Ha üvegház építését tervezi, akkor már biztos tudja, hogy mit fog ültetni az üvegházba, és azt is, hogy milyen nagy legyen. Az üvegház építéséhez 2017 januárjától már nem kell építési engedélyt kérni. Az engedélynélküliség mindenképp megkönnyíti az építést. Az építés előtt azonban annak érdemes utánanézni, hogy az üvegház építésre milyen helyi szabályok vonatkoznak.

Összeszerelhető üvegház kialakítását tervezi?

Ha már tudja, hogy milyen méretű üvegházra van szüksége, akkor is érdemes később is bővíthető üvegházat vásárolnia. Talán nem kell különösebben magyarázni ennek a célszerűségét.

üvegház építése házilag

Mire figyeljen oda, amikor saját maga építi a kertjében az üvegházat?

Az üvegház építésénél fontos szempont, hogy hol fogja felállítani a kertben. A meleg igény miatt az üvegházat a déli napsugarak miatt észak-déli irányban érdemes elhelyezni. Ha fűtés nélkül szeretné használni, akkor érdemes szigetelni is. A szigetelés persze megdrágítja az üvegház felállítását. Ha nem lesz szigetelve, akkor sincs veszve minden, mert már azzal is jelentősen megnövelheti az egyes növények termesztésének az idejét, ha 4-6 fokkal megnöveli a kinti hőmérsékletet. Ehhez pedig elég megfelően felállítani az üvegházat.

Az üvegház elhelyezésénél érdemes még arra is odafigyelnie, hogy ne szennyeződjenek az üveglapok, mert ha bekoszolódik az üveg, akkor a benne lévő növények nem fognak elég fényt kapni. Az is megoldás lehet persze, hogy az üveglapok bekoszolódásakor egyszerűen megtisztítja az üveglapokat, és akkor újra átjut rajta a nap éltető sugara. Az üveg tisztításához biztosítani kell, hogy az üvegház kívülről is körbejárható legyen.

Általában erős acélból készül az üvegházak váza. Ez a legnagyobb szélben is stabilan tartja az üvegházat. Az üvegház helyének a meghatározása után először a tartószerkezet oszlopainak megfelelően a betonalapot kell kialakítani. Az üvegház alapját saját maga is betonozhatja, vagy pedig készítheti előregyártott beton elemekből is. A szél miatti stabilitás érdekében nemcsak a tartószerkezetnek, hanem az üvegház alapjának is stabilnak kell lenni. Ez azt jelenti, hogy nem spórolhat az alapozáshoz használt betonon. Szakemberek azt javasolják, hogy minden oszloplábra jusson 40-50 kg beton.

kerti út járólapokból

Kerti út gyalogos közlekedéshez járólapokból lerakva. Egy-egy kiadós eső után nagyon jól jön majd

Az alap kiásása után lehet meghatározni az üvegházban az ágyásoknak a helyét, és a közlekedési útvonalakat is ki lehet jelölni. A közlekedési útvonalakat beton járdalapokkal burkolhatja. Nem kell a járdalapok alá különösebb alapot tenni, mert csak gyalogosan fog közlekedni az úton. Elég lehet akár csak simán lerakni a járdalapokat. Ha gondolja, akkor érdemes besüllyeszteni a lapokat a földbe, de akár az is elég lehet, ha a 40×40-es lapokat lerakja a földre. Az utat középen érdemes kialakítani, és az út két oldalán el lehet helyezni az öntözésre és a fűtésre szolgáló csöveket.

Az üvegház szerkezeti elemeit az útmutató alapján előre össze tudja állítani, és ezeket az összeállított szerkezeteket kell rögzíteni a lebetonozott lábakhoz. Ezután a felállított szerkezetre tudja rögzíteni az üvegtáblákat. A táblák felrakásánál gondoskodnia kell a víz és hőszigetelésről is.

Az üvegház tájolásán és a megfelelő szigetelésen túl fontos még a szellőztetés biztosítása is. Ehhez megfelelő szellőztető felületre van szükség, mégpedig az uralkodó széliránnyal ellentétes oldalon.

Persze nyilván mindent lehet magas színvonalon elkészíteni, és az üvegház szellőztetése akár automatizált rendszerű is lehet, ami megakadályozza az üvegház belsejének túlzott felmelegedését és párásodását. Ez persze megnöveli az üvegház árát is.

Üvegház építése házilag

A saját kivitelezésnek kétségtelenül az a legnagyobb előnye, hogy megtakarítja a munkadíjat. Másrészt pedig abban is biztos lehet, hogy pontosan olyan lesz, amilyet szeretne. Persze csak akkor, ha tényleg meg is tudja csinálni, és van némi gyakorlata a vasmunkákban. Az anyagok árával azonban természetesen házilagos kivitelezésnél is számolnia kell.

Ha jó műszaki érzéke van, szeret a ház körüli munkákkal foglalkozni, és a munkához megfelelő szerszámokkal is rendelkezik, akkor bátran belevághat az üvegház építésébe. A munkához csak türelemre és időre lesz szüksége, mert ha nem tud valamit, akkor a továbblépéshez utána kell néznie. Ha pedig utólag kiderül, hogy mégis elrontott valamit, akkor lehet majd javítani, vagy kicserélni az elrontott darabot.

A házilagos kivitelezésnél persze mindig azt célszerű felmérni, hogy mennyire szeretne ezzel foglalkozni, és milyen gyakorlata van az üvegház kialakításában. Mert ha nincs gyakorlata, akkor érdemesebb a pénzkereső tevékenységével foglalkoznia, és az ott megkeresett pénzből kifizetni az üvegház elkészítésének díját, illetve az előregyártott üvegház megvásárlásának az árát.

A házilagos kivitelezésnél általában az a legnagyobb kihívás, hogy az elkészülő üvegház kellően stabil legyen. Ez azt jelenti, hogy a kertben előforduló legerősebb szeleknek is masszívan ellenálljon az elkészülő szerkezet, és télen a tetőre nehezedő hó súlyát is elbírja. Ha bízik abban, hogy ezt meg tudja csinálni, akkor nincs mitől tartania a házilagos kivitelezésnél sem.

A csapadékvíz a stabilitás szempontjából nem jelent olyan nagy kihívást, de jól teszi, ha a tetőre hulló csapadékvizet is összegyűjti, mert ezzel is csökkenteni tudja a locsolás díját.

leier járdalap

Leier Classic Line finomszemcsés járdalap

Persze a saját kivitelezésnél is érdemes végiggondolni azt, hogy a házilagos kivitelezés mennyire legyen házilagos. A vázszerkezetet össze kell állítani, az alapozást természetesen el kell végezni, és az üvegtáblákat is biztosítani kell. A közlekedőutakat persze betonozhatja is, de azért valószínűleg jobban jár, ha előregyártott járdalapokat fog lefektetni a közlekedéshez. Nemcsak arról van itt szó, hogy megspórolja a betonkeverés és a zsaluzás munkáját, hanem arról is, hogy a járdalapok jóval tartósabbak, mint a kiöntött betonjárda.

Az üvegház lelkét az átlátszó felületek adják. Ezek polikarbonátból vagy pedig üvegből készülhetnek. A választás nem is olyan egyértelmű a két anyag között, mert a polikarbonátnak jobb a hőszigetelése, az üvegnek pedig a fényáteresztő képessége. Talán meg tudja könnyíteni a döntést, ha felméri, hogy az üvegházban termeszteni kívánt növénynek inkább fényre vagy melegre van nagyobb szüksége.