A változatos színekkel való gazdag megjelenítés a kerttervezés alapvető eszköze lehet. A színek közötti választás alapvetően persze az Ön ízlésétől függ.

A kert színvilágának kialakításakor azonban néhány dolgot érdemes betartani. Ilyen fontos szabály lehet az, hogy milyen színeket használhat önmagában, és milyen színeket érdemes használni háttérnek. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy hogyan társítsa egymással a különféle színeket.

Kertje kialakításához nézzük tehát a leggyakoribb kertszíneket.

Zöld

A növények alapszíne. A kertben alapszínnek számító zöldnek rengeteg árnyalata van, sokkal több, mint az egyéb színeknek. Előnye a zöldnek, hogy kiegyensúlyozza a színek világát, és remek hátteréül szolgálhat a kertben megjelenő többi színnek.

A zöld szín persze önmagában is használható a kertben, például pázsitok, sövények uralkodó színeként. Az utat szegélyező sövény egyedi jellegzetességét fejezheti ki azzal, ha valamilyen alakra nyírja. A közlekedés miatt az utat szegélyező sövényt nem engedheti szabadjára, de kertje más részein hagyhatja szabadon is nőni a zöldellő növényeket.

Bokrok, sövények alakra nyírásakor egyedi formákat is kialakíthat a zöld növényzetből.

Rózsaszín

Használata különleges szépséget visz a kertbe. A halványabb rózsaszín árnyalatok finomabb megjelenésűek, lágyabbak, jobban belesimulnak környezetükbe. A rózsaszín bíborlila és élénk árnyalataival viszont drámai hatást keltő színvilágot jeleníthet meg.

Jól társítható a bíbor és a kék színekkel.

Piros

kerttervezés színek

Kertje kialakításakor milyen színvilágban gondolkodik?

A piros színek élénkségét a hűvösebb zöld árnyalatokkal mérsékelheti. Ugyanakkor az égővörös szín drámai hatást vált ki. Kertje azonban nem egy színházi előadás berendezett díszlete. Vigyázzon arra, hogy a rikító vörös színvilágot ne vigye túlzásba a kertjében, mert ha túllő a célon, akkor az élénkvörös szín idegesítő is lehet. Ha pihenni szeretne kertjében, akkor csak módjával bánjon a vörössel.

Jól kombinálható az élénksárgával, skarlátvörössel vagy a kékkel is.

Kék

Az égbolt színe kerti megjelenítésben. Az igazi égszínkék színnel persze nemigen találkozhat a kertben. Ezzel szemben viszont a kék egyéb árnyalatai a legsötétebb ibolyakéktől a levendulakéken át a halványkékig már sokkal gyakrabban jelenik meg valamelyik tetszőleges, vagy éppen megtervezett árnyalatában.

A kék sötét árnyalatai árnyékos helyen meglehetősen komor hangulatot árasztanak, de a napsütötte részeken egy élénk sárga színnel megjelenítve már sokkal vidámabb hangulatot tud teremteni.

Sárga

A pirossal együtt a sárga a meleg színek közé tartozik. Vidám hangulatot tud teremteni a kertben. Zölddel kiegészítve pedig vidám, felszabadult hangulatot áraszt maga körül egy sárga virágba borult zöldellő virágoskert.

Fehér

A tavasszal virágba borult fák fehér lombkoronája lebilincselő látvány tud lenni. Ebben azonban csak virágzás idején, 1-2 hétig gyönyörködhet. Ne legyen tisztán fehér a kert, mert nagyon egyhangú tud lenni. Ugyanakkor azonban elegáns megjelenést is tud adni a kertnek a fehér színű virágok szépsége. Főleg akkor érvényesül ez, ha nagy zöld levelű növényeket ültetünk a fehér virágok közé, illetve azok hátterébe.

A meleg hatású, rózsaszínnel vagy sárgával árnyalt fehér színek, vagy pedig a hideg hatású zöldes, kékes árnyalású fehér színek is szépek tudnak lenni kertjében egy karakteres, zöld háttérrel. A hideg és meleg hatású fehér színek keverése viszont nem szerencsés.

Milyen virágoskertről álmodik?

Ha a háza előtt szeretne egy virágoskertet kialakítani, vagy ha virágokkal teli kertet képzel el, akkor az elültetni tervezett virágok fajtája mellett gondolja végig azt is, hogy milyen színek fognak jól mutatni egymás mellett.