Ha kerti út építését tervezi, akkor biztos szeretné tudni, hogy milyen utak építésében gondolkodjon. Többféle utat építhet a kertben. Nézze meg a cikkben a lehetőségeket.

A kerti utakat közlekedésre használjuk. Ez így is van. A kertkapu és a ház bejárata közötti út, a kocsibejáró vagy pedig a teraszról a kerti pihenőhöz vagy a bográcsozó helyhez vezető utakat sűrűn használja. Ezeket az utakat nem érdemes hullámos vonalúra építeni, mert a gyakori használatban a praktikum nagy úr. Napjában többször végigmenve rajtuk, nem fogja csak azért meghosszabbítani az útját, hogy kövesse az út nyomvonalát. Ezek a közlekedésre szolgáló utak a legpraktikusabb közlekedési útvonalon legyenek kialakítva. Ezek az utak ma már jellemzően a térkővel borított kerti utak, mert ezeket télen, hóban és fagyban is használnia kell. A házból el kell jutni a kertkapuig minden reggel és este, sőt akár napjában többször is, akármilyen sanyarú is az időjárás a téli hóesésben vagy az őszi esős napokon. Ezeknek az utaknak a burkolata könnyen tisztán tartható és biztonságos közlekedésre alkalmas kell, hogy legyen.

A közlekedési utak mellett vannak lehetnek még díszítő céllal épített utak is a kertben. Ezeknél az utaknál viszont már nem a praktikum, hanem a díszítő jelleg dominál. Ezek az utak általában a kert legszebb részén vannak kialakítva, és elsősorban a látványt szolgálják. Éppen ezért az utak vonala kanyargós is lehet, és a látvány szépségét nem biztos, hogy a térkövezett burkolat, hanem inkább a környezetbe harmonikusan illeszkedő megjelenés fogja biztosítani. Mivel ezeket az utakat nagyon ritkán vagy akár egyáltalán nem is használja, ezért nem is szükséges szilárd burkolatúnak lennie.

Ezeket az utakat lerakhatja tipegőkövekkel vagy lépőkövekkel is. Illetve a kő helyett más burkolatokat is bátran használhat itt. Milyen lehetőségei vannak ezeknek az elsősorban a látványt szolgáló utaknak a kialakítására?

Mi lehet a kerti utak burkolata?

Az út használati gyakoriságától és céljától függően többféle anyagot felhasználhat az út kialakításához.
Nagy kérdés, hogy melyiket válassza ezek közül? Erre nincs jó válasz. Amelyik Önnek a legszimpatikusabbnak tűnik, vagy egyszerűen csak a legjobban teszik. Ezeket az utakat alig használja. Ezért ha a szemének tetszik a kialakított látvány, akkor már nem építette hiába az utat. Bármivel is fogja burkolni azt.

Amikor egy gyepsáv a kerti út

Ez nem szilárd burkolat, és egy kiadós eső után nem érdemes végigmenni a gyeppel borított úton. Viszont ha erre alig-alig van szükség, akkor a mesterséges szilárd burkolat helyett sokkal természetesebbnek hat a kert egy ilyen fűvel borított ösvénnyel.

A virágágyások között pl. teljesen felesleges térkövezett utaknak vezetni, hisz amikor esik az eső, vagy közvetlenül eső után nem fogja gondozni a növényeit. Meg fogja várni, amíg megszárad annyira a föld, hogy érdemes legyen gyomlálni, kapálni a virágok között. Ezért az ágyások között útra is tökéletesen megteszi a gyepesített sáv, hisz amikorra a virágágyás földje művelhetővé válik, addigra a gyep is megszárad annyira, hogy végig tudjon menni rajta. Látványnak pedig jóval természetesebb lesz a természetes zöld fű látványa a színpompába boruló virágok között.
Ha egy ember kényelmesen el tud menni a virágágyások között, akkor az már megfelelő szélesség lehet. Annyi praktikumot belevihet még az út kialakításába, hogy érdemes olyan szélesre hagyni, amilyen szélességben már könnyen le tudja vágni a füvet is. Tehát ez azt jelentheti, hogy a fűnyíró férjen el a gyepesített úton.

