A télikert az a zárt hely, amely átmenet a lakás és a kert között. Az üveggel való határolásnak köszönhetően ugyanolyan világos, mint a kert. Mivel azonban üveggel le van zárva, ezért fűthetővé is alakíthatja. Akár lakása fűtött előtere is lehet.

A télikert kedvenc helye lehet növényeinek, mert kellemes hőmérséklet mellett áttelelhetnek benne a tavaszi kiültetés előtt.

A növények áttelelése mellett Önnek is lehet egy kialakított kuckója, kedvenc helye, akár még télen is, hisz fűthetővé is teheti a télikertet. Nemcsak dolgozószobának, hanem még nappalinak is tökéletesen megfelelő lehet.

A télikert egyik legvonzóbb tulajdonsága a télen is kellemes meleg, ha a fűtést is megoldja a télikertben.

A télikertben nemcsak a virágai érzik jól magukat egész évben, hanem Ön is, ha szeret kertészkedni. Télikertje növényeivel való foglalatosság nemcsak folyamatos feladatot ad, hanem örömforrás is. Persze ehhez az kell, hogy virágai gondozása „nemszeretem feladat” helyett örömmel végzett elfoglaltsága legyen.

Ha otthona déli oldalán van a teraszon kialakított, fűthető télikertje, akkor itt növényei télen is kellemes melegben lesznek, és elegendő napfényt is kapnak a fejlődésükhöz. Sok olyan virág, amely a szabadban nem bírná ki a telet, itt nemcsak megmarad, hanem még jól is érzi magát, és virágozni is fog.

Télikertje a tavaszi palántázást is nagyban segítheti, ugyanis itt elő tudja nevelni a kiültetésre szánt palántákat. Magról nevelhet palántákat. Olyan növényeket ültethet a télikertbe, amelyeket majd kora tavasszal, a fagyok elmúltával, a kellemesen meleg napsütéses idő beköszöntével kiültethet a veteményeskertbe vagy a virágágyásba. A zöldségek hamarabb fordulnak termőre, és a virágok pedig jóval hamarabb fognak virágba borulni.

Korábban már említettem, hogy a déli oldalra néző télikertjében bátran nevelheti a növényeket, mert elegendő napfényt fognak kapni télen is. Ez azt is jelenti, hogy törekedjen arra, hogy télikertje déli tájolású legyen. Az is előnyös, ha nem árnyékolja be semmi, és nem zárja el a napfény útját semmi sem.

Télikertje oldala és teteje nyilván üvegből készül, a tartószerkezete pedig elsősorban fémből. Készülhet azonban a tartószerkezet fából is, és az üveg helyett is használnak már műanyagot is. Különösen a tetőnél figyeljen oda arra, hogy télen a ráhullott hó súlyát is biztonsággal elviselje.

télikert burkolat

Mitől készülhet a télikert burkolata?

A télikert padlóburkolata készülhet fából, parkettából is, de a kert hangulatát jobban vissza tudja adni a térkő burkolat. A leginkább persze akkor jár, ha valamilyen parkettahatású térkő burkolattal burkolja a télikertet.

A háza mellett lévő télikertben a térkő burkolat lerakásakor a vízszigetelésről is gondoskodnia kell, ezért a burkolat alá ugyanolyan aljzatbetont kell készíteni, mint bármelyik szobában. Az térköveket pedig nem ágyazó homokba fogja rakni, hanem flexibilis ragasztóval tudja rögzíteni a beton aljzatra.

A térkövek lerakása után a fugázó homok helyett is valamilyen cement alapú fugázóval tudja kitölteni a térkövek közötti hézagokat, mert így könnyebben tudja tisztán tartani a burkolatot.