A téglakő burkolat lerakásával a patinás hagyomány rusztikus külsejében jelennek meg a modern térkő burkolatok legfőbb előnyei. Nézzük melyek is ezek?

Melyek a téglakő burkolat főbb előnyei?

Barabás téglakő sárga-piros burkolat

A sárga-piros a legnépszerűbb a téglakő burkolat színei közül

A teljes anyagában színezett téglakő burkolat sokkal tetszetősebb látványt nyújt a lehangoló szürkeségű beton járdához képest. A sárga-piros, piros, vörös-barna, barna, antracit-barna és grafit színekben választható téglakőből készült burkolat már első pillantásra is egészen más hangulatot varázsol a kertbe.

A térkő burkolathoz hasonlóan a téglakövet is a kisméretű tégla méretének megfelelő elemekből rakhatja le. A betonozott járda unalmas szürke színe helyett a lerakott elemek változatos mintavilága is mozgalmas hangulatot visz a burkolat kinézetébe. A burkolat lerakásakor nemcsak a színeket kombinálhatja, hanem a lerakási minták közül is választhat majd.

Hasonlóan a térkövekhez a téglakőnek is az egyik legfőbb erőssége a tartóssága. A betonerő az antikolással lekoptatott kisméretű téglára hasonlító téglakövekben is maradéktalanul benne van. Nem kell tartania burkolata felpattogzásától, elkopásától vagy a téglakövek szétfagyásától. Ha a burkolat terhelésének megfelelő vastagságban választja ki a téglakövet, és megfelelő alapot készít a burkolatnak, akkor évtizedeken keresztül sétálhat majd a burkolaton.

Az igaz, hogy gondosabban kialakított alapra van szükség a téglakőből készült burkolat alá, mintha betonjárdája lenne a kertben, a téglaköveket azonban elemenként rakhatja le az elegyenlített ágyazó rétegbe.

Gyalogos forgalomra épít burkolatot vagy személykocsi forgalomhoz?

A burkolatot ért terhelés miatt fontos kérdés ez. Gyalogos forgalomhoz az 5 cm vastag téglakő is tökéletes választás.

Az autós forgalomhoz azonban már 6 cm vastag téglakövet válasszon. A burkolat megfelelő alapozásával és a szegély kialakításával ez fogja évtizedeken keresztül bírni az autóval való közlekedést.

A téglakő burkolat lerakásakor ne legyen kényelmes, és az ágyazó réteg egyenletes lehúzása után egy dologra különösen figyeljen oda. A különböző raklapokon lévő téglakövek eltérő keverésből származhatnak, ezért közöttük árnyalatnyi eltérések lehetnek. Ezért a lerakáskor ne raklaponként rakja le a téglaköveket, hanem legalább 3 raklapot kezdjen meg, és keverve rakja le a köveket. Miért kell így megbonyolítani a téglakövek lerakását? Miért fontos ez?

Így nem lehetnek majd a burkolatban eltérő színárnyalat szigetek, mert az eltérő árnyalatú kövek keverten lesznek lerakva. Ezzel a kis odafigyeléssel és az árnyalatok keveredésével egyszínűnek látja majd az esetleg eltérő árnyalatú kövekből lerakott burkolatot is.

A hatféle szín közül melyiket választja kertje Barabás kő burkolatának?

  • Vagy az egyszínű burkolat helyett 2 színt fog kombinálni?