Az évtizedekkel ezelőtti téglák még kiváló minőségben készültek. Ezért ezek a téglák a belőlük épült épületek bontása után is remekül felhasználhatók díszítésre szolgáló burkolótégla gyártásához. Az így előállított szeletelt tégla jól használható a lakás belsejében a nappali, a konyha vagy éppen az étkező falának burkolására. A külső homlokzati falon gyakran használják a fal burkolására.

Nemcsak díszítő elem lehet a vágott tégla burkolat, hanem a csúnya falfelületek eltakarására is bátran használhatja.

vágott tégla homlokzatburkolat

Szeletelt tégla homlokzatburkolat

Ezeket a szeletelt tégla burkolatokat a burkolat felrakása után érdemes impregnálni.

  • Beltéri felhasználásnál az impregnálás után szebb lesz a burkolat.
  • Kültéri burkolatnál viszont a burkolat szépsége mellett még a tartóssága is növekszik az impregnálással. Az impregnált tégla burkolat sokkal jobban ellen tud állni a fagynak és az esővíz okozta nedvességnek.

A bontott téglák megtisztítása után vágják, szeletelik ezeket a téglákat. A kisméretű vagy nagyméretű tégla méretétől függően 1 vagy 2 cm vastag szeleteket is tudnak vágni belőle. A vágott téglának mindig van 2 külső és több belső tégla szelet. A külső tégla szeletek burkolatkénti felhasználásával rusztikus hatású burkolatot alakíthat ki a beltérben és a külső homlokzaton is.

Mit burkolhat a vágott téglából?

barabás téglakő kerítés pillér

Barabás téglakő kerítés

Nemcsak a falra kerülhet a szelelt tégla. Burkolhatja vele kültérben a lábazatot is.

Burkolás után a burkolt felület teljesen élethű lesz, mert a vakolatlan téglafal látványát fogja nyújtani. A rusztikus tégla fal látványa a szemnek is gyönyörű látvány.

Beltérben pedig akár a padló burkolatra is kerülhet a vágott tégla. Mivel itt nagyobb terhelést kap, ezért az 1 vagy 2 cm vastag tégla szeletek helyett padlóburkolatként legalább 3, de még inkább 4 centiméteres szeletelt téglákat érdemes használni. 3 cm vastag szeletelt tégla 4 darab is készülhet egy kisméretű bontott téglából. 4 centiméteres vastaghoz a bontott téglát 3 szeletre vágják. 6 cm vastag szeletnél a téglát egyszerűen kettévágják. A 4 és 6 cm vastag tégla szeleteket már nem a falra, hanem a padlóra rakják általában.

Vágott tégla a legősibb építőanyagból

A tégla a legősibb építőanyag. Már évezredek óta építkeznek vele. Az agyagból készült téglát már az időszámításunk előtt 10 ezer évvel is ismerték. Az égetett téglát időszámításunk előtt 3.000 évvel ezelőtt kezdték el használni az építkezésekre. Az égetett tégla már sokkal időtállóbb volt tégla elődeinél. Megjelenésével már tartós szerkezetű épületeket tudtak építeni. Az ókori Rómában, majd a Bizánci Birodalomban és Kínában is nagy hagyománya van az égetett tégla gyártásának. Az időszámításunk szerinti 13. századra pedig sok helyen elterjedt már használata az építkezéseknél.

A tégla az időtlen klasszikus építőanyag, ami talán éppen egyszerűsége miatt képes újra és újra megújulni, és nem megy ki a divatból.

Mivel természetes alapanyagból, agyagból készül égetéssel, ezért környezetbarát gyártása is rendkívül vonzó építőanyaggá teszi. A bontott tégla újrafelhasználása, szeletelt téglakénti használata pedig még további érvet jelent a vágott tégla környezetbarát jellege mellett. Az antik hatású, rusztikus burkolótéglák kültéri és beltéri felhasználáskor is utolérhetetlen hangulatot árasztanak.

A bontott tégla újrafelhasznált alapanyag, ezért az ára is vonzóvá teszi. Vágott tégla gyártásakor már nem kell megfizetni a téglagyártás költségeit. Csak a bontott tégla tisztítása, vágása és szortírozása merül fel költségként.
A vágott téglákon belül külön értéket jelentenek az úgynevezett címeres téglák, amelyekbe a gyártáskor címert nyomtak. Az ilyen címeres téglákból akár egy darab is hiteles antik hatást kölcsönöz az elkészült tégla burkolatnak.

Hogyan készülnek a vágott tégla burkolatok?

A vágott tégla az 50-100 évvel ezelőtt égetett kisméretű és nagymérű téglából készült épületek bontása után készül. A bontott téglákat tisztítás és válogatás után vágják szeletekre. Ezek a szeletelt téglák változatos színekben állnak rendelkezésre. Mégpedig 2 okból is:

  • Egyrészt sokféle alapanyagból égették ezeket a téglákat.
  • Másrészt pedig a téglaégetés hőmérséklete is különböző volt az egyes téglák égetésekor.

A bontott téglákat oldalára fordítva szeletelik. A téglaszerelek vastagsága attól függ, hogy a téglát hány szeletre vágják.

A változatos színű vágott téglákból pedig változatos téglaburkolat készíthető. A vágott téglák felülete a vágásnál sima. A két szélső szelet külső része viszont rusztikus megjelenésű. Rusztikus, vidékies, mediterrán stílusú épületek burkolására tökéletesen használhatók.