Nem kell útépítési ismeretekből doktorálnia annak, aki saját kertjében szeretne egy takaros kis kerti utat, járdát vagy egy hangulatos kis pihenőhelyet építeni. Burkolatának nem a közutak hatalmas terhelésű forgalmát, hanem csak a család és a barátok gyalogos közlekedésének a terhét kell elbírnia. Ez pedig egész más terhelést jelent. Kertje magánútjának házilagos kivitelezése néhány alapszabály betartását igényli csak a burkoláskor. Ezekre szeretnénk felhívni a cikkben a figyelmét.

A burkolat tervezése házilagos kivitelezésben azt jelenti, hogy meg kell határoznia kertjében az út pontos vonalát. Persze megfelelő lejtéssel biztosítania kell a víz elvezetését is a burkolatról, és ki kell választania a burkolatot is. A burkolat tervezésekor, akkor van szükség pontos tervezésre, ha olyan mértékű szintkülönbség van a kertben, hogy azt már lépcső beiktatásával célszerű megoldani. Persze nem kell vízszintes burkolatú utat kialakítania a kertben. Az út burkolata nyugodtan követheti a kert szintjét akkor, ha ezen majd gond nélkül fog tudni közlekedni. Optimális esetben persze egy burkolatnak csak annyira célszerű lejtősnek lenni, hogy az esővíz gond nélkül lefolyjon róla. Ez méterenként 1-2 centiméteres lejtést jelent. Ettől azonban a terep adottságai miatt eltérhet. Természetesen ésszerű határok között.

A meredekebb, jelentősen emelkedő utak télen igencsak csúsznának, és balesetveszélyesek is lennének. Ezért Ilyen esetben vagy csökkenteni kell az út meredekségét feltöltéssel, és pl. K szegélykő beépítésével megoldani a közlekedést, vagy pedig a burkolatba kapaszkodó bordákat kell beépíteni.

Az utak hosszát a nyomvonal szükségessége határozza meg, a szélességük viszont alapvetően a rendeltetésüktől függ.

  • Ha csak egy ösvényt szeretne a kertben, akkor ennek már egy 30 cm szélességű ösvény is megfelel. Az viszont lényeges kérdés, hogy egy ilyen egysoros, 40 centiméteres kerti lapokkal lerakott ösvény elkészítéséért érdemes-e a burkolat alapját alaposabban előkészíteni. Ha szilárd talaj van az ösvény tervezett nyomvonalán, akkor valószínűleg nem érdemes megbolygatni a kertet. Ahhoz, hogy száraz lábbal tudjon eső után is közlekedni ezen az ösvényen elég az, ha a kerti lapokat szépen sorba lerakja egymás után. Még arra sincs szükség, hogy szorosan egymás mellett legyenek a 30×30 vagy 40×40-es kerti betonlapok. Elegendő az is, ha olyan távolságba rakja le a lapokat, hogy egyikről a másikra kényelmesem tudjon lépni.
  • kerti gyalogút építés

    Gyalogút építése a kertben

    Egy gyalogút vagy kerti járda szélességének már kevés lehet a 30-40 cm, mert ilyenkor jogos igény lehet az, hogy ketten beszélgetve vagy egymás kezét fogva kényelmesen tudjanak menni egymás mellett. Ezért egy kerti járda már egy méter széles is lehet. Egy egy méter széles járda elkészítésekor már célszerű a kerti lapok lerakása előtt a járda nyomvonalán az alapot is előkészíteni. Természetesen nem kell a 80 centiméteres fagyhatárra gondolva ilyen mély alapot készíteni a járdának, de az alap elegyenlítése és ledöngölése után egy durvább sóder vagy kőzúzalék alap 20-30 centiméter mélységben már megfelelő vízelvezetést biztosíthat. Ezt természetesen el kell egyengetni, és le kell döngölni. Erre kerül a néhány centiméter vastag finomabb (folyamhomok vagy homok) ágyazó réteg, amibe a lehúzás után lehet rakni a járda burkolatát. A burkolat anyagának a megválasztására számtalan lehetősége van. A különféle színű és formájú térkövek mellett 4 centiméter vastag kerti burkolólapok sokasága tökéletesen alkalmas lehet a gyalogos forgalomra szolgáló járda több évtizedes, tartós burkolatának az elkészítéséhez. Fontos kérdés még egy ilyen kerti járdánál a szegélyezés kérdése. Ha tartósan stabil burkolatot szeretne, akkor mindenképp érdemes szegélyezést készíteni a burkolatnak. Hazudnánk azonban, ha azt állítanánk, hogy betonba ágyazott szegély nélkül a kerti járdája nem lesz tartósan szép. A járda burkolat tartóssága függ a burkolat alatti talaj szilárdságától, a terhelés mértékétől, és a lerakás minőségétől is.

  • A kertkaputól a garázsig húzódó kocsibejáró út építéséhez már 180-200 centiméteres útra van szükség. Azonban még ez sem pontosan így van, mert nem szükséges teljes felületén leburkolni a behajtót. Elegendő két 40-60 cm széles beton lapokból kirakott sáv is a két kocsikeréknyom alá. Éppen ezért viszont a nyomtávolságnak megfelelően ez a két lerakott sáv egymástól kb. 120 cm-re legyen kiépítve. A két burkolatsáv között és mellett vígan nőhet a fű továbbra is.
  • Szilárd burkolatú kerti pihenőket is sokan alakítanak ki a kertjükben. Lehet, hogy Ön is szeretne egy hangulatos grillsütő vagy szalonnasütő helyet, vagy talán egy kerti asztalokkal és padokkal felszerelt pihenőt. Ez a pihenőhely tetszőleges és a kert adottságaihoz igazodó alakú lehet, a nagyságát pedig a várható igények határozzák meg. Várhatóan hányan szeretnének majd egyszerre pihenni ezen a helyen egymást lehetőleg nem zavarva? Egy kisebb asztal és a hozzá tartozó négy szék már egy 8-10 négyzetméteres burkolt helyen is kényelmesen el fog férni. De ha várhatóan több asztalra van szükség, és még egy grillsütőt is elhelyeznének a burkolaton, akkor már nagyobb helyre van szükség.

Persze azért a végtelenségig sem lehet növelni a burkolt felület helyét, mert ez a zöldfelülettől vesz el értékes négyzetmétereket az adott nagyságú kertből. Az a fontos, hogy érdemes körültekintően átgondolni, hogy mit szeretnének majd csinálni az elkövetkező években, sőt évtizedekben kertjükben, és ennek megfelelően megépíteni a kert burkolatait, és kialakítani a zöldfelületet.

A legfontosabb talán az, hogy mielőtt bősz átalakításokba és a tervezett burkolat nyomvonalába eső fák kivágásába kezd, előtte gondosan tervezze meg kertjét több évre, sőt inkább évtizedre is előre gondolva. Ha most még csak egy pusztaság veszi körbe a házukat, akkor látszólag könnyebb helyzetben van, de ilyenkor is gondolja át azt, hogy amit most megépít a kert egy-egy területére, oda már a jövőben sem építhet mást.

Ha viszont már kialakult növényvilága van a kertjének, akár kisebb-nagyobb fákkal, akkor ezeknek a növényeknek a helyére csak jó okkal képzeljen el egy takaros kis burkolatot. Nem biztos, hogy egy fa kivágására kell ahhoz sort keríteni, hogy egy kerti ösvényt alakítson ki a kertben.