Ha vágási veszteség nélkül szeretné lerakni a burkolatot, akkor egyszerű mintát kell kitalálnia, és például csak félbevágni a térköveket a futósoros kötésben való lerakáshoz. Nem érdemes azonban a térkővel való spórolás miatt lemondani egy igényes térkő minta szépségéről.

Arra azonban érdemes odafigyelnie, hogy minél kevesebb legyen a vágási veszteség a burkolat lerakásakor. Minden vágáskor nyeli a port, kopik a korong, és amíg vág, addig nem halad a térkövek lerakásával sem. Ezért érdemes csökkenteni a vágásokat. Milyen apró praktikákkal tudja minimalizálni a vágások számát és a veszteséget?

Ha a térkövek lerakása előtt megtervezi a burkolat helyét, és pontosan kiszámolja a térkövezett terület nagyságát, akkor úgy tudja meghatározni a szegélykövek helyét, hogy éppen egész térkövek férjenek el egy sorban. Ha ilyen pontosan előre kiméri a burkolatot, akkor sok felesleges vágástól kíméli meg magát.

Persze nem elég csak fejben számolni, és osztani, szorozni a térkövek hosszával és szélességével, mert számolnia kell még a fúgaközökkel is. A legkönnyebben úgy tudja pontosan kimérni az egész térkövekkel pontosan lerakható burkolat pontos helyét, ha előzetesen lerak egy próbasort a szükséges fugaközökkel, és ebből már látni fogja, hogy pontosan hol kell lennie a szegélynek.

Persze a térkövek kötése miatt a futósoros lerakásnál is félbe kell majd vágni egy-egy térkövet a sor végén, de a másik sornál még erre az egy vágásra sem lesz szükség, és ezzel a méréssel tényleg csak a mindenképp szükséges vágásokat kell megcsinálnia.

Ha egy összetettebb mintát álmodott meg a burkolatába, akkor persze a minta miatt több vágásra lesz majd szükség, de minél jobban törekszik a vágások számának csökkentésére, annál jobban halad majd a lerakással. Például ha olyan mintát talált ki a burkolatához, amelynél meghatározott rendben vagy akár csak véletlenszerűen más színűre térkőre cserél egy-egy térkövet, akkor emiatt a minta miatt egyszerűen nem lesz vesztesége, mert a minta miatt kivett, illetve kihagyott térkövet a másik helyre gond nélkül berakhatja.

futósoros körés

Talán a legkönnyebben és legegyszerűbben lerakható térkő minta a futósoros kötés

A futósoros kötés mellett például a halszálka kötésben lerakott burkolatnál sem lesz vágási vesztesége, ha pontosan a térkövek méretének megfelelően méri ki a burkolat helyét.

Ugyanezt a vágásmentes lerakást érheti el parketta kötésben lerakott burkolatnál vagy éppen a sakktábla mintánál is. Ebből már látszik is, hogy milyen térköveknél lehet egészen gazdaságosan lerakni a burkolatot.

Leginkább a négyzet és az 1:2 arányú téglalap alakú térkövekből tudja vágási veszteség nélkül kirakni a burkolathoz megfelelő méretet.

Ha pedig nem a térkő formák vágásával, hanem csak a térkövek forgatásával és a különböző színek kombinálásával alakítja a mintát, akkor a mintától függetlenül is elkerülheti a térkövek vágásának a szükségességét.

térkő lerakás vágási veszteség nélkül

A varázslatos Nardo kerti sétányt vágási veszteség nélkül le tudja rakni

Egyenes és szögletes burkolatoknál nem is jelentkezik érdemleges mennyiségű vágási veszteség, ha négyzet vagy téglalap alakú térkövekből rakja a burkolatot. De más lehet azonban a helyzet akkor, ha egy kertben kanyargó járdát kell lerakni. Ha viszont négyzet vagy pedig hasáb alakú térkövekkel rakja ki a burkolatot, akkor a térkövek közötti hézagokkal, a fugaközökkel kicsit csalva, és a térköveknek a járda vonalát követő hullámos vonalvezetésű lerakásával itt is veszteség nélkül burkolhatja le a járdát.

Milyen burkolatot épít a kertjében?

  • Hogyan fogja csökkenteni a vágási veszteséget?