Szereti a virágokat? Ha igen, akkor a varázslatos színpompában úszó virágágyások mellett virágtartóra is szüksége van a kertben. Ezek többféle anyagból is készülhetnek, a legtartósabbak azonban a betonból készült virágládák. Önt is ezek érdeklik?

A betonból készült virágládák nemcsak biztonságos élőhelyet adnak virágainak, hanem még gyönyörűen is néznek ki. Sokszor első ránézésre nem is olyan könnyű eldönteni, hogy a virágládában díszelgő virágok vagy a változatos színvilágú virágládák néznek ki jobban. Persze amikor a virágzás ideje van, akkor a virágok fogják meg azonnal a nézelődő tekinteteket. Az év többi napján azonban nem mindegy, hogy milyen látvány tárul a kertet kutató tekintetek elé.

A beton virágtartó előnyei

Talán felteszi a kérdést, hogy miért ültetné valaki egy beton virágládába szebbnél szebb virágait, amikor a kertben lévő termőföldbe is ültethetné azokat?

A kérdés persze jogos. Az is szinte biztos, hogy akinek virágtartóban vannak virágai, annak a kertjében is vonzza a tekinteteket 1-2 virágágyás. Lehet, hogy hátul a kertben, de az is lehet, hogy a háza előtt.

leier luna rézsűkő szürke színben

Leier Luna rézsűkő szürke színben virágtartó ládaként. Szürke vagy barna színben választja inkább?

A beton virágtartónak vannak azonban kétségtelen előnyei is. A legfontosabb előnye talán a tartóssága. A beton időtálló anyag, és nem fenyegeti a téli időjárás viszontagsága sem. Nem fagy szét, és nem pattogzik fel. További praktikus előnyei is vannak még. Például az, hogy a magasított ágyásban is kényelmesebb gondozni és ápolni a virágokat, és ugyanígy a beton virágtartóban magasabban lévő virágokat is könnyebb gondozni. Emellett pedig még a földben akadálytalanul közlekedő vakondok sem jelent veszélyt a beton virágládába ültetett virágokra.

A könnyen mozgatható virágládának az az előnye is megvan, hogy a téli fagyok elől egyszerűen arrébb lehet tenni védettebb helyre. Virágai nem fognak megfagyni a hideg hajnalokon sem. Ez jól fog jönni például mindenszentek előtt, amikor a krizantémokat szeretné megvédeni a reggeli fagytól.

A beton virágtartók legfontosabb szerepe azonban kétségtelenül a ház előtt van. A legtöbb virág évente „csak” néhány hétig virágzik teljes pompájában. Az év többi napján már korántsem nyújt olyan szép látványt. Beton virágtartókkal könnyen meg tudja oldani, hogy mindig a legszebben pompázó virágai legyenek a háza előtt, vagy éppen a teraszán. Nemcsak Ön, hanem vendégei is a legszebb virágokban gyönyörködhetnek egész évben. Ez persze nem kevés munkával jár, de ha szereti a virágokat, akkor nem kérdés, hogy virágai megérik a törődést.

A beton virágtartó fajtái

beton virágláda

Ezek a hasáb alakú beton virágládák akár magasított ágyásként is használhatók.

Többféle formájú virágtartó készülhet betonból.

  • Sokan szeretik a hatszög és dézsa alakú virágtartókat, mert ezeket az éppen legszebb virágokkal szépen sorba lehet állítani a teraszon, és könnyű mozgatni őket.
  • A hasáb alakú virágládákat már nem olyan könnyű mozgatni, és ezeknek nem is ez a céljuk. Ezekbe a nagyobb méretű betonládákba már nemcsak 1-1 vagy néhány virágot lehet ültetni, hanem jóval több virág kényelmesen elfér benne. Közterületeken használják elsősorban ezeket a nagyméretű hasáb ládákat, azonban családi házánál is megtalálhatja a szerepüket, ha a magasított ágyások helyett mégis ki szeretné emelni a talaj szintjéből a virágokat, például a ház előtt vagy a kertkaputól a lakásbejáratig vezető járda mellett.
leier beton virágládák

Beton virágládák a Leiertől

Külön érdemes odafigyelni a dézsa, hatszög alakú és hasáb ládák gazdag színválasztékára. A minőségi kőzúzalékkal bevont virágtartó edények mosott és gyöngykavicsos felületei a legváltozatosabb színekben választhatók kerti virágai ültetéséhez. Vigyázzon, mert lehet, hogy nem is fog tudni azonnal választani a különféle színek közül, hisz ezek a színárnyalatok mind jól illeszkednek kertje környezetébe. Kattintson a linkre, és nézze meg!

A gyártáskor külön gondot fordítanak a felület megmunkálására, mert mosással távolítják el a kavicsok illetve a kőzúzalékok közötti cementet, és a felületen teljes pompájában jelennek meg a Pireneusok, az Alpok, az Appeninek vagy éppen az Ardennek legnemesebb kőzetei. Nyugat-Európa legismertebb hegységei mellett egy kis hiányérzetünk talán csak abban lehet, hogy a mi szívünknek talán legkedvesebb, de mindenképp hozzánk legközelebbi Kárpátok kőzetei nem szerepelnek a kőzetek között.

  • Ha mozgatni szeretné a virágokat, akkor a dézsa és hatszög alakú tartók közül válasszon a leginkább tetsző színekben.
  • Ha viszont állandó, fix helyre tervezi a virágtartókat, akkor a hasáb tartók közül is bátran választhat.

Milyen színvilágban szeretné látni beton virágládáit?