A fa térburkolat Magyarországon egyáltalán nem divatos. A kertekben nem terjedt el a fából készült térburkolat. Ez nyilván kapcsolatban van azzal is, hogy nincsenek nagy erdőségeink, amelyekből nagy mennyiségben rendelkezésre állna a fa, nemcsak mint építő és tüzelőanyag, hanem mint burkolásra szánt anyag is.

fa térburkolat

Fa térburkolat nálunk nem terjedt el. Hegyvidékeken azonban sokkal inkább felkapott burkolat a fa

Pedig a fából tetszetős térburkolatokat lehetne kialakítani a kertekben.

  • Persze az erdőségekkel sűrűn borított területeken sokkal jobban elterjedt a fa burkolatként való alkalmazása is.
  • Nem véletlen, hogy hegyvidékeken a fa a leggyakrabban használt építőanyag. Az erdős vidékeken fából készített gerendaházakban élnek az emberek, és a kerti utakat is fából készült deszkákkal burkolják le.
  • Az ösvényeket is fából készült aprítékkal borítotják ezeken az erdős vidékeken.

A természetes hangulatot árasztó vidéki kertekbe nemcsak a növényzet részeként, hanem burkolatként is jól illeszkedik a fa.

Ugyanakkor praktikus oka is van annak, hogy a fa burkolatként való alkalmazása nem terjedt el. A fából készült talajburkolat a fa korlátozott élettartama miatt nem tartós burkolat. A fa a nedvességnak kitett kertben hamar korhadni kezd. Megjelennek rajta a repedések, a rothadás a korhadás jelei, gombásodásnak indul a nedvességtől.

Nem mellékes az sem, hogy mennyire gyorsan halad ez a leépülési folyamat. Ez elsősorban a fa fajtájától függ. Minél keményebb, sűrűbb a fa, annál tartósabb is, és annál nehezebben megy tönkre. Nem véletlen, hogy a keményfák a legalkalmasabbak a szabadban készült térburkolatok kialakításához. De az sem véletlen, hogy még így sem igazán terjedtek el nagy mennyiségben a keményfa burkolatok a szabadban, mert még ezek sem képesek versenyezni a természetes kőből és betonból készült térkő burkolatok hosszú élettartamával.

A betonból készült burkolatok változatos színvilágával szemben a faburkolatok színvilágára a barna különböző árnyalatai jellemzők. Az esőzések valamint a napsütés szikkasztó hatására még ezek az árnyalatok is kifakulnak idővel. Nemcsak korhad, repedezik tehát a fa, hanem még fakul is az évek alatt, és korántsem hosszú élettartamú, különösen a talajjal való állandó érintkezéskor.

A fa fajtája mellett a fa metszésének is szerepe van a tartósságában. A színfa tartósabb, mint a szíjács része, ami külső burokként veszi körül a fát a fa kérge alatt.

A középkorú, életerős fák jóval tartósabbak, mint az öreg és fiatal fák.

A kültérben használatos faanyagok élettatamát meg tudja növelni favédő szerek alkalmazásával. Leginkább a gombásodás ellen tudja védeni a fákat, és impregnálószerek használatával tudja meghosszabbítani az élettartamukat. Természetesen nemcsak a favédelem módja, hanem a szakszerű munkavégzés is nagymértékben meghatározza a fa kezelés utáni tartósságát.

A fa jellegéből adódóan a fából készült burkolatok is megduzzadnak, ha nedvesség éri őket. Tartós nedvességnél nemcsak megduzzadnak, hanem vetemednek, gombásodnak is, és ezzel szemben pedig száraz időben zsugorodnak, repedeznek.

A faanyagok feldolgozásának módja meghatározza a felhasználásukat is:

  • A fűrészelt és gyalult deszkákat, és hajópadlókat valamilyen alépítményre érdemes elhelyezni a talajon, mert ezzel is megnöveli a fából készült burkolat élettartamát.
  • A hulladékanyagból előállított fatermékek, lapok és faaprítékok pedig közvetlenül érintkeznek a talajjal a lerakásuk után. Ezért aztán az életartamuk, tartósságuk is rövidebb. Nyilván azért is, mert ezeknek az értéke is kisebb a fűrészelt és gyalult deszkákhoz képest.

Szépek a fából készült burkolatok. Abban azonban megegyeznek, hogy alapvetően csak gyalogos forgalomra használatosak, mert nem alkalmasak arra, hogy autó közlekedjen rajtuk. Az autós közlekedésre készült burkolatokat terméskővekkel vagy betonból készült térkövekkel célszerű burkolni.

Ugyanakkor a fa jól használható burkolat lehet például kerti pihenőhelyek, fedett teraszok szép burkolataként. A fedettségnek nemcsak a fából készült burkolat tartósságának növelésében van szerepe, hanem a csúszásveszély csökkentésében is. Ugyanis a fából készült burkolatok a ráhullott csapadék hatására csúszóssá, és ezzel együtt balesetveszélyessé válnak.

Ezeket a burkolatokat gyakran használjuk más anyagokkal kombinálva, például díszes kavicsokkal vagy faaprítékkal együtt.

A fából készült deszka burkolatokkal szemben az impregnált talpfák 16×24 cm-es keresztmetszetükkel 120 cm-es hosszúságukkal már ideális kerti burkolatok lehetnek. Ezeket a fából készült talpfákat nem kell egymás mellé lerakni, hanem például 60 cm-es távolságban egymás után lerakva a kerti út nyomvonalában tartós, és a természetes burkolatot alkot a kertben.

A talpfák mellett a másik fából készült, gyakran alkalmazott anyag a faapríték, amit kerti utak természetes hatású, felázott eső elleni burkolataként alkalmaznak. Ezek a faaprítékkel leszórt kerti ösvények megőrzik természetességüket, ugyanakkor esős idő után is biztosítják a viszonylag száraz lábbelivel való közlekedés lehetőségét.

A faapríték nemcsak az ösvényként használt kerti utak természetes burkolóanyaga lehet, hanem fák tövében is érdemes alkamazni őket nedvességet megtartó szerepük miatt. Az esős időben ugyanis a faapríték felszívja az esővizet, és utána a meleg időben megtartja a nedvességet, és csak lassan párologtatja azt el.