Tudja, hogy miből készülhet ágyásszegély a kertjében? Ha nem, akkor olvassa el a cikket, és többféle ágyásszegélyből is választhat a cikk végére.

Ágyásszegély sok mindenből készülhet. Ha meglódítja a gondolatait, akkor néhány biztosan eszébe is jut. Az ágyások körüli szegély leggyakrabban térkőből készül. Nem kell azonban a leggyakoribbhoz ragaszkodni. Készülhet a szegély például terméskőből vagy bármilyen kőből. Készülhet téglából, cserépből, fából, betonból vagy műanyagból is. Sőt még sokféle más anyagból is. Van ötlete az ágyásszegély készítéséhez?

Nézzük meg az egyes ágyásszegélyeket részletesebben.

Térkőből épített ágyásszegély

Talán nem véletlen, hogy ez a leggyakoribb. A térkő burkolatok az utóbbi évtizedben nagyon népszerűek lettek nemcsak a kertek, hanem a közterületek burkolására is. Ezért adja magát a térkő ágyásszegélykénti felhasználása is.

Népszerűségét a közkedveltsége mellett a rendelkezésre álló választék bősége is biztosítja. Annyiféle színű, méretű és formájú térkőből választhat, hogy biztos talál olyat, ami tökéletesen meg fog felelni a kertjébe is.

Az egyszínű szegély helyett többféle színből is összeállíthatja az ágyásszegélyt. De milyen lehet a térkőből kirakott szegély?

Többféle is lehet. A két leggyakoribb formája a kiemelt szegély és a talaj szintjébe süllyesztett szegély.

Kiemelt szegély térkőből

paliszád ágyásszegély

Citytop paliszádokból épült ágyásszegély

A kiemelt szegély a kert szintjéhez képest kiemelkedő, magasított ágyások szegélyezéséhez használható megoldás. Akár 70-80 cm-re is kiemelheti a virágágyást paliszádok, cölöpök segítségével. Miért jó egy ilyen magas ágyás a kertben?

  • Például azért, mert lehajlás nélkül és derékfájás nélkül gondozhatja az ágyásba ültetett virágait.

Nem feltétlen kell azonban ilyen magasnak lenni a kiemelt ágyásnak. Ennél alacsonyabb virágágyást is építhet a kertjében. Például 30-40 cm-es kiemelt ágyást már nagyobb méretű térkövekből is építhet. Csak az a fontos, hogy a térkövek hosszabb éle ennél 10 cm-rel nagyobb legyen, hogy stabilan megálljanak a szegély kialakításakor.

A kiemelt ágyásszegélynél fontos, hogy a szegély építéséhez használt térkövek stabilan álljanak, és megtartsák az ágyást. Ezért érdemes a szegélyt beton alapba rakni. Az ágyás építésekor előbb az ágyás alapját kell elkészíteni. Ezt követi az ágyásszegély kiépítése a beton alapba. Amikor a szegély már stabilan áll, akkor feltöltheti az ágyást.

Az ágyás aljára kerülhetnek a kertben található hulladékok. Fanyesedékek, metszéskori gallyak, amelyek az ágyás alján néhány év alatt elkorhadnak, és kiváló táptalaja lesz az ágyásba ültetett virágoknak.
Ezután a kertben levágott fű vagy az összegereblyézett falevél is bátran bekerülhet az ágyásba. Erre pedig mehet majd a termőföld.

A magasított ágyás köré érdemes egy 30-40 cm széles burkolatot lerakni térkőből. Egyrészt ezen a burkolaton állva még esős időben is tiszta cipővel gondozhatja az ágyásba ültetett virágait. Másrészt pedig a fű vágásakor a fűnyíró kereke felmehet a burkolatra, és nem fog ottmaradni a fű vágatlanul az ágyás szélén.

Persze magasított ágyást nemcsak paliszádokból építhet, hanem más anyagokból is.

Süllyesztett szegély

A süllyesztett szegély formáját már a neve is mutatja. Ez a szegély belesimul a kert terepszintjébe, és kiemelkedés nélküli elválasztást biztosít a kert két különböző területe között. Mikor lehet süllyesztett szegélyre szüksége?

Például akkor, ha határozottan el szeretné választani a két területet egymástól. Ilyen lehet akkor, ha nem szeretné, ha a füves pázsit az évek alatt belenőne a kaviccsal burkolt kerti útba. Vagy például a kert szintjében lévő virágágyását szeretné megvédeni a fűtől.

Ilyenkor a süllyesztett szegély megakadályozza a fű burjánzását a kertben. A fűnyíráskor pedig a fűnyíró kereke bátran rámehet a szegélyre is.

Süllyesztett szegély építésére bármilyen térkövet felhasználhat. Az a fontos, hogy a térkőből készült szegély kialakításakor a térkövet süllyessze be annyira a talajba, hogy ne emelkedjen ki a kert szintjéből. Másrészt pedig érdemes legalább 10 cm széles szegélyt kialakítani. Mégpedig azért, hogy a fűnyíró kereke kényelmesen elférjen rajta. Így a fű nyírásakor nem fognak ottmaradni a szegély mellett a levágatlan fűszálak. Nem kell majd külön levágni a szegély melletti füvet.

A térkövön kívül azonban sok minden más anyagból is készülhet ágyásának szegélye a kertben.

Ágyásszegély terméskőből vagy bármilyen más kőből

ágyásszegély kőből

Ágyásszegély terméskőből is készülhet

Az ágyás szegélye nemcsak térkőből, hanem terméskőből vagy más kőből is készülhet. Egysoros szegélynél a termésköveket a talajba süllyesztve hamar elkészül a szegély az ágyás körül. Magaságyás szegélye is készülhet azonban terméskőből.

