A kerti munkák zöme tavasszal és ősszel várja. Tavasszal a talaj előkészítése, az ültetés, a vetés, ősszel pedig a betakarítás, illetve a következő tavaszra gondolva az évelő növények elültetése legkésőbb a fagyos hajnalok beköszöntéig jár sok munkával. Nyáron is van azonban dolga a kertben.

Milyen kerti munkák várják nyáron?

locsolás a kertben

Kertjében hogyan oldja meg a locsolást?

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a kertben nyáron a legtöbb feladat a locsolással van.

Tavasszal már mindent elültetett az adott évre. Sorban ültetheti el kertben kedvenc zöldségeit és virágait, ahogy elmúlik a hajnali fagyoknak a veszélye. Ha sokáig szeretne friss borsót főzni vagy pedig zöldbabot, akkor ne egyszerre ültesse el az egész évre szánt mennyiséget, hanem akár háromszorra is elültetheti ezeket a zöldségeket 2-3 hetes kihagyással.

Nyár elejére a rövid tenyészidejű növények is a földben vannak már. Azonban ahhoz, hogy a virágai szépen virágozzanak, a zöldségféléket pedig be tudja takarítani ősszel az kell, hogy az esőínséges nyári hónapokban is vízhez jussanak a növényei. Egyre kevesebb a csapadék, és egyre melegebbek a nyarak, ezért a nedvesség utánpótlása másként nem megy, locsolásra van szükség.

A nagy hőségben a cserepes virágait tegye árnyékos helyre. Az elvirágzott évelő növényeknek a magját is érdemes összegyűjteni, mert ekkor a következő évben is be tudja ültetni kedvenc növényeivel virágaival a kertet.
Száraz időben a füvet sem kell annyira nyírni, mert ha kicsit magasabbra hagyja nőni, akkor nem fog olyan könnyen kiégni. Ha ritkábban vágja le a füvet, akkor jobban fogja bírni a szárazságot.

Hogyan öntözzön nyáron?

A zöldséges kertben zöldségei valamint a virágok nyáron sokkal könnyebben kipusztulhatnak a nagy szárazságban. A növényeknek más és más a vízigénye, de azt tudnia kell, hogy a víz és tápanyag utánpótlása szó szerint növényei életét jelentheti. Minél rövidebb gyökerei vannak egy növénynek, annál gyakrabban igényli a locsolást, mert a föld száraz felső rétegében lévő rövid gyökereken keresztül a növény nem kap nedvességet, és nem tudja felszíni az életéhez szükséges tápanyagokat sem.

A hosszabb gyökérzetű növények ebből a szempontból szerencsések, és kevesebb alkalommal is igénylik a locsolást, mert a gyökereik eljutnak a talaj mélyebb rétegeibe is, és ott könnyebben találnak felszívandó nedvességet. Ezzel együtt pedig tápanyaghoz is jutnak.

A kiszáradás elleni védekezésül érdemes rendszeresen, többször locsolni. A nagyobb vízigényű növényeket érdemes többször akár minden este locsolni.

Ezzel együtt azonban ha a kertet megfelelő mélységben öntözi, akkor az jobb a növényeknek, mintha gyakrabban, de csak rövid ideig locsolná őket. Ez azért van, mert mélyebbre hatolnak le a növények gyökerei, ha a víz eléri a mélyebb talajrétegeket. A locsolás, főleg a mélyre lejutó locsolás fellazítja a talajt, és lehetővé teszi, hogy a növények gyökerei elérhetnek akár a talajvíz szintjéig is.

Arra is figyeljen oda, hogy feleslegesen ne locsoljon. A tűző napon nem érdemes locsolni, mert nagyon erős ilyenkor a párolgás. Ebből a szempontból jobba reggeli és az esti locsolás. A legjobb a késő esti locsolás, mert ekkor már lehűl a levegő, és nem párolog annyira a víz. Ezért egész éjszaka szivároghat a talajba a kilocsolt víz, és nem a levegőbe párolog el. A reggeli locsolással az a gond, hogy utána 2-3 órán belül már meleg lesz, és megindul a párolgás. Ilyenkor a kilocsolt víz nem a talajba szivárog le, hanem a levegőbe párolog el.

A lassú, szivárgó, a növények gyökérzetére irányuló locsolás mindig előnyösebb, mint a leveleket érő sugárzó locsolás. Ez összefüggésben van a párolgással is, mert a vízsugárnál jóval több nedvesség párolog el a levegőben, mint jut el a növények gyökérzetéhez.

Érdemes odafigyelnie a locsolásra használt víz hőmérsékletére is. Ha a napon felhevült növényeket túl hideg vízzel locsolja, akkor ezzel is felesleges sokkhatásnak teszi ki őket. Ezért az esti locsolásra mindig késő este kerüljön sor, amikor már a növények levelei is lehűltek egy kicsit. Már amennyire ez a lehűlés a nyári kánikulában lehetséges.

Ha permetezett, akkor várjon a locsolással néhány napot. Ennek praktikus oka van. A permetezésnek csak akkor van értelme, ha nem mossa le a locsolással a levelekről a permetszert.

A vízcsapból locsolt általában kemény víznél a növények jobban kedvelik a lágy vizet. Ezért érdemes gyűjteni az esővizet a kert locsolására. Az esővíz sokkal lágyabb, mint a csapból locsolt víz.

Mire figyel még oda locsoláskor?

  • Ha megírja hozzászólásában, akkor a cikk további olvasóinak is segít egy jó ötlettel, és hálásak lesznek Önnek.