A kerti szalonnasütő visszaadja gyermekkora tábortüzének a varázsát. Mindig különleges hatása van a nyílt tűznek. Amellett, hogy meleget és fényt ad, a tűz körül ülők egymás közelébe bújnak, és az összetartozás érzését adja. Barátságok mélyülnek el, vagy éppen indulnak útjukra egy egész életre 1-1 kerti tűzrakó melletti hangulatos estén. Nem kell ehhez még nagy kerti tűzrakóhely sem. Egy meghitt hangulatot árasztó lobogó láng, vagy parázsló fa már kiválóan megfelel erre a célra.

Persze minden attól függ, hogy mi a célja a kerti szalonnasütő hely kialakításának. Ha egy kis család, két, három ember üli körül, akkor valóban elég egy kis parázsló farakás a kellemes esti hangulat kialakításához. Ha azonban egy népes baráti társaságot lát vendégül, akkor legalább egy olyan szalonnasütő helyre lesz szüksége, amelyet mindenki körül tud ülni, és nem érzi magát senki sem másodrangú vendégnek. Persze egymást évek óta ismerő baráti társaságoknak még ez sem jelent semmi nehézséget, mert testvériesen meg tudnak osztozni a szűkösen rendelkezésre álló szalonnasütő helyeken is. Ebből is látszik, hogy számít ugyan a szalonnasütő is, de ennél is fontosabb azonban a barátság.

A társaság vendégül látásához azonban szükség van a kerti szalonnasütőre, ez nem is lehet kérdés. A parázsló tűz által árasztott hangulatot nem helyettesítheti pótszerekkel.

Hogyan kezdjen hozzá a kerti szalonnasütő építéséhez?

kerti szalonnasuto

A kerti szalonnasütő építéséhez hogyan kezdjen hozzá?

Azt persze nem árt előre tisztázni, hogy egy kerti sütögető a maga hangulatos varázsával nem a forgalmas belvárosi kertek mindennapos kelléke. Sokkal inkább találkozhatunk vele a külvárosi kertes lakóövezetekben és a vidéki kertek megbúvó mélyében. Igazi slágertartozék szerepre azonban mégis a nyaralóövezetekben tett szert. Ez talán nem is véletlen. A hétvégi kertekben a pihenésé és a kikapcsolódásé a főszerep, és ha ezt gyakran teszi baráti társaságban, akkor ehhez nélkülözhetetlen a kerti tűzrakóhely is.

Egy kerti tűzrakónak megteszi már egy lebetonozott kis hely is. Érdemes azonban körültekintőbben kialakítani a baráti találkozók hangulatát megalapozó helyet. A lebetonozott kis helyet, vagy lerakott kőlapot érdemes körülfalazni téglával vagy pedig körberakni terméskövekkel, és máris sokkal biztonságosabb lesz a tűzrakó.

Mit süssön, főzzön a kerti sütőben?

Röviden, mindent, mi szem-szájnak ingere. Elmondjuk azonban kicsit bővebben is ezt a mindent, mi szem-szájnak ingere receptet.

Egy kellő gondossággal megépített, tűzbiztonságos szalonnasütő változatos szabadtéri sütések, főzések sorozatára lehet alkalmas. Az a szalonnasütés világának pofonegyszerű alapvetése, hogy jóféle vereshagymával megbolondított nyársra tűzött szalonnát süssenek rajta. Mi mást, ha ezt nem. A szabadtéri szalonnasütő kompetenciája azonban ezzel még csak éppen hogy elkezdődik. A tűztér felé nyugodtan varázsolhat egy hússütő rácsot, és máris kezdődhet a kerti grillparti bolondítóbbnál bolondítóbb illatokkal és utolérhetetlen zamatokkal. Nem lehet akadály, ha a meghívott kerti parti társaság flekken sütésére, pontosabban inkább a fogyasztására vágyik.

Ahhoz sem kell einsteini kreativitás, hogy valaki a vígan lobogó lángok felett a nyársra tűzött szalonna helyét egy vágykeltően pirosló kolbásszal helyettesítse. Erről pedig tudjuk, hogy minél hosszabb, annál kívánatosabb. Mindenki választhat a pillanatnyi étvágya szerint. Mi minden sülhet még a nyárson? Találja ki, süsse meg, és falja be jóízűen!

lisszabon kerti szalonnasütő homok színben

Lisszabon kerti szalonnasütő és bográcsozó homok színben bográcsozáshoz, szalonnasütéshez

Az sem kell nagyon körbemagyarázni, és axiómákkal részletesen alátámasztani, hogy a szabadtéri szalonnasütőben elkészített finomságoknak valami egészen más lesz az íze és a zamata, mint a gázsütőbe kényszerített étkeknek.

