A terasz burkolás térkővel készülhet új családi házához vagy pedig meglévő családi háza külső felújításakor is.

A terasz burkolata persze nemcsak térkőből készülhet, hanem sok minden más anyagból is. Gyakran találkozhat természetes kővel, kerámia lapokkal vagy fával burkolt terasszal is. Újabban pedig egyre nagyobb számban burkolják a teraszt műanyaggal, WPC teraszburkolattal.

terasz burkolat térkőből

Leier Classic Line Fifty terasz burkolat 4 centi vastag lapokból

Egyre gyakoribb azonban a kültéri terasz járólappal vagy térkővel való burkolása is. Természetesen a teraszt nem kell a megszokott 6 cm vastag térkő burkolattal burkolni. Biztos lehet benne, hogy személyautó nem fog a teraszon megfordulni. A gyalogos közlekedésre használt teraszon tökéletesen elég a 4 cm vastag kültéri járólap is. Nem fog túlterhelődni a burkolat.

Sőt akár még 2 centi vastag lap is tökéletes lehet a terasz burkolására. Ha jól le vannak ragasztva a lapok kültéri, flexibilis ragasztóval, akkor nem fognak eltörni a használat során a 2 centis lapok sem. Csak ki kell választani a megfelelő burkolatot a teraszra. Könnyen lehet a választáskor a bőség zavarával fog küzdeni.

füves kert

Kerti út a füves kertben Classic-Line mosott kavicsos kerti lapokból

Az egyik leggyakoribb megoldás a terasz térkővel való burkolásakor, amikor a ház megjelenéséhez, stílusához illeszkedő térkő burkolatot választ a terasz burkolására. Legtöbbször persze ez a térkő burkolat stílusban és színében is illeszkedik a kert térkő burkolatához. Legfőképp persze azért, mert a kerti térkő burkolat is a ház megjelenésével harmonizáló módon lett kiválasztva.

A lakberendezés és kerttervezés során a legtöbbször a harmóniára, a stílus és színek összhangjára törekszünk. Talán Ön is jobban érzi magát egy egységes stílusban készült, harmóniát sugárzó otthonban, mint egy formabontó vagy eklektikus változatosságban.

Ezért sokszor kézenfekvő, hogy a kertben és a teraszon is, a ház stílusával harmonizáló kerti burkolatot alakít ki.

Az is tökéletes megoldás lehet azonban, ha teraszán a beltéri nappali burkolat forma és színvilága terjeszkedik a falakon kívülre. Ezzel még inkább megerősíti a beltér és kültér egységes stílust kifejező, harmonikus kapcsolatát.

Különösen akkor fontos a terasz burkolat stílusának tökéletes harmonizálása, ha a ház körüli járda, a kocsibejáró burkolata és a kertet az utcafronttól elválasztó kerítés stílusa is jól illeszkedik a ház megjelenéséhez. Ilyenkor a kerti burkolatok tökéletes egységét érezheti, amikor a kerti kapun belépve a kerítésről a kerti járdára pillant, majd akkor is, amikor a járdáról fellép a teraszra.

A terasz burkolására használt térkövek, járólapok ugyanolyan bőséges szín és formaválasztékban készülnek, mint a kerti burkolatok. A terasz burkolására használt, betonból készült járólapok és térkövek lehetnek teljes anyagukban vagy pedig csak a felületükön színezett lapok. A felületükön színezett lapok is lehetnek egyszínűek vagy pedig többféle színárnyalattal elkészített járólapok. A teljes anyagukban színezett térkövek vagy járólapok készülhetnek polírozott, antikolt felülettel vagy pedig kopóréteggel ellátottan is.

Kiválasztotta már terasza térkő burkolatát az elkövetkező évtizedekre?