Egy parasztház építésekor a hagyományokat követi, és ez nemcsak a ház stílusára, hanem a kiválasztott építőanyagokra is vonatkozik.

A térkő burkolatok kiválasztásánál is nyilván nem a minimál és moden térkövek között fog választani, hanem inkább a rusztikus, antik hatású térkövek közül.

A nagyvárosok zajos forgatagából egyre többen szeretnének kiköltözni a békésebb, nyugodtabb vidéki környezetbe. Sokunk már egy kertvárosi, kisvárosi környezetben is sokkal jobban érezné magát. Vannak azonban olyanok is, akik az igazi vidéki hangulatra vágynak, és már a házuk megépítésével is a falusias hangulatot szeretnék felidézni otthonukkal. Nemcsak a békésebb, csendesebb környezetre, hanem a hagyományos, falusias építészeti formákra is vágynak.

A hagyományokhoz kötődő, természetközeli életet kedvelik, és szívesen töltik a munkájuk utáni idejüket egy vidéki parasztházban. Ezért ha nem találnak egy számukra minden szempontból megfelelő házat, akkor a hagyományokhoz ragaszkodva megépítik azt maguknak.

A parasztház kitalálása és kialakítása

parasztház építés

Milyen parasztházat képzel el otthonának?

Egy hagyományos parasztház nemcsak magát a házat jelenti, hanem a körülötte található gazdaságot is. Az persze könnyen lehetséges, hogy a parasztház tulajdonosa nem a mezőgazdasági termelésben látja a jövőjét, de a ház körüli kert és az udvar kialakításában is ragaszkodni fog a hagyományos stílushoz és formákhoz.

Az is könnyen előfordulhat, hogy egy ilyen nagy váltást hozó lépés megtételéhez évek vagy akár évtizedek kellenek, mert egyrészt nem könnyű előteremteni egy parasztház kialakításának a forrását sem, és emellett még az is lehetséges, hogy el kell telni több évnek is ahhoz, hogy a parasztházra vágyó, meg tudja oldani azt a munkájában, hogy ne kelljen bejárnia nap mint a munkahelyére. Ahhoz pedig még több idő kellhet, hogy a munkáját távmunkában is el tudja végezni komolyabb zökkenők nélkül.

Persze az is lehetséges, hogy valaki már eleve olyan munkát választ magának, amely nagyobb szabadságot ad neki munkája helyének és munkavégzése idejének a meghatározásához is. Ha így van, akkor már könnyebben meg tudja teremteni a vidéki életformához feltétlenül hozzátartozó szabadabb időbeosztást, és a kötöttségek rugalmasabb átalakításának a lehetőségét.

A parasztház megépítésének alapvetően kétféle útja lehetséges. Egyrészt lehet valaki annyira szerelmese a vidéki életformának, hogy mindent magának szeretne kialakítani, vagy ha nem is kialakítani, hanem kitalálni. Ebben az esetben könnyen előfordulhat, hogy éveken át gyűjti az ismereteket, figyeli a vidéki parasztházakat, azok elrendezését, berendezését, a körülötte lévő udvar és kerítés kialakítását, hogy az általa megálmodott vidéki otthona minél korhűbb formában tudja visszaadni az általa megálmodott légkört.

A másik megoldás pedig az, hogy nagyobb vonalakban tudja, hogy mit szeretne, tudja, hogy milyen környezetben szeretne élni, és ezért keres magának egy olyan vidéki kúriát, amely éppen megfelel az igényének, vagy pedig megbíz egy építész szakembert azzal, hogy az általa elmondottak alapján találja ki, és építse meg azt az otthont, amiben jól fogja majd magát érezni az elkövetkező évtizedekben. Mindkét megoldás lehet jó, és egyik sem jobb a másiknál, mert vannak olyanok, akik szívesen foglalkoznak a részletek alapos végiggondolásával is, míg mások inkább a munkájukra koncentrálnak, és szakemberre bízzák otthonuk kitalálásának a feladatát.

Milyen legyen a parasztház kialakítása, berendezése?

A hagyományos parasztház mindenképp egy földszintes hosszú épület, ahol az istállók felőli oldalon található egy nyárikonyha, míg az parasztház átellenes oldalán találhatók a tiszta szobák. A ház egyik oldalán talán végig, az épület teljes hosszában egy terasz van kialakítva, amely lehet akár egészen széles is, és ilyenkor még jó időben akár az étkezőt is helyettesíti a ház nyárikonyha felőli oldalán.

Egy igazi parasztház fő jellegzetessége, hogy nem modern, korszerű építőanyagokból épül, hanem hagyományos anyagokból.

