A gyerekek önfeledt játékuk közben esnek-kelnek. Ezért nem véletlen, hogy ma már alaptartozék a gumiburkolat a játszótereken és a homokozókban. A gumi burkolat sok kisebb-nagyobb balesettől kíméli meg a játszótéren felszabadultan rohangáló lurkókat.

Miért előnyös a gumi burkolat használata a játszótereken?

ütéscsillapító gumi burkolat

Ütéscsillapító gumi burkolat gyerekeknek a játszótéren

A gumi járólapok legfontosabb előnye, hogy csillapítja az esés közbeni ütéseket. Ha kisgyereke van, akkor nap mint nap látja ennek a hasznát. Ha pedig még nincs gyereke, akkor elég csak néhány percig nézni, amikor legalább két gyerek együtt játszik. Az egymásba kapaszkodás, és az együtt dőlés-borulás önfeledt kacagása nagyon hamar látható lesz, ha szabadjára engedik a gyerekeket.

Minél vastagabb a gumilap, annál jobban képes elnyelni az esés közbeni ütéseket, és annál biztonságosabb játékot tesz lehetővé.

  • A 2 centiméter vastag gumi burkolatok már jelentős mértékben képesek csillapítani az esések kellemetlen következményeit.
  • A 4 centiméteres burkolatok még jobbak ebből a szempontból, mert még jobban elnyelik az ütéseket.
  • Léteznek 6, sőt 8 centiméteres gumi burkolatok is. Ezek természetesen még nagyobb mértékű ütéscsillapításra képesek.

Azonban bárcsak ott tartanánk, hogy minden gyerek 4 centiméteres gumiburkolaton tréningezne nap mint nap a barátaival. A játszótereknél a gumiburkolat már alapvető követelmény, de természetesen otthon nem mindenütt tudják a családok a beton és térkő felületek keménységét gumiból készült burkolattal csillapítani. Természetesen tökéletes megoldás az is, ha a gyerekek nem a beton burkolaton rohangálnak fel és alá, hanem a kert füves részén. Ezt persze nem olyan könnyű elérni. Valahogy mindig odatévednek a térkövezett területre is.

Nemcsak a gumiburkolat vastagsága számít természetesen, hanem a burkolat anyaga is. Minél rugalmasabb a gumi anyaga, annál sérülésmentesebb lesz az esés az önfeledt játék közben.

Az ütéscsillapító tulajdonság mellett a gumi felület rugalmassága is kíméli a gyerekek egészségét. Gondoljon csak bele abba, hogy a gyerek, olyan mint egy örökmozgó. Állandóan jön-megy, rohangál. Közben használja a térdízületeit rendesen. Ha laza szerkezetű homokon vagy füves területen futkározik mezitláb, akkor az egyenetlen talajon való rohangászás, vagyis lába tornáztatása még talpa boltozatos szerkezetének a kialakulásához is nagymértékben hozzájárul.

Az egyenetlen, rugalmas talaj másik előnye azonban az ízületek védelme. Kemény betonburkolaton minden egyes lépésnél a kemény talajhoz ütődik a talpa, ami lassan, de biztosan koptatja a térdízületeit is. Ha a beton vagy térkő járdát gumi járdalappal burkolja, akkor a rugalmas gumi burkolat a térdízületek megóvásához is nagyban hozzájárul.

Nemcsak azzal, hogy csillapítja a futás közbeni ütődéseket, hanem még a balesetveszélyt is csökkenti. Ugyanis a rugalmasabb felületen kisebb a sérülés veszélye is. Jóval kevesebb alkalommal fordul elő a játék közben rándulás, ficam vagy törés. A megfelelő vastagságú és anyagösszetételű gumi burkolat ezeknek a sérüléseknek a veszélyét a minimálisra képes csökkenteni. Az örökmozgó gyereknél ezt nem lehet eléggé értékelni.

Amikor esik az eső, akkor szerencsére nem játszik kinn a gyerek. Nem fenyeget az elcsúszás veszélye, de azért fontos a gumi burkolat fokozott vízelvezető képessége is. A gumiról hamar lepereg a víz, és csúszásmentes járást biztosít, már az eső elállta után néhány perc múlva is.

A gumi burkolat felszerelése

A játszótereknél egyértelmű a helyzet, mert a játszótér építése során elkészül a betonnal fedett területek gumi burkolata is. A játszótéren beépített játékok beszerelése után azonnal következhet a szilárd burkolatok gumival való burkolása is.

Ha jól építették meg a burkolatot, akkor az már a megfelelő eséssel készült el azért, hogy elvezesse a vizet. Szakszerű kivitelezésnél mélyedésektől sem kell tartani, amelyben megállna az esővíz.

A gumiburkolat felragasztása előtt mindenképp portalanítani és a nedvességtől is mentesíteni kell a burkolatot. Az így megtisztított beton felületre lehet felragasztani a gumi lapokat. A ragasztó száradásához az is kell, hogy a ragasztást követő néhány órában ne essen az eső. Ezért borongós időben ne akarja elkészíteni beton vagy térkő burkolata gumi borítását.

Arra is figyeljen oda, hogy nem kell az egész felületet ragasztani, mert akkor nem fogja átereszteni a vizet, ezért emiatt akár fel is púposodna majd idővel.

Ha kisgyereke van, akkor a gumi burkolatot nemcsak a játszótereken láthatja, hanem kerti burkolatát is esésvédetté teheti vele.

  • Gondolt már kerti járdája vagy a lépcső esésvédetté alakítására?