Ha első családi háza kertjét építik éppen, akkor könnyen lehet, hogy még nem találkozott a térkő burkolatok lerakásának folyamatával. Ha saját magának szeretné lerakni a térkő burkolatot, akkor ezeket meg kell majd tanulnia. Ha pedig szakemberre bízza a térkövezést, akkor is érdemes tisztában lenni a térkő lerakás folyamatával.

Ha a térkövezésen gondolkodnak, akkor már biztos megépült az új családi házuk. Talán már be is költöztek. Ha pedig meglévő otthonuk kertjét szeretnék rendbe tenni, és már a térkő burkolat lerakásán gondolkodnak, akkor pedig a kert tervezésével foglalkoztak már. Talán azt is tudják már, hogy milyen legyen a burkolt területek és a zöldterület aránya a kertben. Eldöntötték már, hogy mit szeretnének megépíteni majd a kertben?

Mit építhet térkőből?

Szinte biztosan lesz a kertkaputól a bejárati ajtóig vezető járda. Ház körüli járdát is építenek szinte minden családi házhoz, és ezeket is térkővel érdemes burkolni. Kocsibejáró is épül a kertek többségében, és sokan építenek teraszt is a házukhoz. A terasz lehet nyitott és zárt is, attól függően, hogy csak tavasszal és nyáron vagy pedig egész évben szeretnének majd kiülni szűk családi körben vagy pedig a barátaikkal.

Ezek mellett azonban épülhet még a kertben is egy pihenőhely, szalonnasütővel és bográcsozóval, vagy akár anélkül is. Ha pedig ezt megépítik, akkor ehhez vezető útra is szükség van. Ekkor pedig nem is beszéltünk egy szökőkútról vagy pedig egy kerti medencéről, amelyek azért már valóban nem sok kertbe számítanak alaptartozéknak.

térkő burkolat lerakása

Mire figyeljen a térkő burkolat lerakása közben?

Kertjük és a burkolatok megtervezése mellett érdemes megismernie a térkövezés folyamatát is, mert jó szolgálatot fog tenni. Ha házilag fogja lerakni kertjében a burkolatot, akkor részletesen is meg kell ismernie a folyamat egyes részeit, hiszen meg is kell majd csinálnia a kertben. Ha pedig kivitelezőt hív a munka elvégzésére, akkor tudni fogja, hogy a szakember a munka felmérésekor miről beszél majd. Utána pedig a térkövezés közben is tisztában lesz azzal, hogy mit csinál éppen a térköves mester.

Melyek a térkövezés alapjai?

A burkolat területének kijelölése után a térkövezés első lépése az alap kiásása. Az alap mélysége a burkolat várható terhelésétől és a talaj minőségétől és szerkezetétől függ. Általában 20 és 60 cm-es lehet az a mélység, amit ki kell termelni, mégpedig a burkolat kijelölt területéhez képest 20-30 centiméterrel nagyobb területen, hogy a burkolat szegélyét is ki lehessen építeni.

A kiásott alap alján ott marad az érintetlen altalaj, amely egy kemény, betömörödött földréteg. Az alap kiásása után érdemes ezt is végigdöngölni, és ezzel még tovább tömörödik.

A burkolat szegély kialakítása következik az alapásás után. A burkolat területének pontos kijelölése, és a burkolat magasságának beállítása után következik a szegély kiépítése. A burkolatot tartó térkő szegély elemeket betonágyba kell rakni. Ennek az a lényege, hogy térkő szegélyek alá 8-10 centiméteres földnedves betont raknak, és erre kerül rá a végleges magasságának megfelelően a szegélyelem. Ezeket az elemeket kívül és belül is meg kell támasztani betonnal azért, hogy stabilan álljanak. Ez a beton a szegélykövek körülbelül félmagasságáig érjen. Az így felül maradó nagyjából 10 cm elég az ágyazó réteg és a térkő burkolat vastagságának. Ha a szegélykövek 10 cm alatti része lesz bebetonozva, akkor már stabilan fogják tartani a burkolatot, és a térkövek lerakásánál sem lesz útban a szegély betonozása.

