A térkövezés igen népszerű és sokrétű módja kertje megszépítésének. A térköveknek pedig különböző fajtái vannak, melyek közül igénye szerint kiválaszthatja a leginkább megfelelőt. Kertjét így teljesen egyénivé varázsolhatja.

Kert építésekor minden ötlet megvalósítható. A burkolatok között igen komoly népszerűségnek örvend a gyeprács, ami nem csoda, hiszen sokoldalúan használhatja. Segít abban, hogy a kert szép és rendezett legyen. Praktikum szempontjából sem elhanyagolható a szerepe.

A kertek többségének egy része füvesített, ami szép, egyenletes képet nyújt. A füves részt azonban nem mindig könnyű karbantartani, és sokszor elég komoly munkába kerül, hogy szép maradjon. Nyáron locsolni kell, tavasszal és ősszel pedig a túl sok eső lehet probléma. Aztán ott vannak a házi kedvencek, akik összetapossák a füvet, illetve a gyerekek, akik játék közben szintén kárt tehetnek a szép pázsitban. A szép kert így sok munkával, és olykor bosszankodással jár. A gyeprács azonban képes megoldani ezt a problémát.

De mire is jó a gyeprács pontosan?

beton gyeprács burkolat fűvel

Gyeprácsot szeretne lerakni az udvarra?

A gyeprács elsődlegesen a gyep teherbíró képességét növeli. Hogy egy egyszerű példát hozzunk: az autóval parkolni kell valahol. Ha nincs garázs, de van kert, akkor általában a kertbe áll be éjszakára. Száraz időben ez még nem is gond, a fű strapabíró növény, valószínűleg semmi baja nem lesz. Na de ha az idő nem éppen száraz, rengeteg eső esett, vagy sok hó olvadt el, akkor a talaj vizessé és puhává válik. Ha ilyenkor áll rá a fűre kocsival, garantáltan nem marad sokáig szép a terület: egyenletes, zöld gyep helyett jó nagy tankcsapdákban gyönyörködhet.

Sokan szeretjük az állatokat is, és tartunk például kutyát, vagy akár több kutyát is. Van Önnek is kutyája?

Különösen akkor, ha nagytestű kutyája van, ngy a veszélye annak, hogy teljesen széttúrja a gyepet az állandó szaladgálásával. Ha nem szeretné bezárva tartani a kutyáját, akkor három lehetősége van:

  • lemond a szép kertről,
  • nem füvesít, vagy
  • gyeprácsot használ a füvesítéshez.

A gyeprács használata mellett ugyanis a kutyájának esélye sincs letaposni a füvet, így továbbra is szép maradhat az udvar, és a kedvence is jól jár. A vakondokkal sem kell bajlódnia. A gyeprács miatt ugyanis nem tudnak feljönni a felszínre, így önként távoznak.

Hogyan kell a gyeprácsot lerakni?

A gyeprács lerakása elég egyszerű, de azért nem árt, ha tisztában van a térkövezéssel. Az elv ugyanis szinte ugyanaz: el kell egyengetni a talajt, és murvát, homokot kell használni a gyeprácsok lerakásához. Figyelni kell, hogy az egyes elemek pontosan illeszkedjenek egymáshoz, hogy egyenletes legyen az összkép.

Ha a talaj előkészítése nem megfelelő, vagy nem fordít elég figyelmet a gyeprácsok lerakására és rögzítésére, azok elcsúszhatnak, egyenetlenné, hepehupássá válhatnak, ami egyrészt nem szép látvány, másrészt balesetveszélyes, mert el is eshet egy-egy kiálló darabban. Az eső hatására kicsit megsüllyedhet a fuga, ebben az esetben újra kell tölteni, amíg megfelelő nem lesz. Könnyebbség a gyeprács lerakásakor, hogy nem kell szegélyt kialakítani.

Milyen gyeprácsok vannak?

Létezik belőle műanyag és beton, de keményfából készült gyepráccsal is találkozhat. Általában véve a beton a leggyakoribb, ezzel találkozhat a legtöbb udvarban.

Egyre népszerűbb azonban a műanyag is, amely anélkül rögzíti a talaj felszínét, hogy a levegőhöz jutását gátolná. A műanyag gyeprács előnye, hogy gyorsan le lehet tenni: egy ember egy óra alatt nagyjából 100 négyzetmétert tud lerakni. A teherbírása mindemellett hatalmas. Simán rá lehet állni autóval, és az időjárás viszontagságainak is ellenáll. Nem utolsó szempont az sem, hogy minimális karbantartást igényel.

A beton gyeprács az igazi megoldás azonban: erős, és nem igazán kell vele semmit csinálni, miután lerakta. A kövek lerakásakor ugyan lassabban halad vele a munka, de megéri rászánni az időt, mert többé semmi gondja nem lesz vele.

A fa gyeprács kevéssé elterjedt, és kevésbé tartós is, mint a műanyag és a beton. Sérülékenyebb is. Ettől függetlenül jól használható, de drágább is az első kettőnél. Talán nem véletlen ezért, hogy ez a legritkábban használt gyeprács.