A közterületek és középületek akadálymentes elérésének biztosítása ma már nemcsak emberbaráti, hanem jogszabályok által előírt kötelezettség is. A biztonságosabb közlekedés fontos, hisz ezzel is meg tudjuk könnyíteni a közszolgáltatások elérését a mozgásukban korlátozott emberek számára.

A középületekbe a lépcsők melletti rámpán közlekedve tolókocsival is be lehet menni. A közterületeken, közparkokban a térkövezett utak ma már akadálymentesítve vannak. Ezeket az utakat a tolókocsival és bottal közlekedők is kényelmesebben tudják használni.

A magánházak udvaraiban és kertjeiben nem írja elő jogszabály az akadálymentesítést. Ha viszont a mozgásában korlátozott családtag bottal vagy tolókocsival közlekedik, akkor az ő kertben való közlekedését nagymértékben megkönnyíti az akadálymentesítés.

Nemcsak az idős, és már nehezen mozgó családtag közlekedését tudja megkönnyíteni az akadálymentesítés, hanem a gyerekek kertben való rohangálását is balesetmentesebbé teszi. Emellett pedig egy baleset után lábadozó felnőtt ember életét is megkönnyíti akkor, ha például mankóval kell közlekedni néhány hétig a kertben.

párizs segítőkő

Párizs segítőkő a járda akadálymentesítéshez

Mire érdemes odafigyelni a térkövezett kerti utak és járdák akadálymentesítésekor?

  • Ahhoz, hogy tolókocsival vagy mankóval közlekedve is biztonságosan lehessen használni a járdát, el kell férni rajta. Ehhez megfelelő szélességűnek kell lennie a járdának.
  • A járda vagy az út mellett ültetett sövénykerítés vagy az útra hajló fák ágai is akadályozhatják az úton való sétálást. A fák lehajló ágait vissza kell metszeni, a sövénykerítést pedig időnként vágni kell azért, hogy ne akadályozzák a közlekedést.
  • A térkő burkolat felülete is fontos szempont a biztonságos közlekedésnél. A sima, polírozott felületű térkő burkolat, vagy a mázas porcelán burkolat, különösen ködös, esős időben sokkal csúszósabb, mint egy érdesített felületű térkő vagy járdalap.
  • A kerti járda tisztán tartása is nagymértékben megkönnyíti az akadálytalan közlekedést. Különösen ősszel, a falevelek hullásának idején veszélyesek a burkolatra hullott falevelek. Azért, mert harmatos, esős időben még a könnyen közlekedő, könnyű járású ember is bármikor elcsúszhat a nedves leveleken. A burkolatra hulló falevelek mellett a burkolaton megtelepedő moha is könnyen váratlan elcsúszást okozhat. Főleg egy kiadós eső után. A lényeg, hogy nemcsak a szépérzékünk, hanem a biztonságos közlekedés miatt is érdemes tisztán tartani a térkővel burkolt kerti utakat és járdákat. Akár van mozgásában korlátozott családtag, akár nincs a családban.

A térkövek közötti széles fugák is okozhatnak problémát. A túl széles fugában megakadhat a bot vagy a mankó lába. Ez pedig egy egyébként is bizonytalan járású embernél könnyen megbotlást, elesést okozhat.

Olyan szélesek pedig semmiképp se legyenek a fugaközök, hogy a gyerek lábfeje aláforduljon, vagy beakadjon akkor, amikor például hiányzik néhány centi a fugák közötti homokból. Ezért is érdemes időnként feltölteni homokkal a fugák közét. Nem mellesleg a fugák homokkal való feltöltése a térkövek stabil tartását is biztosítja. Gondoljon csak bele, hogy mennyire stabil annak a 4 cm vastag padlólapnak vagy térkőnek a helye a burkolatban, aminek a fugaközéből hiányzik 2 cm homok.

london térkő burkolat

London térkő burkolat

Éppen ezek miatt a csúszásmentes, érdesített felületű, téglalap alakú térkövek és kerti lapok legfeljebb egy centis fugaközzel való lerakása biztosítja a leginkább akadálymentes közlekedést a kerti térkövezett járdán.

Különösen nagy feladat egy lejtős kertben az akadálymentesség biztosítása. Ilyenkor az elsőre legkézenfekvőbb megoldás lépcső kialakítása az eltérő magasságú területek közötti szintkülönbség áthidalására. Tolókocsival vagy járókerettel azonban szinte lehetetlen a lépcsőn közlekedni. Ilyenkor a szintkülönbség akadálymentes áthidalására az egyenletesen lejtő vagy emelkedő járdát vagy kerti utat érdemes kialakítani. Enyhe emelkedőnél ez minden további nélkül megoldható. Ráadásul mindenki számára biztonságos közlekedést biztosít a kertben.

Ha mindenképp lépcsőfokokra van szükség egy szintkülönbség leküzdésére, akkor a minél alacsonyabb és szélesebb lépcsőfokok kialakítása növeli a biztonságosabb közlekedés lehetőségét. Tolókocsival ugyan nem lehet felmenni egy lépcsőn. Azonban egy alacsony magasságú, széles lépcsőfokokat tartalmazó lépcsőn bottal, mankóval vagy járókerettel könnyebben fel lehet menni, vagy le lehet jönni, mint a 15 centi magasságú lépcsőfokokon.

Ilyenkor a lépcső alján a lépcső elé, felül pedig a lépcső felső fokának elérése elé mindenképp érdemes egy felhívó, élénk színű térkő csíkot burkolni a burkolatba. Vagy pedig még jobb, ha taktiliskő csíkot rak be a burkolatba.