A körülült kerti sütő meghitt hangulata semmi mással nem téveszthető össze. A szabadban megrakott tűznek különleges varázsa van. A lobogó láng persze kellemes meleget is ad, de megadja az összetartozás érzését is a tüzet körülülő, körülálló embereknek. A lenyugvó nap fénye már régen kihunyt, de ők együtt vannak a tűz körül, és a lobogó lángokat nézik. Ön is szeret a parázsló tűz körül ülni a barátaival?

Ha most már nem is jut annyi ideje rá, de gyerekként biztos élt-halt a kirándulásokért Ön is. Amikor felkerekednek – vagy régen felkerekedtek – egy-egy kiadós túrára, vagy csak úgy kirándultak a hegyekben, akkor biztos előfordult Önökkel is, hogy egy útjukba kerülő tűzrakó helyen fogták magukat, és máris nekiláttak a sütésnek, főzésnek. Főleg akkor kerültek elő hamar a nyársak és rájuk a szalonna, ha már farkaséhesek voltak 1-1 kiadós gyaloglás után. A sercegő szalonnából csöpögő zsír egy-egy nagy szelet kenyéren landolt, és már falta is be a tartó kézhez tartozó éhes száj. A vígan lobogó tűzbe nyúló nyársak hamar jóllakatták az éhes társaságot.

Mindez persze egész máshogy játszódott le akkor, ha bográcsot is vittek magukkal a kirándulásra. Ilyenkor az egyikük felállította bográcsot, mások tűzrevaló után néztek, néhányan pedig hozzákezdtek a pörölthöz, halászléhez vagy slambuchoz szükséges hozzávalók előkészítésének. Annál jobban tudta mindenki a dolgát, minél éhesebb volt.

Amikor végre megforgatta a szakács a bográcsban a slambucot vagy elkészült a pörkölt, a szakács biztos lehetett benne, hogy hamar kiürül a bogrács, és nem fogják visszahozni a tányérokba kiporciózott ételt holmi mondvacsinált kifogásokkal. Sőt az étel elpusztítása után mindenki megnyalta mind a tíz ujját.

Kerti sütő építése otthon a kertben

kerti sütő építése

Mit szeretnének sütni a kertben? Milyen kerti sütőre lesz szükségük?

Ha népes baráti társasága van, akkor kertje tervezésekor nem maradhat ki a kerti sütő kialakítása sem. Amint elkészült az otthona, máris elkezdhet gondolkodni a kert kialakításán.

Ha a tervezéskor egy kerti tűzrakót is eltervez, akkor kertje építésekor sokféle lehetőség közül választhat majd. Attól függően, hogy az egyszerűbb, vagy a többféleképpen használható megoldások híve elsősorban, sokféle választási lehetősége van.

A kerti sütő projekten persze akkor tud a legegyszerűbben túl lenni, ha valamilyen kész kerti sütögetőt vásárol valamelyik barkácsáruházban. Ezeknek a kész megoldásoknak az a legfőbb előnye, hogy nem kell sokat vesződni velük. A használatkor gyorsan össze tudja szerelni, és a sütés, főzés után már szedheti is szét, ugyancsak könnyen és gyorsan. Elrakja, és máris várhatja a következő használatot.

A könnyű használhatóságnak persze ára is van, mert csak bizonyos sütési feladatokra használhatók ezek a megoldások, és sok választási lehetőség sincs akkor, amikor az egyéni ízlések szerint szabályozni szeretné sütés közben.

Éppen ezért érdemes ezek helyett az ideiglenes, gyorsan szét és összeszerelhető megoldások helyett valamilyen állandó kerti tűzrakó helyben gondolkodni.

Egy földre helyezett vagy földbe süllyesztett kőlapból valamint a rá épített tégla vagy terméskő falból kör alakú, állandó kerti sütőt építhet a kertbe. Ennél az építésnél megvan az a szabadsága is, hogy a baráti kör nagyságát felmérve meg tudja határozni a kerti sütő éppen szükséges méretét is.

Nem kell nagy kerti sütőt építenie, de arra azért figyeljen oda, hogy a barátok vendégül látására megfelelő méretű tüzet tudjon rakni. Ennek a baráti kapcsolatok esetleges átmeneti elhidegülésének megelőzése miatt van különös jelentősége. A tűz mérete ugyanis meghatározza azt, hogy hányan tudják nyársra tűzött szalonnáikkal vagy méretes kolbász darabjaikkal körülállni a tüzet. Nem kell nagy hely 1-1 embernek, de annyi viszont szükséges, ami ahhoz kell, hogy ne nyúljon elviselhetetlenül hosszúra a sorban állás, mert a túl hosszan éhesen maradó gyomor nem sok jót ígér még baráti társaságokban sem.

Bográcsozás és grillezés

Ha szalonnasütés helyett bográcsozásra adják a fejüket, akkor olyan kerti sütőre van szüksége, amely felé a bográcsállvány is felállítható. A főzéshez való előkészülés is kész program lehet a társaság egyes tagjainak, míg mások már csak a végeredményt, a finomra főtt halászlevet, gulyáslevest vagy éppen egy jóféle pörköltet fognak csak megkóstolni, és nem foglalkoznak a hozzávalók elkészítésével. Akkor is biztos lehet a sikerben, ha slambuc főzésre adják a fejüket. Olyan ízeket tud majd a kerti sütő felett rotyogó bográcsból előcsalogatni, ami a benti tűzhelyen teljesen esélytelen lenne. A szabad tűz felett főtt étel ízét és zamatát semmilyen mesterséges tűz nem képes még csak utánozni sem.

Ha grillezést is terveznek a kerti sütőn, akkor ehhez egy forgatható rúdra is szükség lesz. Erre a rúdra kerül majd a gondosan befűszerezett csirke, amit forgathat majd a parázsló faszén felett.

Roston sütéskor a hús szárazra sül. Ekkor egy fémrács kerül a tűz felé és erre a rácsra kerülnek a jobbnál jobb falatot adó hússzeletek. Ezek a hússzeletek állandó forgatás mellett sülnek meg, és mivel lecsöpög zsír, ezért szárazra fog sülni a hús.

Ha ezt nem szeretné, és a szárazra sült húsnál puhább falatokra vágyik, akkor flekken sütésre van szüksége. Ekkor olyan fémlapot kell használnia, ami felfogja a húsból lecsöpögő zsírt, és ilyenkor a sülő hús a saját zsírjában, levében sül, illetve párolódik, és sül puhára.

A lehetőségeket látva talán nem is olyan könnyű dönteni a kerti tűzrakó kérdésében. Mégis érdemes végiggondolni, hogy milyen kerti sütő lesz az igényeinek megfelelő?