A márciusi napsütés meghozza a jó időt is. A nap erejének a növekedésével együtt a fák és a bokrok is új életre kelnek a kertekben. Nemcsak a növényekkel vannak teendőink ilyenkor, hanem a kerti burkolatokkal is.

Tél végi karbantartás

A kültéri burkolatot alapvetően közlekedésre használja, ezért a téli időben fokozottan oda kellett figyelni a csúszásmentesítésre. A felolvadás-lefagyás miatt a téli nedves időben állandóan előjövő probléma lehet ez.

A sóval való csúszásmentesítés nem környezetbarát, ezért más anyagokat célszerű használni helyette. Arra is figyeljen oda, hogy a felhasznált anyag ne károsítsa a térkövek felszínét. Remekül használható pl. a fűrészpor is a járda járhatóbbá tételére. A környezet védelmén túl a térkő kopórétegének, felületének a védelme is fontos szempont. Nem véletlen ez, hisz a térburkolat felületének a védelme is kell ahhoz, hogy a burkolat évtizedeken át jól nézzen ki.

Kültéri burkolat karbantartása

kültéri burkolat

Mire érdemes odafigyelnie a kültéri burkolat karbantartása során?

A téli csapadékos időben a burkolat fugázásához használt anyag szőrén-szálán elszivároghat a burkolat belsejébe. A bemosódó hólé és a terhelés következtében mozgó térkövek együttes hatására a fugázó anyagot nagyon könnyen elnyelheti a térkövek alatt lévő ágyazóréteg. Ez a tömörödés az ágyazóréteg teljes feltöltődéséig eltart. Több évtizedes burkolatnál a bemosódás nem jelent gondot, mert korábban tömörödött már a burkolat alapja. Új burkolatnál azonban tavasszal mindenképp érdemes az elnyelt fugázóanyagot a térkövek hézagaiban pótolni. Sőt még a második, harmadik évben is előfordulhat a tömörödés jelensége.

A burkolat tisztítása

A burkolat tisztán tartására a jól ismert seprű is tökéletesen megfelelő. Időnként azonban a térkő burkolatnál is szükség van nagytakarításra. A hónapok alatt összeszedett olajos szennyeződések eltávolításához már megfelelő tisztítószerekre van szükség.

Tavasszal mindenképp érdemes a téli szennyeződésektől megtakarítani a burkolatot. Erősen szennyezett kültéri térkő burkolatok tisztítására is lehet megfelelő tisztítószereket vásárolni. A választáskor mindössze arra kell odafigyelni, hogy a beton térkő savra érzékeny, ezért lúgos tisztítószereket használjon. Magas nyomású mosóberendezéssel jól halad majd a burkolat tisztítása.

Felületvédelem impregnálással

A burkolat szennyeződésektől való megtakarítása után mindenképp érdemes a burkolatot felületvédelemmel, impregnáló réteggel bevonni. Tisztítás szempontjából ez elsősorban a megelőzést szolgálja, mert megakadályozza a szennyeződések felszívódását a térkövekbe. Az impregnálószereknek színmélyítő hatása is van, ezért felfrissítik a burkolat színét is.

A növények pótlása

A téli hideget az egynyári növények nem vészelik át, ezért ezeket tavasszal pótolni kell. A fák és bokrok lombja és termése pedig ráhullik a burkolatra is. Ezért ha nem távolítja el ezeket, pl. a burkolat lesöprésével, akkor a burkolaton elbomolva maradandó elszíneződéseket és foltosodást okozhatnak. Ha van választási lehetősége, akkor ezekre figyeljen oda a térburkolat mellé ültetendő növények kiválasztásakor.