Ezért aztán az építőanyagok nem ritkán bontásból kerülnek ki, és nem az építőanyag kereskedések telepeiről, hanem apróhirdetések útján szerzik be. Akár még a falazóanyag is lehet régi tégla vagy éppen vályog, de a nyílászárók már mindenképp antik hatásúak, és a tetőcserepek sem a legkorszerűbb csillogó mázas cserepek közül kerülnek ki, hanem a hagyományos antik fajták közül. Mondanám, hogy a cserepeket is érdemes bontásból vásárolni. Ezt azonban nem teszem, mert a tetőnél nemcsak a vidéki hangulathoz tökélesen illeszkedő rusztikus, antik megjelenés, hanem a tető vízzárósága is alapvető követelmény, és ehhez nem biztos, hogy a használt, bontásból származó cserepek a megfelelők.

Persze most mondhatja azt, hogy miről beszél itt az antik hatású cserepekről, amikor egy igazi parasztházhoz a nádfedeles tető illik igazán. Ezzel az állítással persze nem igazán tudok vitatkozni.

Egy parasztházban is meg kell oldania a téli melegedést, és ez itt bizony nem a gáz bevezetését, hanem a tűzifa biztosítását, valamint a búboskemence és a cserépkályha megépítését jelenti.

Ha valóban igazi vidéki hangulatot szeretne, akkor a konyhába sem gáztűzhelyet fog beállítani, hanem egy igazi csikókályhát, aminél biztos lehet abban, hogy 10 vagy 20 év múlva is csikó marad.

A parasztház megépítése után be is kell rendezni a megépült lakot, és ez is sok utánajárással járhat. Az antik, faragott és faberakásos bútorokat ugyanis nem a bútorkereskedőknél, hanem a régiségkereskedőknél és a használt piacokon tudja beszerezni. Persze arra azért számítson, hogy ezeken a piacokon nem annyira sztenderd az árucikkek minősége, és a garancialevelet sem olyan kötelezettséggel használják, mint a kiskereskedelemben megszokhatta.

Mindenesetre tájékozódjon, mielőtt megvásárol valamit, és legyen észnél, amikor egy ismeretlentől vásárol. Ennél pontosabb és jobb tanácsot nem tudok adni Önnek parasztháza korhű hangulatot sugárzó berendezési tárgyainak beszerzésekor.

Sokan mondják azt is, hogy egy parasztház nem parasztház az udvaron álló gémeskút nélkül. Ez ma már nem biztos, hogy így van, de az is biztos, hogy a falusi élet hagyományához bizony hozzátartozik az életet adó víz forrása is.

A parasztházhoz hozzátartoznak az állatok is

Ez bizony így van, legalábbis az aprójószágok mindenképp. Egy parasztház nem létezhet a kertben kapirgáló tyúkok és csirkék nélkül, és még a kacsák és libák is szívesen látott bennlakók a csirkeudvaron. Nem ritka a gyöngytyúkok, galambok és a pulykák állandó kurrogása sem az udvaron vagy éppen a galambdúcban.

Nem parasztház a parasztház a négylábas jószágok nélkül sem. A legtöbben talán a disznók tartására gondolnak, de aki az igazi vidéki életmódra vágyik, az tudja, hogy sokkal nagyobb a választék lábasjószágokból is. A birkák és kecskék mellett a tehenek és a szamarak is békésen megférnek, és ha komolyan gondolja a vidéki berendezkedést, akkor akár még lovat is tarthat. Nem kell persze azonnal versenylovak trenírozására gondolni, de akár még erről is lehet szó, ha kedvet érez hozzá.

Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a gyerekek, főleg kiskorukban mennyire örülnek majd ezeknek a jószágoknak. Később, amikor már felcsereperednek, és az állandó etetés feladata háttérbe szorítja az állatok közelségének szeretetét, akkor már lehetnek súrlódások az állandó és mindennapi elfoglaltságot jelentő etetés, istállótakarítás és fejés néha nemszeretem kötelezettsége miatt, de aki valóban szereti a vidéki életet, az tudja, hogy ezek a feladatok bizony ezzel járnak.

Azzal is számoljon, hogy a parasztházhoz bizony egy kiadós eső után hozzátartozik a kiadós sár is. Ha viszont ezt nem szeretné már azonnal a házból kilépve „élvezni”, akkor dönthet úgy is, hogy a ház előtti udvaron egy igazán rusztikus térkő vagy téglakő burkolatot alakít ki. Az antik hatású, rusztikus burkolatok közül persze bármelyiket választhatja parasztháza előtti sárfogónak.

A téglahatású térkövek helyett választhatja vidéki kúriájának burkolataként a macskakő vagy kockakő burkolatot is, mert ezek is jól fognak illeni a vidéki élet néha embert próbára tevő hangulatába.