Kertjébe nemcsak fákat és virágokat ültethet, vagy füves pázsitot, amin kedvére sétálhat, hanem veteményeskertet is kialakíthat a ház előtt pompázó virágágyások mellett vagy mögött.

A veteményeskertben mindig friss zöldségeket és fűszernövényeket is termelhet. Mik lehetnek ezek a friss zöldségek és fűszerek? Mik lehetnek a fűszerkert leggyakoribb zöldségei és fűszernövényei nálunk?

Fűszerkert leggyakoribb zöldségei és fűszerei

A hazai kertekben leggyakoribb zöldségek és fűszernövények a mi kontinentális éghajlatunkat legjobban szeretők közül kerülnek ki. A kora tavasszal ültetett hónapos retek szedhető fel talán a kertből a legkorábban a retek korai vetése után. Az ültetés után 6 héttel később már szedhető is fel a földből ez a felvágottak mellé és szendvicsbe rakva is kedvelt zöldség. Zöldséges salátába is bátran apríthatja a hónapos retket. A retek pikáns ízt fog adni salátájának.

A retekhez hasonlóan közkedvelt friss zöldség és fűszernövény nálunk a paradicsom és a paprika. A paradicsomot és a paprikát is fogyaszthatja felvágottak mellé zöldségként. Ugyanúgy kerülhet szendvicsekbe is bármelyik. Leveseket és más ételeket is ízesíthet a paprikával és a paradicsommal.

Ősszel a már be nem érő paradicsomot, valamint a zöld és piros paprikát savanyúságként is el tudja rakni majd télire. A savanyúságba is nagyon jó belevaló lehet az uborka, amit szintén rakhat szendvicsbe, és fogyaszthatja felvágottak mellé is.

A nálunk annyira közkedvelt lecsó is nagyon jó paradicsommal, paprikával és hagymával. Főleg akkor, ha valamilyen kolbászféle is kerül bele, és ráüt néhány tojást is. Biztosan szereti a lecsót Ön is. Ha pedig még nem evett, akkor érdemes megkóstolnia. Ha lehet, akkor a saját kertjében termett paprikából, paradicsomból és hagymából készítse el. Nemcsak ízletesebb és vegyszermentes lesz, hanem még jobban is fog esni a saját maga termelte zöldségekből.

A paradicsomot pedig kifőzve paradicsomléként is fogyaszthatja majd italként. Vagy pedig ételek főzéséhez is használhatja majd.

A következő népszerű fűszernövény a lecsónál már említett vöröshagyma. A vöröshagymának a földben termő gumója a legértékesebb. A zöldhagymának azonban a levele és a szára is nagyon jó lecsóba és felvágottak mellé fogyasztva is.

A vöröshagyma mellé érdemes a fűszerkertbe fokhagymát is ültetni. A fokhagyma nemcsak az egyik legismertebb fűszernövényünk, hanem nagyon jó gyulladáscsökkentő és magas vérnyomást csökkentő gyógynövény is. Fűszerkertjéből ne hagyja ki a fokhagymát, mert jót tesz majd vérnyomást csökkentő, ereket tisztító és gyulladást csökkentő hatásával az egészségének.

Sokak által ültetett zöldségünk a káposzta, kelkáposzta és a karfiol is. Ezek ültetéséhez először magról kell palántákat nevelni üvegházban vagy fóliában, és innen kiültetve a palántákat őszre megnőnek. A káposzta savanyú káposztaként az egyik legjobb C-vitamin lehet majd egész télen. Emellett pedig ezeket a zöldségeket változatosan használhatja főtt ételekhez és salátákhoz is.

Miért éri meg a fűszerkert a ház körül?

Legalább 2 szempont miatt jó a fűszerkert otthoni kialakítása:

  • Egyrészt azért, mert igaz, hogy a saját idejének ráfordításával mégis szinte ingyen vagy legalábbis nagyon olcsón tudja megtermelni a családja asztalára kerülő friss zöldségeket és nálunk is jól megtermelhető fűszernövényeket. A vetőmagokért és palántákért, amit az ültetéshez vásárol, azért bizony fizetni kell.
  • Másrészt pedig a saját otthoni termeléssel nemcsak olcsó, hanem vegyszerektől mentes, egészséges zöldségeket és fűszereket rakhat mindennap az asztalra. Mégiscsak saját magában bízhat a legjobban akkor, amikor arról érdeklődik a piacon, hogy hányszor permetelték meg az éppen kiválasztott paradicsomot vagy paprikát.
leier térkő járda

Leier térkő kerti járdája burkolásához

Egy fűszerkert persze lehet kisebb és nagyobb is. Egy kisebb fűszerkertbe csak a legszükségesebb fűszereket, zöldségeket tudja megtermelni a család asztalára. Egy nagyobb fűszerkertben azonban szinte minden zöldséget és nálunk is megtermelhető fűszernövényt meg tud termelni családjának.

Egy nagyobb fűszerkertben pedig az ágyások száraz lábbal való elérését térkő járda lerakásával is biztosíthatja.

Nem mindegy, hogy hol alakítja ki a fűszerkertet. Mégpedig azért, mert még egy kis fűszerkert sem lehet a kert egy eldugott helyén. A zöldségek és fűszerek növekedéséhez és érleléséhez ugyanis megfelelő hőmérsékletre és rengeteg napfényre lesz szükség. Ezért nem szabad a ház mögötti árnyékos területre vagy pedig egy nagy fa árnyékába ültetni azokat a zöldségeket és fűszernövényeket, amelyeket rendszeresen szeretne látni a megterített asztalon.

Persze az is fontos, hogy a házhoz közel legyen, mert napjában többször is ki fog menni a kertbe friss zöldségekért. Ezért a legjobban akkor jár, ha a házuk előtti reggeltől délutánig napos területen alakítja ki a család zöldség és fűszer ellátását biztosító kiskertet.

A fűszerkert ágyásai takarosan helyezkedhetnek el egymás mellett a kert magasságában is. Kialakíthat azonban magaságyást is (link: https://www.terkoakciok.hu/leier-durisol-magasagyas) a legtöbb munkát igénylő fűszernövények számára. Ezekben a magaságyásokban sokkal könnyebben tudja gondozni, locsolni, kapálni a növényeket. A magaságyás mellett nem kell lehajolni és nem fog megfájdulni a dereka (link: https://www.harmonia-centrum.hu/derekfajas-kezelese).