A nyarak egyre melegebbek, ezért a víz értékes erőforrás. Sőt a jövőben egyre értékesebb lesz. Már csak ezért sem szabad pazarolni. Az esővíz hasznosítása a kertben egyre fontosabb lesz. Jól teszi, ha az esővizet az ereszcsatornából összegyűjti. Így ingyen rendelkezésére áll majd a lágy öntözővíz növényei locsolásához.

Az esővíz hasznosításának gazdaságossága attól függ, hogy mennyi eső esik évente. Talán azt gondoljuk, hogy egyre kevesebb eső esik. Ez azonban nem feltétlenül van így. Az esővízzel nemcsak az a gond, hogy kevés van belőle, hanem az is, hogy nagyon egyenetlen eloszlásban esik. Van úgy, hogy egy-egy esős időszakban leesik annyi csapadék, hogy utána három hónapig sem esik annyi. Vagy az is lehet akár, hogy szinte semmi sem esik. Az esővíz összegyűjtésével és hasznosításával ezt az egyenetlenséget tudja kiküszöbölni.

Ha összegyűjti az esővizet, akkor is tud locsolni, amikor nem esik az eső, és egyenletesebbé teheti kertje öntözését, vízellátását.

Emellett persze az 1-1 évben lehulló csapadék mennyisége sem állandó. Vannak csapadékosabb és kevésbé csapadékos évek is. Az elmúlt évtizedek statisztikáit átnézve azonban azt mondhatjuk, hogy egy száz négyzetméteres tetőről – ami egy átlagos családi ház területének felel meg – egész évben körülbelül átlagosan ötven köbméternyi esővizet tud összegyűjteni. Ez persze az egyik évben néhány tíz százalékkal lehet több, szárazabb években pedig lehet kevesebb is.

Ezért aztán az látszik, hogy olyan sokkal több esővizet – például az 50 köbméter kétszeresét, háromszorosát – nem tud összegyűjteni egy adott méretű tetőről. Ezért ha gazdaságosan szeretné hasznosítani az esővizet, akkor minél kisebb befektetéssel, minél egyszerűbben kell azt megcsinálnia. Ötletes, de egyszerű megoldásokkal a költségeken sokat tud spórolni, a bevételt, vagyis az esővíz mennyiségét viszont nem tudja növelni.

Az összegyűjtött esővízzel persze nemcsak a kertet tudja locsolni, hanem például egy kis beruházással a WC öblítésére is használhatja. Azonban ha kertes házban él, és konyhakertet művel a kertben, vagy virágokat nevel, akkor a növények egyenletes éves locsolására is tökéletesen fel tudja használni a tetőről összegyűjtött esővizet.

Az esővíz hasznosításához használt esővíz gyűjtő tartályok alapvetően kétfélék lehetnek.

Esővíz tartályok a föld felett

esővíz hasznosítása

Az esővíz összegyűjtése műanyag hordókba

Az esővíz összegyűjtéséhez műanyag tartályokra, csövekre és egy szivattyúra lesz szüksége. Ha kevés befektetéssel szeretné a kivitelezést megúszni, akkor ezeket használtan szerzi be, vagy gyűjti össze. Ha ezeket új állapotban szeretné megvásárolni, és egy szakemberre rábízza a kivitelezést is, akkor számíthat arra, hogy szigorúan a gazdaságossági szempontokat nézve, az összegyűjtött esővízzel megspórolt vízdíjból sosem fog megtérülni a beruházás.

Vagyis azt mondhatjuk, hogy az esővíz hasznosítása kisipari rendszerben nem az a terület, ahol nagy megtakarításokat érhet el, és ekkor még óvatosan fogalmaztam. Ezzel együtt azonban ha szeret barkácsolni, akkor az esővíz hasznosításával mindenképp érdemes foglalkozni. Már csak az erőforrások pazarló felhasználása elleni környezetvédelmi szempontok miatt is.

