Sokunk álma egy gyönyörű kertes ház, szép nagy udvarral, ahol rengeteg a hely, kellemes a légkör, és szívesen tölti az ember a szabadidejét. Aztán amikor megtaláljuk az álomházat a hatalmas kerttel, és eljutunk arra a pontra, hogy akkor kezdhetnénk valamit ezzel a szép nagy udvarral, csak állunk, és fogalmunk sincs, merre induljunk. Ön is így van ezzel?

Az tiszta sor, hogy egy udvar akkor szép, ha gondozva van, ha szántak időt az elrendezésére, és igényesen van kialakítva. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megvalósítani.

Hogy ne álljon teljesen tanácstalanul, mikor a kert kialakítását kellene megtervezni és megépíteni, összeszedtünk néhány ötletet. Érdemes megfontolni őket, amikor kertje kialakítására kerül a sor.

Így építsen kertet!

  1. rendezett udvar

    Melyik tippet fogja tudni hasznosítani udvara kialakításakor?

    Pontos terv. Mindennek az alapja a tervezés. Az első feladat, hogy kitalálja, mit és hol szeretne látni az udvarban. Ehhez meríthet ihletet akár erre szakosodott magazinokból is, de az interneten is rengeteg képet találhat különböző kertekkel. Vegye sorban végig, milyen elemek fontosak (például tavacska, virágoskert, sziklakert, járda, kocsibeálló, növényzet stb.), és kezdje el ezeket fejben elhelyezni a kertben. Az a legjobb, ha le is rajzolja az elképzelést.

  2. Legyenek járdák! Ez két okból fontos. Az egyik, hogy így később a vendégei nem fognak össze-vissza mászkálni a kertben, a bejárathoz vezető utat keresve, és nem lépnek oda, ahová nem szeretné, hogy lépjenek. A másik, hogy esős, sáros időben nem hátrány, ha nem térdig érő sárban kell végigmenni az udvaron, hanem van egy térkövekkel kirakott járda, amin lépkedhet. A cipője és a ruhája valószínűleg igen hálásak lesznek ezért az ötletért.
  3. Legyen meg az autó helye. Kevés dolog tud jobban elrontani egy egyébként szép kertet, mint hogy csak úgy ott áll a közepén egy autó. Egyrészt tájidegen, másrészt a ki- és beállás miatt nagyon hamar tönkre fogja tenni a füvet. Ki fog kopni, sáros időben pedig szép nagy tankcsapdák lesznek a kert közepén. Ennél sokkal célravezetőbb, ha gyeprácsból, vagy térkőből kirakja az autóbeállót, és készít a kocsinak egy állandó helyet (szintén kövezve), ami fölé tetőt húz, hogy az autó is védve legyen az esőtől, hótól. Nem egy hatalmas munka, de ha szépen megcsinálja, akkor igen jól mutat majd.
  4. Legyenek növények! Egy kert akkor szép, ha vannak benne növények. Gondolja végig, mennyire szeretne árnyékos helyeket, mennyire fontos, hogy napfényes legyen az udvar. Ha inkább az árnyékra szavaz, terebélyes lombú, magasra növő fákkal jár a legjobban, ha napfényt is szeretne, kisebb fákkal, bokrokkal. Persze az egyik nem zárja ki a másikat. Lehet árnyékos része a kertnek, és napsütötte is, így akármit is szeretne éppen, napozni, vagy az árnyékban pihenni, mindenképpen meg tudja tenni.
  5. Extrák. Egy kertben is lehetnek extra dolgok, amelyek kizárólag a hangulatért, esztétikumért, vagy éppen a kényelemért vannak ott. Ilyen egy kerti tavacska csobogóval, egy szalonnasütő egy árnyékosabb zugban, vagy egy szaletli. Ezek nagyon fel tudják dobni a kertet, és még közös programra is adhatnak lehetőséget a családdal, barátokkal. Érdemes ilyesmin elgondolkodni. Hasznos, ha ezekhez is kövezett járda vezet, így mindenki megtalálja, hogy mehet oda anélkül, hogy sáros lenne, vagy letapossa a füvet.

Néhány jó tanács a térkövekkel kapcsolatban

Ahhoz, hogy az udvar tényleg igényes képet mutasson, fontos, hogy az említett járdákat jó minőségű, gondosan megválasztott térkövekből vagy járólapokból rakja ki. Vegye figyelembe mindenekelőtt a várható terhelést, mert a kövezés csak így fog tartósan rendezett képet mutatni.

A kocsibeállót mindenképp olyan kövekből rakja ki, amelyek elbírják egy személyautó súlyát. Erre különösen figyeljen oda akkor, ha napi rendszerességgel megy végig rajta. A kevésbé masszív kövek megadhatják magukat a terhelés hatására, eltörhetnek. Érdemes az egész udvaron ugyanazt a típust használni, vagy legalább olyat, amelyek passzolnak egymáshoz színben. Lehetnek azonban eltérőek is, ha remekül kiegészítik egymást. Ha erre nem figyel, akkor eléggé szedett-vedett lehet a hatás.

Ne legyen semmiképpen. Legyen rendezett a kertje!

  • Melyik tippet fogja hasznosítani kertje kialakításakor?