Októberben, novemberben már egyre hidegebbek vannak, ezért a kertben bizony készülnie kell a közelgő télre. A még zöldellő növények hullatják a leveleiket, a fák alatti avar egyre vastagszik, és azt veszi észre, hogy egyre könnyebb átlátni a korábban dús lombú fák koronáján.

Késő ősszel az évelő növények már kezdik eltenni magukat a következő tavaszra. Ha viszont nem bírják a szabadban a téli fagyokat, akkor van velük dolga Önnek is. A fagyos idő közeledtekor a szabad földből cserépbe kell ültetni ezeket az évelőket, és fagytól védett helyre kell vinnie. Lehet ez a fagytól védett hely a pincéje is.

Minden évelőt, különösen a nagyméretűeket, nem hordhatja be azonban a pincéjébe, ezért ezeket érdemes visszavágni, és valamilyen fóliával letakarni a visszavágott szárat. Ezzel is védi a növényt a hidegtől.

Az egynyáriak magvaival is van dolga. Ezeket Önnek kell összegyűjteni, és megőrizni tavaszig, ha azt szeretné, hogy újra virág boruljon a kertje. Nem sok idő van a gondolkodásra, mert a sárguló-barnuló terméstokok hamar meglazulnak, és elhullatják a termésüket. Ilyenkor pedig már nem sokat tehet. Időben kell a magvak összegyűjtéséhez hozzákezdeni.

A legbiztosabb módszer, ha a barnuló virágok szárát levágja, és összegyűjti őket egy tálba fejjel lefelé lógatva. Így amikor a megszárad a növény, és kiszárad a termést tartó tok is, akkor már nem elhullik az értékes termés, hanem ott marad a tál alján. Ilyenkor érdemes ezeket a magvakat teljesen megszárítani, és eltenni valamilyen száraz helyre a tavaszi ültetésig. Ha megszárította a magvakat, és fénytől védett, száraz helyen tárolja, akkor nincs vele gondja az ültetésig.

A komposzt alommal melegített magaságyásba október elején még érdemes ültetni hónapos retket, mert ez még be fog érni a nagyobb fagyok előtt. Amikor azonban beállnak a téli fagyok, akkor nem érdemes tovább kockáztatni. A be nem ért, előhajtatott növényeket érdemes áttenni az üvegházba, persze csak akkor, ha van, mert az üveg alatt a még fagyos időben is jó meleg van, ha egyébként szikrázóan süt a nap. Tulajdonképpen innen ered az üvegháznak az a funkciója, hogy a tavaszi ültetés előtt a palántákat az üvegházban keltetik elő, és a tavaszi fagyok elmúltával már nem a magvakat kell majd elültetni a szabadban, hanem az előnevelt, kihajtott palántákat. Ezzel az előneveléssel is jelentősen lerövidítheti a palántáról ültetett növények növekedési, érési idejét.

A téli hónapokban a magaságyásban lévő komposzt még tovább érik, és még jobb termőtalajjá válik a tavaszi kiültetésre. Ehhez arra van szükség, hogy a tél kezdetekor forgassa át a magaságyás talaját, hogy keveredjen, és ezzel pedig még jobb termőtalajjá, humuszos talajjá váljon a magaságyás talaja.

A teraszon álló virágládákban lévő növényeket is meg kell védenie a téli fagyoktól. Ha nyitott terasza van, akkor a ládákat érdemes melegebb, zárt helyre átrakni. Erre tökéletesen alkalmas hely lehet egy üvegház, amelyben a téli szikrázó napsütésben még akkor is jó meleg lesz, ha kinn egyébként röpködnek a mínuszok.

téli fagy a kertben

A fák és bokrok téli felkészítésével nem sok gondja van. A szőlőtőkéket azonban fedje be. Ezzel megvédi a tőkéket a fagytól.

A fákkal, cserjékkel olyan sok teendője nincs, de érdemes befedni a tövüket, mert ez is segít a bokroknak és cserjéknek könnyebben átvészelni a mínusz tíz fokos, vagy még ennél is hidegebb téli hajnalokat. A fedésre leginkább a szőlőnél van szükség, mert ezzel meg tudja védeni a szőlőtőkéket a fagyáskároktól.

Ha van földieper a kertben, akkor ezeket a töveket 2-3 évente érdemes a kert másik részébe átültetni. Ugyanis az igaz, hogy a földieper évelő növény, de jobban szereti az átültetést, és ha ezt megteszi, akkor meg fogja hálálni a törődést a termés bőségével.

Év közben a térkő és járdalapok közül érdemes gondosan eltávolítani a gazokat. Ugyan a téli fagyokat a gyomok is alaposan meg fogják sínyleni, de a burkolatának épsége érdekében érdemes elvégezni ősszel is a burkolat közeinek a gyomtalanítását. Egyébként is az áztató őszi esők után a felázott fugákból könnyebben ki tudja szedni a gyomokat.

Növényei mellett a kertbe telepített öntözőrendszert is fel kell készítenie a télre. Amikor már biztosan nem lesz szüksége a locsolásra tavaszig, akkor érdemes a műanyag slagokat felszedni, és a pincébe tárolni, mert a kemény téli fagyokat a műanyag vízvezeték csövek is megsínylenék a szabadban.

Ha ezeket a munkálatokat elvégezte, akkor már nyugodtan várhatja a telet, mert az előbb-utóbb biztosan megérkező téli fagyok sem fognak kárt okozni már a kertjében, hiszen felkészült a télre.