Ha lejtős területen van a kertje, akkor a szintkülönbség nemcsak a kertben végzett munkáit nehezítheti meg, hanem a közlekedését is akadályozza. Egy enyhe lejtő még nem okoz nehézséget, sőt még különleges hangulatot is varázsolhat a kertnek. Nagyobb lejtőnél azonban már nehézkessé teszi a közlekedést, amit kerti lépcső beépítésével könnyíthet meg. Szeretné megismerni, hogy milyen lehetőségei vannak a kertben a közlekedését segítő lépcső kialakítására?

Egy lejtős területen lévő kertben már a házba való bejutás is vadregényes lehet, hisz már akkor is jelentős szintkülönbséget kellhet áthidalni, amikor a kertkaputól eljut a házig. Kifejezett hangulata van annak, amikor a kertkapuból felnéz a házra, és látja maga előtt a lépcsősort, amin eljuthat otthona bejárati ajtajáig.

A kertkapunál magasabban fekvő háznál talán ritkább az a megoldás, amikor a kertkaputól lefelé haladva jut be a kerten épült házba. Egy domboldalon elhelyezkedő lakóövezetnél azonban szép számmal találhatunk mindkét megoldásra példát.

Semmelrock Travero kerti lépcső

Semmelrock Travero kerti lépcső

Ilyen jelentős szintkülönbségnél nemcsak a házba való bejutást kell lépcsővel biztosítani, hanem sokszor a kertben való közlekedést is lépcsővel érdemes megoldani. Közkedvelt még az a megoldás is, amikor a lankás kert területét támfal vagy akár több támfal beépítésével teszik vízszintesebbé, pl. a lezúduló csapadékvíz elleni védekezésként, és a közlekedést lépcső beépítésével oldják meg. Sőt kifejezetten gyakori az a megoldás, amikor a támfal anyagából annak részeként készül el a kerti lépcső is. Ilyenkor a támfal futását szakítja meg a lépcső, amely besüllyed a kert szintjébe.

Ilyen komplett fal és lépcsőrendszert alakított ki a Semmelrock a Travero rendszerrel.

A Semmelrock Bradstone sorozatában a Travero az a burkolókő, amely teraszok és a kert egy meghitt helyén kialakított pihenőhelyének, vagy éppen hangulatos grillpartik helyének a kedvelt köve. A Travero azonban nemcsak burkolókő, mert kiegészül még kerítés és lépcsőelemekkel is. Így lehet tökéletesen egységes kertje burkolata a Travero rendszerében. Ez azért annyira nem igaz, mert a Travero burkolólapjai csak gyalogos forgalomra használatos burkolatok készítéséhez használható. Ezért pl. kocsifelhajtók burkolóköveként bizony más kell választani.

Gyalogos forgalomra azonban a finoman strukturált melírozott homokkő lapok párját ritkító megoldást jelentenek majd kertjébe. Erről saját szemével is meggyőződhet, ha rákattint a linkre, és megnézi a Travero rendszerrel kialakított szebbnél-szebb burkolatokat. A finoman strukturált burkolat a homokkő melegségében minden hónapban több vásárlónk fantáziáját annyira meglódítja, hogy nem nyugszanak addig, amíg el nem készül kertjükben saját Travero rendszerük.

A burkolaton kívül azonban legalább annyira érdekes a fal valamint a lekerekített szélű lépcsőrendszer egyedi kombinációja is.

Biztos lehet benne, hogy a látvány barátaikat sem fogja majd hidegen hagyni. Főleg az első találkozáskor esik le az álla mindenkinek, aki csak egy pillantást is vet a Traverora.