Az elmélyülten gondolkodó és nyugalmat kereső esztéták kertje sokkal inkább tükre az egyéniségüknek, mint a másoknak készült kertek. Ez azért lehet, mert elmélyült gondolkodásukkal a kert megjelenésének összhangja, a nagy egész mellett sokkal inkább foglalkoznak a részletekkel. A részletek kidolgozottsága az esztétáknak kiemelkedő fontosságú. A részletek pontos kidolgozása számukra nem részletkérdés. Ezért az esztéták kertje nemcsak a személyiségüket tükrözi, hanem még a részletek is nagy gondossággal vannak megtervezve és kidolgozva.

kert esztétáknak

A kert minden részlete aprólékos műgonddal van végiggondolva és megépítve

Éppen ezért az esztétáknak készült kertek megtervezése és megépítése a részletekre való odafigyelésnek a művészete. Nemcsak az egyes növények és kerti alkalmatosságok színe és formája van gondosan megtervezve a kertben, hanem még az általuk kiváltott érzelmeknek, benyomásoknak a hatása is.

  • Azért, mert egy esztéta, egy elmélyült gondolkodó számára nemcsak maga a tárgy és annak a megjelenése, színe, formája, alakja, szaga a fontos, hanem az általuk saját magában és másokban, a kert látogatóiban kiváltott érzelmek is.

Éppen ezért a kert megjelenése, és kiváltott hangulata mellett minden apró részletnek jelentősége lehet. De csak akkor, ha a kert esztéta tulajdonosának fontos. Akár egy virágnak a formája, illata és színe, vagy a falevélnek a finom erezete, színvilága.

Ezért van nagy jelentősége a kertben felhasznált építőanyagoknak, berendezési tárgyaknak és kiválasztott növényeknek. Az esztéták másokhoz képest fontosabbnak tartják azt, intenzívebben, mélyebben magukénak érezzék kertjük szépségét a legapróbb részletek kifinomult fontosságáig.

Ezt pedig azt jelenti, hogy az esztéták kertjében a legapróbb részletekre is odafigyelve kell megépíteni a járdákat, utakat és pihenőhelyeket. Azért, hogy a kert gazdája mindig ott tudja eltölteni az idejét, ahol a kert éppen valamilyen különleges látnivalót kínál.

Az esztéták gondolkodása nemcsak részletekre figyelő, hanem kifinomultan letisztult is. Ezért a parttalan hullámzás helyett a letisztult vonalvezetés az alapja a kert formatervezésének.

A kert nemcsak kikapcsol, pihentet, hanem inspirál is, ezért fontos, hogy a kert lehetővé tegye a tulajdonos számára az elmélyült gondolkodást. Ezért az érzéki benyomások széles palettáját kell kínálnia.

Az kifinomult letisztultsághoz elengedhetetlen egységes hatás létrehozásáért elengedhetetlen, hogy a kerthez felhasznált építőanyagokat, növényeket és anyagokat gondosan válogassák össze.

Az életszeretők kertjének térbeli kiterjedésével és a reprezentatív bőségével szemben az esztéta kertjében a meghitt, intim terek kerülnek előtérbe. Megépítésükhöz nélkülözhetetlen a megfelelő térelhatárolás, az elválasztó falak, a gondosan nyírt sövény, a futónövényekkel gazdagon beterített lugas, pergola, és ugyanilyen térelválasztó lehet egy fa koronája vagy egy bokor is a kertben.

Az inspirálódáshoz kapcsolódóan nem véletlen, hogy az esztétáknak tervezett kertben a növények szerepe a legfontosabb. A növények változatos szépségük mellett a napról napra történő változásukkal is folyamatosan változó érzelmeket és szépséget teremtenek a kertben.

Ezzel együtt azonban a növények között kanyargó utak, és gondosan elhelyezett pihenőhelyek is fontosak, hisz az inspirálódáshoz nemcsak az érzelmek kiváltására alkalmas növényekre van szükség, hanem az érzelmek megélésére is.

Az esztéták kertja talán a leginkább személyiségük kifejeződése, ezért a növények kiválasztásánál fontos szerepe van az egyéni ízlésnek.

