásának a helyeként tekint a kertjére, ahol vendégül láthatja a barátait, és jóket beszélgethet velük. Az introvertált saját maga gyönyörűségére, az extrovertált pedig a másoknak való megmutatásra tervezi és építi meg a kertjét. Nemcsak egészen más lesz a két kert, hanem egészen más indíttatásból is készül el a gondos tervezés után.

Ugyanígy vannak egyezőségek és különbségek az életszeretők és a természetbarátok között is. Esztétikai ízlésük nekik hasonló, de a környezetükkel való kapcsolatuk már eltérő egymástól.

A természetbarátok a kertet magát látják fontosnak a szépségével, természetes megjelenésével együtt. Az életszeretők pedig a barátaikkal való kapcsolattartás egyik lehetséges megjelenési helyének tervezik meg a kertjüket, aminek a természetes megjelenése adja az egyediségét.

alapvető kerttípus

Milyen kertet szeretne? Mire szeretné használni a kertet?

Ezért nemcsak azok a fontos kérdések, hogy hogyan tekint a kertre, minek tartja a kertet, hanem az is fontos, hogy hogyan szeretné használni a kertet?

  • Egyedül szeretné használni, vagy sokszor baráti társaságával is?
  • Milyen színeket, hideg, elgondolkodtató vagy inkább meleg, barátságos színeket látna szívesen a kertben maga körül?
  • A vidám, kaotikus, sokszínű megjelenést szereti inkább, vagy pedig a kevesebb színből álló, egymást harmonikusan kiegészítő színvilágot?
  • A kert, a tér egésze a fontos elsősorban, ami mindenki számára egy kellemes hely, vagy pedig inkább 1-1 részlete a fontos, ami az elmélyülésre, a nyugodt gondolkodásra teremt tökéletes helyet.
  • Vannak olyan növények, amelyeket mindenképp szeretne látni a kertjében?
  • Mit szeretne csinálni a kertben? Ehhez pedig mire van szüksége?

Ha ezekre a kérdésekre megtalálja a válaszokat, akkor már meg is van az az irány, amelynek alapján meghatározhatjuk a kerttulajdonos számára legjobb kert típusát.

Kert életszeretőknek

Lenyűgözi a formák és a színek sokfélesége? Ha igen, akkor a nyitott, életigenlő embereknek jó kert valamilyen megvalósulása minden bizonnyal jó választás lehet Önnek is.

Változatos térformák a kert életet igenlő berendezésével minden bizonnyal jó érzéssel fogja eltölteni.

Egy csobogó, egy kerti tó vagy medence, akár hagyományos vidéki hangulatban vagy pedig modern formájában is tökéletes megjelenést adhat a kertjének.

A növényzet, a virágok változatos, színpompás megjelenése is jóleső, elégedett érzéssel töltheti el.

Dizájnkedvelők kertje

Szereti a letisztult, egyenes vonalakat? Szeret társaságba járni, és emberek között lenni? Ha igen, akkor az egyenes vonalak mentén tervezett dizájnkert lehet a tökéles megjelenés Önnek.

A designkedvelők kertjét az egyenes építészeti formák, a nyílt terek, a nemesen megmunkált anyagok, például a kavics, a terméskő, az acél használata jellemzi. Az egyenes vonalvezetést a növényzet, a fák és bokrok megjelenése is hangsúlyozza. A kaotikus összevisszaság helyett a rendezett, egységes megjelenés jellemzi a kert növényzetét is.

A berendezési tárgyak megjelenése is a modern exkluzivitás letisztultságát fejezik ki.

Kert esztétáknak

Az elvonulás, a „saját magammal lét” nyugalmát és biztonságát keresi a kertjében is? Ha igen, akkor az esztétáknak tervezett kert erre tökéletesen alkalmas természeti környezete lehet otthonából kilépve a természetbe.

Az elmélyült gondolkodáshoz kialakított személyes tere egy olyan világot jelent kialakított kertjében, ahova bátran és bármikor visszavonulhat gondolkodni, elmélkedni.

Az elmélyülten gondolkodó esztéta kertjében is a geometrikus formák és letisztult vonalak dominálnak, az anyagoknak és a növényeknek a jól átgondolt, letisztult kiválasztásával. Az esztéta számára a kertje menedékhely és nem megmutatkozási hely, szemben a társaságot szerető dizájnkedvelővel.

Természetbarátok kertje

A természetbarátok nemcsak hatalmas hétvégi túrákat szerveznek, hanem otthon, a kertjükben is a természet gazdagságával, vagy éppen az általuk legjobban szeretett részletével veszik körbe magukat.

Burjánzó erdőt, tavat, kis rétet vagy akár rideg pusztaságot is kialakíthat otthona körül a természet otthoni megjelenéseként.

Természetes anyagokkal, a terméskövekkel, fákkal, bokrokkal, növényekkel, virágokkal olyan természetes vagy a természeteshez közeli helyet alakíthat ki, ahol nemcsak megpihenhet, hanem jól is érezheti magát.