  • Ilyenkor a termésköveket habarcságyba kell rakni. Ezzel stabil falazatot épít az ágyásnak.

Sokféle kőzetből készíthet ágyásszegélyt. Ezek a kőzetek változatos színekben érhetők el. Érdemes kertje színvilágának megfelelő kőzetet választani az ágyás szegélyének. Mindenképp érdemes fagyálló köveket választani, mert így nem fog megártani a kiépített szegélynek a telenként 20-30 hajnali fagyás és nappali olvadás ciklusa.

Bazaltból, andezitből, mészkőből vagy más kézetekből is építhet szegélyt a kertben.

Ágyásszegély betonból

Terméskő hiányában azonban akár betonból is kialakíthatja az ágyás szegélyét. Süllyesztett szegélynél elég csak egy kis alapot ásni az ágyás körül, és ezt az alapot kiönteni betonnal.

Magaságyásnál pedig az ágyás magasságának megfelelő zsaluzatot célszerű összeállítani, és ezt kiönteni betonnal. Éppen úgy, mintha egy házalapot készítene. Csak természetesen nem kell olyan mély alapúnak, szélesnek és megerősítettnek lenni a betonnak. Elég lehet egy 10 cm széles beton is az ágyás megtartására.

Ezek a térkőből, kőből vagy betonból készült ágyásszegélyek masszív szegélyt adnak virágágyása körül. Ha viszont idegenkedik a kőtől és betontól, akkor választhat más anyagból készült szegélyeket is.

Tégla vagy cserép szegély

Az építkezéskor kimaradt tégla vagy tetőcserép nem megy kárba, ha a kimaradt építőanyagból építi meg virágágyása szegélyét.

A kisméretű téglát vagy a tetőcserepet nemcsak függőlegesen, lapjával az ágyásnak fordítva rakhatja le, hanem például ferdén elfordítva is. Ezzel az elhelyezéssel is érdekesebb lesz a szegély kialakítása.

Az igaz, hogy a tégla vagy cserép szegély nem lesz olyan stabil és fagyálló, mint beton alapba épített térkőből vagy terméskőből épített szegély, de mivel kimaradt építőanyagról van szó, ezért nem kerül majd egyetlen plusz fillérjébe sem. Családi háza megépítése után pedig ez nyomós érv lehet a virágágyás szegélyének kialakításakor is.

Cserépből nem tudja magaságyás szegélyét kialakítani, de téglából azonban már megépítheti magaságyásnak a szegélyét is. Magaságyáshoz persze már habarccsal kell felfalazni a téglát az ágyás megtartásához is.

Fából készült szegély

A maradék építőanyagért nem kell fizetnie egy fillért sem. Ugyanígy olcsó megoldás lehet fából kialakítani az ágyás szegélyét.

Azzal persze számolnia kell, hogy a fából készült szegélyek nem lesznek évtizedeken át tartós építmények. Mégis sokan választják a fát a szegély kialakításakor is természetességük révén.

Ha pedig puhafa helyett keményfából, például akácból vágatja az ágyáshoz a szegélyt, akkor a keményfa azért 5-10-20 évig nem fog elkorhadni az ágyás szegélyeként sem.

Nem feltétlenül kell azonban külön deszkákat vágatni az ágyás szegélyezéséhez. Jó megoldás lehet a tűzifának használt akác guglik kérgének a megtisztítása és szegélykénti lerakása is.

Vagy pedig a gyümölcsfák metszésekor levágott vastagabb ágakat is lerakhatja a készülő ágyás szegélyének. Ilyenkor a vastagabb ágak az ágyás szegélyét adják, a vékonyabbak és a letisztított nyesedék pedig az ágyás alapjába kerülhet. Ezzel nemcsak olcsón meg van oldva a szegélyezés és az ágyás feltöltése, hanem még a kerti hulladékot is hasznosította.

Műanyagból is készülhet a szegély

Mégpedig többféle megoldást is választhat műanyag szegélynek.

A hullámos kialakítású, hajlítható műanyag szegélyt könnyen és gyorsan lerakhatja az ágyás köré. A műanyag szegély nem korhad el néhány év alatt, mint a fa, ezért tartósabb megoldás lehet. Persze a nap UV sugárzása nem használ a műanyagnak sem. Könnyen töredezhet és a színe is elmehet az erős napsugárzástól.

Előnye ugyanakkor a műanyag szegélynek, hogy újrahasznosított műanyagból készül. Ezért a környezet terhelését is csökkenti akkor, ha ilyen szegélyt alakít ki az ágyás körül.

Ha sok ásványvizet fogyaszt, akkor a másfél literes ásványvizes palackokból is kialakíthatja az ágyás körüli szegélyt. Mégpedig a vízzel megtöltött ásványvizes palackokra visszacsavarja a kupakot, és szájukkal lefelé rakja le a földbe a palackokat. A 10-15 cm-re kiálló ásványvizes flakonok alja már jól látható szegélyt ad a kertben virágágyása körül.

Fémből készült szegély

Modern, tartós megoldás a fémből készült ágyásszegély. A fémszegély készülhet fémlemezes megoldással is. Vagy pedig lehet kovácsoltvas formájában kialakított szegély is. Ez utóbbi persze nem olcsó megoldás, ezért nem annyira elterjedt még az ágyások szegélyezésére.

Sokféle anyagból készült szegélyt választhat tehát virágágyása megtartására, szegélyezésére, ha egy magaságyást vagy nem is olyan magas ágyást szeretne kialakítani a kertjében.