Szépérzékünkben a színeknek kitüntetett szerepe van. Különösen így van ez az kifinomult ízlésvilágú esztétáknál, ezért a színek kiválasztásának és összehangolásának kifejezetten nagy a jelentősége van az esztéták kertjében. Nem véletlen, hogy nemcsak maguk a színek, hanem a finom árnyalatoknak, visszafogott kontrasztoknak is nagy jelentősége van.

A növények alapszíne a zöld, ezért a kert meghatározó színvilágából a zöld, és ennek sokféle árnyalata nem hiányozhat. Az örökzöldek méregzöld árnyalatától az egészen halványságra zöldig terjedő színvilág változatossága adja a kert alapmegjelenését. Ezt követően viszont a kert tulajdonosának ízlése határozza meg a kapcsolódó színek változatosságát vagy éppen letisztult kifinomultságát.

A gondolkodó esztéták kertje a visszavonultság terei, aminek meghatározó eleme a meghitt intimitás. Ez azonban a nem befelé forduló magányt jelent. Az esztéták szeretnek nemcsak elmélyülten gondolkodni, hanem szívesen meg is osztják gondolataikat másokkal. Ezért szeretnek összegyűlni családtagjaikkal, barátaikkal. Ilyenkor nemcsak kicserélik gondolataikat, hanem élvezik a kert évszakról évszakra változó szépségét. Ezért a kert nemcsak a látvány befogadásának, hanem a gondolatébresztő beszélgetéseknek a színtere is. Itt nemcsak pihenhetnek és elmerenghetnek a látogatók, hanem gondolataik kicserélésével új, kreatív gondolatok is születhetnek. Talán éppen a hely, a látvány, a kert inspirálására.

A kert meghitt szépsége mellett a több pihenőhely is lehetővé teszi azt, hogy a kert tulajdonosa otthonosan érezhesse magát, és az események, a beszélgetések középpontjában legyen. Éppen ezért más helye van egy kétszemélyes eszmecserének, és a tíztagú társaság élénk beszélgetésének is. Ezért a kert központi találkozóhelye mellett, ami lehet például a házból kilépve azonnal elfoglalható terasz, további pihenőhelyek is találhatók. Például egy pad a kerti út mellett, vagy pedig a kerti medence vagy tó partján. Vagy valamelyik hűs lombú fa alatt, ahol valakivel bármikor kiülhet a tulajdonos.

Az esztétáknál a kifinomult érzékelés nemcsak a látványban merül ki, hanem magában foglalja a hallással, a tapintással való érzékelést is. Sőt ezeknek is kiemelt szerepük van. Ezért a felületeknek a kialakítása, vagy a kerti szökőkútban vagy csobogóban csordogáló víz hangjának is kiemelt fontossága lehet.

A kert kialakításához az építőanyagok széles választéka áll rendelkezésre. A hagyományos tégla és faanyagok mellett a fémeken és nemesacélokon kívül más korszerű anyagok is bátran beépíthetők a kertben. Minden felhasználható, ami belefér a tulajdonos szépérzékébe.

Hisz nem maga az anyag a meghatározó, hanem az összkép, az általa kiváltott érzelem, az általa kiváltott hangulat. A legszerencsésebb koncepciónál a teraszok, járdák és utak burkolata, a határoló falak, lugasok, kerti medence, szökőkút vagy csobogó egymás melletti létezése magától érthetődő látványt nyújt.

A letisztultság jegyében a kert kialakítása lehet nemesen egyszerű is. A gondos megmunkálás nem lehet kérdés, és a részletekre figyelés az egyes anyagok kiválasztásánál és beépítésénél is meghatározó jelentőségű. Az olyan hagyományos építőanyagok mellett, mint a terméskő, megjelenhetnek a korszerű betonburkolatok, és nagyméretű kőlapok is.

Az esztéták kertje szól leginkább magáról az érző emberről, a kert tulajdonosáról. Ezért fontos jellemzője a meghitt intimitás és a világra nyitottság, érzékenység között feszülő állandó ellentét. Éppen ez az érzelmek által inspirált gondolatoknak a mozgatója.

A meghitt intimitás jegyében az illetéktelen tekintetektől kerítések sövények, falak, vagy falként funkcionáló természetes élőhelyek, például lugasok zárják el az egyéni vagy társas gondolkodásra szolgáló teret. A pihenőhelyek „sokasága” jegyében ezek az elválasztók szabad ég alatti kerti szobákra tagolják a kertet a legkisebb részleteket is kifinomultan kialakítva.