Biztos lehet benne, hogy az összesereglett kerti parti társaság zongorázni fogja tudni a kétféle íz közötti különbséget. Biztos lehet benne, hogy kerti sütőjének egyetlen gáztűzhely sem érhet a nyomába.

A gáztűzhelyről lekerült étkekből is jóízűen lehet ám falatozni, főleg, amikor farkaséhes az ember, de össze sem hasonlítható a kerti partin megszokott ízekkel és zamatokkal. És akkor a hajnalig is kitartó hangulatról még nem is beszéltünk.

A tűzbe sem csak fahasábok kerülhetnek, hanem finomabbnál finomabb falatok is. Hallott már a hamuban sült pogácsa helyett a héjában sült krumpliról? Akár igen, akár nem a krumplinak alufóliába csomagolva a szunnyadó parázsban a helye. Ha a megfelelő időben fogja kivenni, akkor olyan ízletesre sül majd a parázsban, hogy mind a 10 ujját meg fogja nyalni utána. Csak az időzítésre figyeljen, mert sem sietni, sem pedig lemaradni nem érdemes az éppen megfelelő időről. Ehhez persze kell némi gyakorlat, és a kísérletezést is biztos, hogy bánni fogja jónéhány krumpli, de Edison se első próbálkozásra találta fel az izzólámpát.

Ha a krumpli mellé még némi húsfélére is vágyik, akkor azt is csomagolhat egy másik alufóliába, és ennek a csomagnak is a parázsban a helye. Az alufóliába csomagolt húsokkal is megégetheti magát – főleg a húsokat – néhány alkalommal, de ha ráérez a parázsban sütés nyitjára, és megtalálja az izzó parázsban sütés kapcsológombjait, akkor a szabadtéri szakácsművészet mestermunkái kerülhetnek ki a parázsból a kezei által. Ha sikerülni fog a kapcsológombok megtalálása, biztos lehet benne, hogy a barátai nem fognak olyan nagyon tiltakozni a parázsból kikerülő fenséges falatok elpusztítása ellen.

Ha pedig 1-1 alkalommal főzésre támadna kedvük, akkor ez sem lehet akadály. Csak egy jófajta méretes bográcsra lesz szükségük a fenséges ízekhez. Nyársak helyett a szalonnasütő fölé felállított bográcsban főhet gulyásleves, pörkölt, halászlé, vagy akár még magyaros töltött káposzta is. Melyikre támadt gusztusa éppen a kerti parti társaságának? Csak ez számít ebben a kérdésben. Ne felejtse el azt sem, hogy a bográcsban forgatott slambucnak se nagyon akad párja a szomszédok tűzhelyein.

Hálás feladat sütni-főzni egy hangulatos kerti partin, mert bármit is húznak fel a nyársra, vagy bármi is kerül a bográcsba, a siker garantált. Valami egészen más lesz az íze ezeknek a tábori tűzön sütött, főzött étkeknek, mint a benti tűzhelyről asztalra felszolgáltaknak.

Kerti bútorok a szalonnasütő hely körül

A sütéshez, főzéshez automatikusan persze még nem jár a megterített asztal, de egy olyan asztalra bizony nagy szükség van, amin a sütésre váró finomságokat elő lehet készíteni.

Nagy divat ma a műanyagból készült kerti asztal, de a tűzrakó környékén, ha lehet, akkor ezeket a műanyag kellékeket mellőzze. Jobban jár, ha fából készült asztalt használ a tűz körül. Lehet ez az asztal egy jófajta tölgy vagy akácfából készült négylábú is, de akár egy kerti alkalmatosság is, ami egy stabilan álló farönkre helyezett méretes asztallap.

Ahol asztal van, ott előbb-utóbb lenni kell székeknek is, és így van ez a szalonnasütő körül is. A műanyag az ülőalkalmatosságoknál is felejtős. Jobban jár, ha farönkökből készít ülőhelyeket. Ezeket az egyszemélyes székeket jól kiegészítheti egy kényelmes kerti paddal is.

Az a lényeg, hogy kora tavasztól késő őszig, hacsak nem esik éppen az eső, akkor érezzék jól magukat a finomabbnál finomabb ízek kóstolgatása és fogyasztása közben. Sok jó ember kis helyen is elfér, és ha van hova leülni nekik, és jófajta ételekből jóízűen falatozhatnak, akkor a megfelelő hangulatról már gondoskodni fog a társaság néhány felszabadult, és jó hangulatban lévő tagja. Hamar magukkal fogják majd ragadni az egész társaságot.

Jó étvágyat a nyárson forgó és sülő finomabbnál finomabb falatokhoz!