Kerítés építéséhez fedlapokra is szüksége van? Miért olyan fontos a beton kerítés fedlap felrakása a kerítés építésekor?

A fedlapok beépítését leginkább a csapadékos időjárás kívánja meg. A szabadban megépített falak és kerítések ki vannak téve az időjárásnak minden kellemetlenségének. Télen a hóesés, ősszel pedig a sok eső a kerítés szakszerű lefedése nélkül beszivárogna a kerítés belsejébe. Amíg nem fagy addig ez talán még nem is jelentene olyan nagy veszélyt, bár a befolyó csapadék nevessége és száradása biztosan nem tesz jót a kerítés szerkezetének.

Nulla fok körüli hőmérsékleteknél azonban már komoly veszélyt jelent a szerkezetek belsejébe beszivárgó csapadék. A beszivárgó eső vagy felolvadt hólé a kerítés belsejébe jutva, bejut a kerítéselemek hajszálereibe. Ha ez a csapadék éjszaka megfagy, akkor a jég tágulása miatt feszíti a repedéseket, és rongálja a szerkezetet. Több egymás utáni ilyen fagyási, olvadási ciklus már komoly kárt is tehet a kerítés szerkezetében. Emellett a kerítésen lévő vakolat vagy a kerítésre épített kőburkolat sokkal hamarabb lehullik, és ez a kerítés kinézetét is tönkreteszi.

Olvadáskor, fagyáskor a fagy lépésről-lépésre dolgozik. De módszeresen és alaposan. Mindig csak egy kicsit feszíti jobban a repedést a megfagyott csapadék, és ebbe a nagyobb repedésbe egyre több esővíz tud felolvadáskor befolyni. Többször egymás után pedig már a sok kicsi egymásra rakódva már igencsak sokra mehet. Még a kerítés szétfagyása is előfordulhat, bár ezt azért mindenképp meg kell előzni. A szerkezetromlás viszont szinte biztosan bekövetkezik. Ezt meg tudja előzni fedlapok és fedkövek beépítésével.

Rivago beton kerítés fedlap

A Rivago kerítés fedlapja is domború alakú, hogy az esővíz és a hólé könnyen lefolyjon róla. A világosbézs színvilág helyett inkább a középszürkét vagy a vöröslő mokkát választaná?

Fedlapoknak a falak és a kerítés lábazatának lefedésére beépített, a kerítés, illetve a fal szélességénél szélesebb köveket nevezzük. Fedköveknek pedig a kerítés pillérek lefedésére használt köveket. Látja a képen a Semmelrock Rivago kerítés fedlapjait és fedköveit?

Ezeknek a fedköveknek és fedlapoknak a legfőbb sajátossága, hogy szélesebbek a lefedett falnál és kerítésnél, ezért a ráhulló csapadékot nem a falon, illetve a kerítésen fogja lefolyatni, hanem a szélesebb kialakítás miatt a fal előtt hullik le. A fal tetejére hulló csapadék nem jut be a fal belsejébe, és még a fal oldalán sem fog lefolyni. A fedkő csökkenti a fal belsejébe jutó nedvesedést. A fedkövek általában oldalanként 2-5 centivel szélesebbek a fedett falnál.

A legtöbb fedkő felső felülete domború kialakítású. Ezért könnyen lefolyik róla az eső és a felolvadt hólé is. Ilyen az előbb látott Semmelrock Rivago kerítés is.

Vannak olyan fedkövek is, amelyek mindkét oldalukon vízorral készülnek. A vízorrnak az a lényege, hogy a fedkőbe a csapadék elvezetésére vájatot képeznek, és nem lefolyik a fedkőről a csapadék, hanem ez a vízorr mintegy csatornaként a fal két végéhez vezeti a falra hulló esőt.

Épített kerítést nemcsak a térkő gyártók előregyártott beton elemeiből építhet, hanem olcsóbb megoldások is vannak. Például bontott téglából vagy pedig zsalukőből is sok kerítés készül. Ezeknek a fedkövekkel és fedlapokkal való lefedése, ezáltal a csapadékkal szembeni védelme is kifejezetten fontos.

Ezek az épített kerítések lehetnek a kerítés teljes magasságában felfalazott kerítések. A kerítések megvédik a kertet az utcáról kíváncsiskodó tekintetektől is.

castello kerítés kovácsoltvas betéttel

Semmelrock Castello kerítés kovácsoltvas betéttel

Készülhetnek azonban a kerítések kovácsoltvas betéttel vagy pedig deszkabetéttel is. Ezeknek a kerítéseknek pilléreket építenek ki, és a pillérek között helyezkedik el a lábazat fala. A két pillér közötti részre kerülhetnek a kovácsoltvas vagy a deszka betétek. Nagyon szépek tudnak lenni ezek a kerítések is, azonban ez a kerítés már nem véd annyira az utcáról kíváncsiskodó tekintetekkel szemben.

Most már tudja, hogy mi a különbség a fedkövek és a fedlapok között?