Ezt követően a teherhordó réteg kialakítása következik. Ezt térkő tükörnek is nevezik. Ennek az alsó rétegét 30-50 milliméteres zúzottkőből érdemes készíteni, mert ez sokkal jobban tömöríthető, mint a sóder, és a burkolatra eső, és a burkolat belsejébe beszivárgó vizet is jobban elvezeti az altalajba, mint valamilyen aprószemcsés megoldás. A teherhordó réteg felső része valamilyen apróbb szemcsés murva, amely már lehet apróbb szemcsés zúzottkő mészkőből vagy bazaltból, de lehet akár sóder is. Ez azonban tudvalevőleg nehezebben tömöríthető. Nagyon fontos a teherhordó réteg megfelelő tömörítése. Ezt nagyjából 10 centiméterenként érdemes elvégeznie. A legjobb erre a lapvibrátor, amellyel ha kétszer, háromszor végigmegy az egyes 10 centis rétegeken, akkor megfelelően tömöríteni fogja burkolata alapját.

Ezt követi a más aprószemcsés ágyazóréteg beépítése 2-4 centis vastagságban. Ez lehet folyamhomok. Az ágyazóréteget már nem szükséges tömöríteni, mert ez a jól ledöngölt teherbíró rétegre kerül, és alapvetően két célt szolgál. Egyrészt ez fogja kiegyenlíteni az alatta lévő fagyvédő réteg esetleges megmaradt egyenetlenségeit. Másrészt egy egyenes léccel lehúzva erre fogja rakni a térköveket a szükséges fúgaközöket kihagyva.

Az ágyazóréteg biztosítja majd a térkövek egyenletes alátámasztását, hogy a lerakott térkövekre ható terhelés ne egy ponton nyomja a burkolatot, hanem egyenlegesen oszoljon el. Mivel a tömörítés mellett is a burkolat alapja még süllyedni, ülepedni fog, ezért azzal számoljon, hogy a lerakott térkövek még a térkövezés után várhatóan egy centimétert, de akár még másfél centit is süllyedni fognak. Mit is jelent ez? Azt, hogy a térkő burkolat sima síkja legalább egy centivel, de akár másfél centivel is magasabb kell legyen a szegély magasságánál közvetlenül a lerakás után. Ezt a réteget nevezik még ágyazóhomok rétegnek is.

Ezután következik a térkő burkolat lerakása, amely teherkocsi forgalomnál minimum 8 cm vastag, személykocsi forgalomnál pedig 6 cm vastag térkövekből áll a kiválasztott színben, illetve színekben, a kiválasztott térkő típusból. Gyalogos forgalomra alkalmasak a 4 centiméteres kültéri burkolólapok is. A lerakott térkövek vastagságának a szegélyhez viszonyítottan a teherhordó és ágyazóréteg magasságának a kialakításakor van nagy jelentősége.

A térkövek lerakása és a kialakított minta miatt még hiányzó nem egész térkő részek bevágása után következik a fugázás a besöprő homokkal. Jobb híján, meg mivel teljesen jó is, ezért a fugázáshoz a kimaradó ágyazóhomokot használják erre. A folyami homok meg is felel a burkolat hézagainak a kitöltésére. Arra érdemes odafigyelni, hogy ne nedves, hanem inkább száraz legyen a fugázáshoz használt homok, mert ekkor lehet könnyen besöpörni a térkövek hézagait.

A besöprés után a kimaradt homokot össze kell takarítani a burkolat felszínéről, és következhet a burkolat munkagépes elegyenlítése, bevibrálása gumilapos vibrátorral. A gumilapokat mindenképp érdemes használni a burkolat elegyenlítéséhez, mert főleg a színes térkövek fedőrétege könnyen megsérülhet, és már újkorában is veszíthet a burkolat a szépségéből. A körültekintő bevibrálással ezt könnyen megelőzheti.

Néhány hét, egy hónap után a fugázást és a burkolat besöprését érdemes megismételni, mert a burkolat az első hetekben még tovább ülepszik, és a térkövek közéből hiányzó homok pótlása nélkül könnyebben kimozdulhatnak a kövek a helyükről. Arról nem is beszélve, hogy nem is néz ki jól, amikor 2-3 centiméteres magasságban hiányzik a térkövek közül a homok.