Egyedi kerti sütő építésén érdemes gondolkodni akkor, ha a kereskedésekben készen kapható kerti sütők közül nem tud választani egy éppen kedvére valót. Az egyedi sütögetőnek megvan az az előnye is, hogy olyannak építi meg, amilyenre éppen szüksége van.

lisszabon kerti sütő homok színben

Lisszabon kerti sütő homok színben bográcsozáshoz, szalonnasütéshez

Egyedi kerti sütőre lesz szüksége akkor is, ha mindenképp egy masszív, állandó kerti tűzrakóhelyet képzel el a kertjében. Egy egyedi kerti sütögető elkészítésével persze sok munka van, de meglesz az előnye, hogy nem kell megalkudnia. Pontosan olyan lehet a kerti tűzrakóhely, amilyenre éppen szüksége van.

kerti sütögető

Milyen kerti sütőt tervez?

Egy kerti tűzrakó hely persze nagyon sokféle lehet egy egyszerű kerti tűztértől kezdve a legigényesebben kialakított kerti konyhákig. A két legfontosabb kérdés persze az, hogy milyen sütőre van szüksége, és a következő pedig az, hogy ennek a sütőnek a kialakítására mennyi időt és pénzt szeretne fordítani. Nem kell feltétlenül sok pénz egy igényesen kialakított és népes baráti társaság megvendégelésére is alkalmas kerti sütő elkészítéséhez. Ha végiggondolja azt, hogy mire van szüksége, akkor egy kis anyagfelhasználással saját maga is elkészítheti barátai megvendégelésének kedvenc kerti helyét.

Ha szalonnasütésre várja majd a barátait, akkor egy földbe süllyesztett betonlapot érdemes körbefalaznia téglával vagy terméskővel. Egy ideiglenes megoldásnál persze még a földbe süllyesztett betonlap is elmaradhat. Egy ilyen lap használatának az az előnye, hogy stabilan fog rajta állni a sütő fala. A kerti sütő méretét leginkább persze baráti társaságának a nagysága határozza meg. Olyan kerti sütőben gondolkozzon, amelyet körülülhet, körülállhat a baráti társasága, és nem fogják rosszul érezni magukat azok, akik esetleg nem férnek oda nyársra tűzött szalonnájukkal a tűz köré.

Ha grillcsirkét is sütnének majd a tűzrakóhelyen, akkor egy forgatható rúd felrakására is szüksége lesz majd.

Ha pedig a roston sült húsok és egyéb finom falatok szerelmesei, akkor pedig egy olyan rácsra lesz szüksége a tűztér felett, amelyen gyakran megforgatva sülhetnek majd az ízletesebbnél ízletesebb hússzeretek.

Ha pedig a társasága a puhább húsfalatokra vágyik egy-egy vendégség alkalmával, akkor egy olyan megoldásban érdemes gondolkodnia, amelynél egy olyan fémlap kerül a tűz felé, amelyben a saját zsírjukban főhetnek, sülhetnek, puhulhatnak a finomabbnál finomabb fűszerezett hússzeletek porhanyósra. Sokak kedvence a flekken sütés.

Persze arra is megvan az esély, hogy a társaság egyik fele a roston sült húsokat, míg mások inkább a flekken szeleteket kedvelik. Minél nagyobb a társaság, annál nagyobb az esély az igények változatosságára.

Egészen másféle tűztérre van szükség akkor, ha mindenki szeretné körülállni, ülni a szalonnasütőt a saját nyársra tűzött finom falatjaival, vagy pedig inkább a házigazda által megsütött húsok közül szeretne csak falatozni.

Ekkor pedig még nem is beszéltünk arról, hogy könnyen előfordulhat olyan helyzet is, amikor nem pusztán hússzeletekre fáj a társaság foga, hanem szívesen megennének 1-1 kerti tűzön főzött halászlevet, gulyáslevest vagy magyaros pörköltet. Ezért aztán nem árt az sem, ha a kialakított kerti sütő alkalmas egy bográcsállvány felállítására is. Ha egy ilyen kerti tűzrakóhelyet épít a kertjében, akkor már csak a bogrács nagyságának kell majd alkalmazkodni baráti köre létszámához.

Ezek után jobban látja már, hogy milyen kerti sütő lesz a megfelelő?

  • Szalonnasütő lenne jobb a népes baráti társaságának, vagy inkább Ön szeretne finomabbnál finomabb hússzeleteket sütni a vendégeinek?
  • Vagy a bográcsozás lehet a legfontosabb?
  • Ha ezt eldöntötte, akkor már „csak” el kell készíteni a megfelelő kerti tűzrakót.

A téglából vagy terméskőből szárazon kirakott tűzteret egyszerűen és olcsón elkészítheti. Ilyenkor kötésben érdemes a téglákat egymásra rakni, mert stabilabban fog állni. Egy ilyen megoldásnak persze megvan az az előnye, hogy bármikor szétszedheti a tűzteret, és máshol újra felépítheti. A saját kertjében azonban valószínűleg nem jut eszébe mindig más helyen kialakítani a tűzteret. Ezért az időtállóbb megoldás érdekében mindenképp érdemes habarcsot használni a tűzrakó hely megépítéséhez, akár téglából, akár terméskőből építi. Ekkor jóval stabilabb lesz a sütő falazata.

Érdemes előre eltervezni a sütőt, mert akkor pl. a grillrács tartó helyét bele tudja építeni a szerkezetbe. Grillezéskor persze nem ropogó tűzzel égő fahasábokból fog tüzet gyújtani, hanem érdemes inkább faszenet használni a sütéshez.

Könnyen előfordulhat az is, hogy szalonnasütéshez és bográcsozáshoz másféle tűztérre lesz szüksége, mint a kerti grillezéshez és a roston sült húsok elkészítéséhez.