A térkő burkolatok évtizedeken keresztül megőrzik formájukat és szépségüket A burkolat tartósságát a kopásálló felülettel ellátott térkövek felületvédelme is biztosítja. A Semmelrock térkövek pl. Protect vagy Prémium Protect felülettel is el lehetnek látva. Emiatt az impregnálás miatt burkolat alig szennyeződik, és a térburkolat nem igényel nagy tisztítást.

Felületvédelem. Könnyű tisztán tarthatóság Semmelrock módra

Szeretné tudni, hogy mi a különbség a Protect és a Prémium Protect felületvédelem között?

A felületvédelemmel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló az, hogy a Protect és a Prémium Protect felületvédelem is két részből, a belső és külső védelemből áll.

  • Senso Grande kerti burkolat

    Semmelrock Senso Grande homokbarna és betonszürke burkolat

    A Semmelrocknál a belső védelem azt jelenti, hogy a gyártáskor a nyers betonba hidrofóbizáló, víztaszító anyagot tesznek. Ez azért előnyös igazán, mert megakadályozza a nedvesedés miatt a térkövek felületén megjelenő mészkivirágzást.

  • A külső védelem pedig egy felületi védelmet jelent a térköveken. Értelemszerűen a Semmelrock Protect az enyhébb szennyeződésekkel szemben védi a térkő burkolatot, míg a Premium Protect már a makacsabb szennyeződésekkel szemben is ellenáll. Ilyen lehet pl. az olajfolt, a bor vagy a rágógumi.

Ez a felületvédelem azonban nem jelenti azt, hogy a felületvédelemmel ellátott burkolatoknál nyugodtan hátradőlhet, mint aki jól végezte a dolgát.

A burkolat időnként tisztítása és rendszeres karbantartása jelentősen megnöveli a burkolat szépségét és élettartamát is.

Semmelrock Protect®

A Protect® bevonat megvédi a térköveket a könnyebb szennyeződésekkel szemben, hozzájárul ahhoz, hogy a burkolat mindig ápolt hatást keltsen. A levegőben lévő por, és lehulló falevelek ellen megvédi a burkolatot. A Protect eljárással kezelt térkövek sokkal kevésbé érzékenyek a szennyeződésekre, és a burkolat folyamatos tisztításával és utóimpregnálásával a felületvédelem tartósan meg is marad.

Semmelrock Premium Protect®

A Premium Protect® bevonat még magasabb szintű védelmet jelent. Ezért nem véletlen, hogy a kimondottan makacs szennyeződésnek kitett felületek védelmére lett kifejlesztve.

A Prémium Protect bevonat jól védi a térkövet a rászáradt anyagok által okozott szennyeződésekkel szemben. Pl. a cigarettacsikk vagy rágógumi által okozott szennyeződéstől és maradandó károsodástól is megvédi a burkolatát.

A Prémium Protect bevonattal kezelt térkövek kivételesen szép fényt és kiváló színvédelmet is kapnak.

Nem árt azonban tudni, hogy még a Prémium Protect védelemmel sem lesz térkő burkolata teljesen védett a szennyeződésektől. Pl. a kiömlött vörösbor, a kávé vagy mustárfolt azonnali tisztítással maradványmentesen eltakarítható a burkolatról. A folt tisztítását vízzel és kefével, erősebb szennyeződésnél pedig egy már kipróbált tisztítószer használatával ajánlott elvégezni. A Prémium Protect bevonatnál a burkolat utókezelésére sincs szükség, mert a bevonat tartósan megmarad a térkő felületén.

Éppen ezért a felületvédelemmel ellátott térkövekből épített burkolatot is tisztítani, ápolni kell. A térkő burkolatot a lerakást követően, 2-3 hónap múlva lehet, illetve érdemes tisztítani.

A szükséges tisztítás elvégezhető kézi tisztítással is, de tisztító berendezés is használható a burkolat ápolására. A beton burkolat tisztításához olyan vegyszereket használjon, amelyek nem lépnek reakcióba a betonnal.

Előfordulhat az is, hogy erősen szennyezett burkolatnál a kellő eredmény érdekében a tisztítás folyamatát többször is el kell végezni egymás után. Ha a térkő burkolatot nem károsítják a felhasznált tisztítószerek, akkor ez nem fogja befolyásolni a burkolat felületét. Ilyenkor a tisztítás befejezésekor gondosan el kell távolítani a tisztítószereket a felületről.

Sokan tartanak a beton térkövek foltosodásától, a mészkivirágzástól. Ezeket a felületen megjelenő világos foltokat a nedvesség hozza ki a térkőből, de ez az elszíneződés a burkolat használati értékét nem csökkenti. Ráadásul még azt is érdemes tudni, hogy ez a foltosodás csak átmeneti jelenség, mert 1-2 éven belül magától is eltűnik a burkolat felszínéről. Emellett még kemény kefével való átdörzsöléssel és bőséges vízzel való leöblítéssel még el is lehet távolítani a felületről. Ezt az alapos átdörzsölést és öblítést persze többször is el kell végezni a térkő burkolaton.