Hamarosan itt van a tavasz, és a kertet is rendbe kell majd tenni. Erre lehet, hogy hétvégenként lesz ideje. Ilyenkor több ideje van a kertben gyönyörködni. Nem mindegy, hogy milyen látvány fogadja. A fák, virágok és egyéb növények között a kerti burkolatnak is megvan a helye. Ha burkolat építését tervezi, akkor nem mindegy, hogy reggelente az ablakából milyen térburkolatra fog kinézni.

Amikor kerti burkolatán gondolkodik, akkor lehetőségek sokaságából választhat. Nem könnyű dönteni.

  • Ha kevés időt szán a burkolatra, akkor az ismeretek hiánya az akadályozó tényező.
  • Ha viszont tényleg fontos kertje megtervezése, és rászánja az időt a gondolkodásra, akkor pedig az újabb és újabb lehetőségek között nem lesz könnyű választani.
  • Térkő burkolata megálmodásakor a használhatósági szempontokat és szépérzékét is vegye figyelembe.
  • Természetesen a kertépítésre és a burkolatra szánt keretbe is bele kell férni úgy, hogy számolnia kell a szükséges anyagok árával és a mások által elvégzett munkák díjaival is.

A kerti burkolat tervezésekor van néhány kérdés, amit érdemes megválaszolni:

  1. kerti burkolat tervezés

    Ezt az 5 kérdést érdemes megválaszolnia kerti burkolat tervezésekor

    Milyen burkolat tetszik Önöknek?

  2. Milyen színek a kedvenceik, és milyen stílusban épült a házuk?
  3. Mit szeretnének burkolni, és mire szeretnék használni a megálmodott burkolatot? A kiválasztott térkövek vastagságának meghatározásához nem mindegy, hogy csak gyalogos forgalomra fogják használni pl. a ház körül futó járdát, vagy pedig a kertkaputól a garázsbejáratig terjedő utat szeretnék burkolni a személykocsival való bejáráshoz. Ha pedig tehergépkocsi közlekedés is lesz majd a burkolaton, akkor pedig még vastagabb, 8 centiméteres térkövekre, és az oldalirányú elmozgást is megakadályozó térkő formára lesz szükség. Minél nagyobb terhelést kell kibírnia a térburkolatnak, annál fontosabb a térkövek szakszerű lerakása, és a burkolat alapjának az előkészítése.
  4. A kiépített térburkolat és a zöldfelület nagysága és aránya sem mindegy a kialakítandó kertben.
  5. Mennyi időt szeretnének majd a kertben tölteni, és mennyi időt szánnak a kerti növények gondozására? A zöldségek termesztésével és a gyümölcsfák gondozásával jóval több időt kell majd eltölteniük, mint a fű nyírásával és a fákról és bokrokról lehulló falevelek összetakarításával.

Ezek a kérdések lebegjenek a szeme előtt, amikor a burkolatról ábrándozik. Fantáziája szárnyalásakor ezeket a praktikus szempontokat tartsa szem előtt, és ha ezekre figyelni fog, akkor képzelete szárnyalásának már csak a pénztárcája szabhat határt.

Kertépítőre bízzák a kertjüket, vagy saját maguk tervezik?

A kertépítő szakember persze azt mondja, hogy a zöldfelületek és burkolatok arányának a kialakítása, és a kertben épített burkolatok, pl. a pihenésre használt terasz, a ház körüli járda, vagy a kertben közlekedésre használt sétány ízléses megtervezése és szakszerű kialakítása hozzáértést és megfelelő szaktudást igényel. Ebben persze igaza is van a szakembernek. Azonban ha megfelelő gondossággal áll neki kertje megtervezésének, és érdeklődik a barátaitól és utánanéz az interneten a lehetőségeknek, akkor házilag is bátran nekivághat a kert tervezésének. legfőképp persze azért, mert úgyis az Önök kertjéről és burkolatáról van szó.

Ha pedig úgy döntenek, hogy egy kertépítőre bízzák a kert megtervezését, akkor még profibb lehet a kialakított látvány és a burkolat. A kertépítő szakember is az Önök kertjét fogja kialakítani, ezért olyannak kell lenni, amilyen kertet Önök szeretnének. Éppen ezért a kertépítő sok kérdést fog feltenni majd. A jó tervező tudja, hogy a térburkolatnak illeszkedni kell otthonuk stílusához, és az ízlésüknek is meg kell felelni. Meg kell ismerni az igényüket, mielőtt nekiáll a tervezésnek. A szakember csak az Önök elképzelésének a szakszerűbb megtervezésében és profibb kialakításában tudja segíteni Önöket, és a kertjük adottságaiból adódó lehetőségekre tudja felhívni a figyelmüket. Természetesen ez sem kevés, mert a nagy gyakorlattal rendelkező kertépítő bármire ránéz a kertjükben, már látja is maga előtt a lehetséges kialakítást. Önökkel megbeszélve csoda dolgokat álmodhatnak meg, és alakíthatnak ki kertjükben az elkövetkező évtizedekre.