Íves térkő szükséges a burkolat lerakásánál hullámos vonalak vagy körívek kialakításához. Ön is ilyen mintájú burkolatot képzelt el a kertjében?

Mikor van szükség íves térkőre?

Térkő burkolatoknál többször előfordulhat, hogy íves alakot kell kialakítani a burkolatban. Az íves forma leggyakoribb praktikus oka akkor jön elő, amikor a kerti út ívelt, hullámos vonalú. Akkor is szükséges az íves forma, ha a burkolat mintája kívánja meg az ívelt vonalvezetést. Az is előfordul, hogy kör alakot kell kirakni a térkövekből. Erre van szükség például olyankor, amikor egy fát fog körbe a burkolat. Ha Önnek köralakra van szüksége, akkor mit fog körbe majd a burkolatban kialakított körív?

Nem kell azonban praktikus okának lenni a lerakni kívánt köralaknak. A megálmodott lerakási minta is igényelheti egy kör kirakását.

Téglalap és négyzet alakú térkövekkel is lehet ívelt vonalakat lerakni. Főleg a kisebb méretű térkövekből sokszor ki is rakják a burkolatban az ívelt, hullámos vonalakat. Amikor azonban ezek az egyenes oldalú térkövek hullámos vonalvezetésnél nem párhuzamosan vannak lerakva, hanem valamilyen szöget zárnak be, akkor nem biztos, hogy tetszetős a hullám külső ívén kialakuló nagyobb rés a térkövek között. Persze kisebb méretű térköveknél a rés is kisebb, ezért nem olyan feltűnő a térkövek közötti kicsivel nagyobb hézag.

Az ívelt vonalak lerakásának problémáját a legjobban az ék alakú térkövek oldják meg. Ezeknél a térköveknél eltűnik a hosszabb íven nagyobb rés, mert a térkövek egymás mellé rakott éle párhuzamosan fut. Szemre is tetszetősebb látványt nyújt az ék alakú térkövekből lerakott ívelt burkolat.

Milyen ék alakú térköveket használhat ívelt vonalú burkolata lerakásakor?

íves térkő burkolat

Íves térkő burkolat lerakása a Dom natúr kövekkel

A legnagyobb építőanyag gyártó térkő burkolataihoz a Dom körköveket fejlesztette ki. A Dom körkő natúr és antik felülettel is beépíthető a burkolatba.

Az ék formájú Dom körkő egy kisméretű, 7×7 centiméteres kónuszos kialakítású elem, amely megkönnyíti kör alakú és íves vonalú felületek lerakását. A legfőbb előnye ennek a körkőnek, hogy a Leier más térköveivel is kombinálható, ezért a prémium minőségű Kaiserstein térkövek mindegyikéhez beépíthető. Ha Leier térkő burkolatában íves vagy kör alakú mintát álmodott meg, akkor ezzel a körkővel ezt látványosan ki is alakíthatja.

Ilyen igényes mintázatoknál már érdemes szakemberre bízni a burkolat lerakását, mert a mintázatok kialakítása, és a burkolat szélén szükséges pótlások pontos vágása és burkolatba való illesztése nemcsak türelmet, hanem megfelelő térlátást és nagy gyakorlatot is igényel. Ne igényes mintázatú térburkolatának a lerakása legyen az első térkő burkolat, amin megtanulja a térkövezést.

A Semmelrock burkolatoknál is lehetősége van kör alakú mintázatok és hullámos vonalak kialakítására

Naturo íves térkő burkolat

Hol fogja kialakítani kertjében a Naturo íves és köríves burkolatát?

Az egyik leggyakrabban beépített hullámos vonalú Semmelrock térkő a Naturo. A Naturo kövek vegyes méreteiben vannak ék alakú kövek is. Ezek legfőbb jellemzője, hogy megfelelően összeforgatva egyenes vonalban is lerakhatók a kövek. Ha azonban hullámos vonalra, vagy köralakra van szükség, akkor az ék alakú köveket elforgatva csodálatos hullámos vonalak is lerakhatók a Naturo burkolatban. Az itt látható képen kívül ezen a linken jó néhány további szebbnél szebb burkolatot láthat hullámos vonalvezetéssel és köralak kirakásával. Az antracit és gránitszürke mosott kövek kombinálásával még egyedibb mintázatokat álmodhat meg Naturo burkolatába.

Arte Pest Buda kockakő íves lerakással

Arte Pest Buda kockakő burkolat legyező-szerű lerakással

Egy másik lehetőség a hullámos vonalvezetésre az Arte Pest Buda kockakő. A hagyományos kockaköves utcák hangulatát felidéző kockakő burkolatnál a kirakott ív 10 különböző kőelemből áll. A kockakövekből kirakott ív magassága 25 centiméter, a szélessége pedig 120 cm. A kirakott ívekben a kockaköveket látszólagos fugák választják el egymástól. A kockakövek itt is ék alakúak, és a látszólagos fugák párhuzamosan futnak a burkolatban. Az A és B kövekből a képen is látható burkolatot rakhatja ki.

Kattintson a linkre, és nézze meg! A patinaszürke kockakő burkolatban a patinabronz díszítőcsík a kockakő hullámos vonalvezetését még jobban kiemeli.

semmelrock bradstone old town körkő kerti burkolat

Semmelrock Bradstone Old Town körkő kerti burkolat fehér színben. Milyen színű legyen kerti burkolata?

Az Old Town körkövekből kirakott Old Town kör rusztikus megjelenésével érzelemdús mediterrán hangulatot áraszt. Old Town burkolata látványos központi elemeként vagy pedig önálló burkolatként is kirakhatja kertjében az Old Town kört.

Nézze meg a három burkolatot!

  • A bemutatott hullámos vonalvezetésű burkolatok közül melyik lesz a kertjében?