Ha viszont már talicskával vagy akár kisteherautóval is szeretne eljárni a virágágyások között, akkor szélesebb útra van szükség, és azon is érdemes elgondolkodni, hogy gyeprácsot rakjon le.

Kéreg-mulccsal borított út

Ha megfelelő vastagságban teríti le az útra vagy a gyalogösvényre, akkor gyommentesen tartja az utat. A fakéreg azonban idővel lebomlik, komposztálódik, ezért minél nagyobb darabos a mulcs, annál tovább fog tartani. Ha geotextíliát rak a mulcs alá, akkor a rajta járástól sem fog benyomódni a földbe.

Gyöngykavics burkolat

A kavics burkolat is száraz közlekedést biztosít esős időben is. A kavics is benyomódik a földbe, ezért itt is érdemes geotextíliát tenni a burkolat alá.

Szegélyt is érdemes az út két szélén kialakítani, mert ezzel nem fognak a kavicsok a mellette lévő virágágyásba vagy gyepre kerülni.

Kőzúzalék burkolat

Ez a burkolat pontosan ugyanolyan mint a kavicsburkolat, csak annál nagyobb méretű kövekből áll.

Lépőkövek lerakása az út vonalán

kerti gyalogút

Kerti gyalogút építése nagyméretű kövekből

Erre olyan köveket használhat, amelyeknek az egyik oldala egyenes. Ha ezeket a köveket az egyenes felületükkel felfelé vízszintesen beépíti az út vonalába, akkor ezeken a köveken, egyik kőről a másikra lépve, esős időben is száraz lábbal tud közlekedni. Ezeket a lépőköveket minden olyan kerti útnál használhatja, ahol gyalogosan közlekedik, és az sem fontos, hogy egymás mellett menjen valakivel. Elmélyült baráti beszélgetésekre vagy szerelmes andalgásra ezek a lépőkővel borított utak nem igazán alkalmasak, de az egyszemélyes közlekedés igényét tökéletesen kielégítik.

A kövek lerakásakor arra figyeljen, hogy a kövek terjedelmének jelentős része, de ne teljes mértékben, legyen benne a földben, mert ekkor fog majd stabil járást biztosítani, és esőzés után sem lesz víz alatt a kövek járófelülete. Persze fontos az is, hogy kényelmes lépés távolságra legyenek a kövek egymástól és vízszintesen lerakva. Már egy oldalukon egyenes terméskövek is tökéletesen megfelelnek erre a célra, ha megfelelő nagyságúak, és kényelmes járófelületet adnak.

Terméskőből épített utak, járdák

Ilyenkor a terméskövek fogják adni a járda teljes felületét. Az út nyomvonalának a kijelölése után ki kell ásni az alapot, és 8-10 centiméteres sóderágyba lehet rakni a termésköveket, mégpedig úgy, hogy minél jobban illeszkedjenek egymáshoz. Az út széléhez érdemes szegélyköveket is rakni. Ennek az a lényege, hogy a szegély mélyebben legyen a talajban, és ne mozduljon ki olyan könnyen, ha valaki az út szélére lép.

A jól egymás mellé forgatott terméskövek közét ki lehet pótolni fugázó homokkal vagy akár híg betonnal is. Érdemes a burkolatra kerülő csapadéknak felszíni vízelvezetést biztosítani azzal, hogy lejtést alakít ki a felületen. Ezzel is kevesebb víz fog beszivárogni a burkolat alá, az alapba, és a téli fagyok nem fogják olyan mértékben rongálni a kiépített burkolatot.

Betonjárda építése

A betonjárdák egyre kevésbé népszerűek, mert nem igazán szépek. Helyettük ma már térkőből építik a szilárd burkolatot adó kerti utakat.

Milyen kerti utak építésén gondolkodik?

  • Tudja már, hogy mivel fogja burkolni az utat?