Bármilyen rendszert is épít ki, néhány dolgot mindenképp biztosítani kell:

  • A tetőre eső, és onnan az ereszcsatornán lefolyó esővizet össze kell gyűjteni. Ezt leginkább műanyag hordókba érdemes gyűjteni.
  • Az a jó megoldás, ha a műanyag hordók nem a talajon állnak, hanem meg vannak emelve, és a tartályok alján van egy kifolyó csap, mert ezen a magasított csapon át a locsoló kannát meg tudja tölteni. Illetve slagot is tud rá szerelni, és a magasabban lévő víz a saját súlyától kifolyik a kert locsolásához.
  • A fémből készült hordó a rozsdásodás miatt nem jó. Ha rozsdás vízzel locsol, akkor a növényeknek többet árt, mint használ.
  • Ahol az ereszről lefolyó csatorna becsatlakozik a hordóba egy szűrőt is kell használnia, mert a tetőn lévő szennyeződések, mohák, falevelek, letört ágak nem juthatnak bele a tartályba. Erre azért van szükség, mert eltömítenék a kifolyó csapot.
  • Ezt a szűrőt persze tisztítani is kell, amikor megtelik.
  • Arra is figyeljen, hogy a megtelő műanyag tartályból ne házfalra folyjon ki az esővíz. A legjobb megoldás persze az, ha a megtelő hordó után a másik hordóba folyik tovább az esővíz, és nem ki a szabadba egy túlfolyón.

Ha megemeli a műanyag hordókat, akkor nem is kell a hordóba búvárszivattyút rakni az esővíz kilocsolásához. Elég, ha a vizet egy műanyag csövön keresztül kivezeti a locsolt területre. Persze a víz saját súlyától nem fog olyan hamar kifolyni, és nem fog gyorsan végezni a locsolással, de nem kell megvenni a búvárszivattyút, és ha lassabban is, de meg lesz öntözve a kert az összegyűjtött esővízből.

Földbe süllyesztett esővíz tartályok

Ha a földbe süllyeszti az esővizet összegyűjtő tartályokat, akkor a tartályok elhelyezése sokkal több munkával jár, de meglesz az az előnye, hogy nem kell az elpárolgástól tartania. Ezzel szemben viszont a locsoláshoz itt már mindenképp szüksége lesz egy búvárszivattyúra, mert a földben lévő tartályból csak így tudja kilocsolni a vizet.

Föld alatti gyűjtésnél is a csatornából gyűjti össze az esővizet, és itt is szükség van egy szűrőre, hogy a szennyeződések ne kerüljenek bele a műanyag gyűjtő tartályba.

  • A műanyag tartály elhelyezésére szánt gödör kiásása után az alját érdemes kibetonozni, hogy a tartály stabilan álljon majd.
  • Mivel a föld alatt lévő műanyag tartály zárt, ezért a szennyeződések szűrése még fontosabb, mint a felszíni tartálynál.
  • Az összegyűjtött esővíz használatakor a tartályból valamilyen szivattyúrendszerrel ki kell szivattyúzni a vizet, és ezt valamilyen csőrendszeren keresztül tudja felhasználni a kert locsolására, vagy például a WC öblítésére.

Már a rendszer leírásából is biztosan látszik, hogy az összegyűjtött esővíz föld alatti tárolása a jóval költségesebb beruházás.

A tartály megtelése miatti esetleges túlfolyásra itt is gondolni kell. Nem lenne jó, ha a tartályba már nem férő esővíz a házfalra vagy közvetlenül a ház tövére zúdulna.

A túlfolyás ellen a falat védheti azzal is, ha a házfal tövében 40×40-es vagy inkább 60×40-es beton járdalapokat rak le, mégpedig úgy, hogy kifelé lejtsen a burkolat, és elvezesse a ház tövéből a vizet. A beton járdalapok helyett persze sokkal tetszetősebb gyöngykavicsos járdalapokat is rakhat le a háza körüli járdaként.

Milyen megoldásban gondolkodik?

  • Föld feletti vagy inkább föld alatti műanyag tartályokat szeretne az esővíz összegyűjtésére?