Szeret a kertben üldögélni? Ha igen, akkor megteheti ezt egy padon is, ahol ketten, hárman is kényelmesen elférnek, és vidáman tudnak diskurálni.

Ha viszont már egy kisebb-nagyobb társasággal szeretne kiülni a kertbe, akkor egy pad kevés lesz. Nagyobb társaságok vidám kerti beszélgetéseinek kedvenc tavaszi és nyári helye egy kerti pavilon. Egy ilyen pavilon fedett tetejével megvéd a nap égető sugaraitól, és a kisebb esőtől is. Az oldala azonban nyitott, ezért egy kiadós zápor vagy zivatar idején már nem nyújt megfelelő védelmet. Ez persze nem is feladata egy hangulatos kerti pavilon kialakításának. Leginkább persze azért, mert esős, zivataros időben úgysem lehet vidám kerti partit tartani. Ilyenkor inkább halassza el a baráti összejövetelt, vagy pedig jobb híján tartsák meg a lakásban az összejövetelt.

Egy takaros kerti pavilon elkészítése már jóval több egy kerti kiülő vagy egy kerti pad elkészítésénél, ezért jóval körültekintőbb előkészítést is igényel. Persze pavilonból is építhet egyszerűbbet és minden igényt kielégítőt is az igényétől, baráti társasága nagyságától és persze az anyagi lehetőségeitől függően.

Mint szinte mindent a ház körül, a kerti pavilont is elkészíthet házilagosan is, vagy pedig megvásárolhatja készen is. Persze a pavilon nagyságától függően az elkészítésének, beszerzésének a végösszege akár több százezer forintba is kerülhet. A saját kivitelezésnek megvan az az árcsökkentő szerepe, hogy csak a pavilon építéséhez felhasznált anyagokért kell fizetnie. Saját építéskor persze jól hosszabb idő telhet el a pavilon építés gondolatának kipattanása és az első pavilonban megrendezett kerti parti ideje között, de az biztos, hogy a parti megszervezéséhez több pénz marad majd a zsebében akkor, ha csak az építkezéshez szükséges faanyagokra kell költenie.

Az is igaz persze, hogy egy kis kertbe nem érdemes még egy pavilont is építeni, mert elég nagy méretűt nem lehet úgysem építeni, és egyébként pedig csak a helyet venné el a növényektől. Egy kis kertben sokkal inkább a teraszt érdemes úgy kialakítani, hogy kellemesen lehessen kiülni és beszélgetni a szabadban.

A kerti pavilon építésekor is azzal érdemes kezdeni a tervezést, hogy milyen nagy legyen a pavilon, hogy a tervezett baráti találkozó idején kényelmesen elférjenek majd, és persze arról is dönteni kell, hogy hol álljon a kertben a pavilon.

Persze a pavilon oszlopai nem süllyednek be a földbe, hanem általában a saját talapzatukon állnak, ezért akár arrább is lehet majd vinni, de megvan a súlya, ezért biztos nem fogják majd egy-egy hirtelen ötlettől vezetve csak úgy könnyen arrébb tenni. A tapasztalatok szerint egy három méternél kisebb átmérőjű pavilont nem érdemes építeni. Ennél nagyobb viszont természetesen lehet, a baráti társaság létszámától függően.

kerti pavilon építése

A kerti pavilon építése házilagosan is lehetséges. Készen is vásárolhat azonban kertjébe egy pihenőt

A kerti pavilon általában négyszög alakú. Készülhet azonban hatszögletű is. Minél nagyobb lesz, annál kényelmesebben fognak elférni benne, de persze ez az építkezés költségét és nehézségét is növeli.

A pavilon alapzatát általában fapadlóval borítják, de ettől is eltérhet. Lehet beton járólappal burkolni a pavilont. Tökéletes járást biztosít ez is, csak persze a járólappal burkolt területet nem fogja tudni olyan könnyen arrább vinni a kertben, mint a pavilont. Bár azt sem lesz azért olyan könnyű hozni-vinni a kertben. Járólapos burkolásnál a pavilon oszlopait betonba ágazva rögzítse.

Ha már szilárdan állnak pavilonja tartóoszlopai, akkor következhet a tető kialakítása. Ehhez tetőszéket érdemes kialakítani. Ezt a tetőszéket egy csúcsban összefutó 5, 10 centiméter vastag sarokszarufák, és két-három 8, 10 cm vastag kötőgerenda beépítésével készítheti el.

Általános szabály szerint a tetőre felrakott szarufák 20 centire lógjanak túl a pavilon sarokoszlopain. A szarufákat meg lehet még erősíteni a keresztgerendára támaszkodó oszlopokkal is.

Az egy csúcsba összefutó tető helyett természetesen sátortetőt is kialakíthat a pavilon tetején, vagy lehet lapos teteje is a pavilonnak. Arra figyeljen oda, hogy a vízszigetelésről, illetve a vízelvezetésről gondoskodjon.

A pavilon felé nem feltétlenül szükséges lécezés és cseréptető. OSB lapokkal is lefedheti a tetőt. A szarufák is túlnyúlnak már a pavilon oldalán. A tetőfedő lapok pedig még a szarufákon is érjen túl, hogy legyen hely az ereszdeszkák felrakásához is.

Az OSB lapokat érdemes kátránypapírral szigetelni, és bitumenes zsindellyel fedni. A tető csúcsára hajlított lemez sisakot érdemes tenni a beázás elleni védelemre. Ezzel a pavilon teteje már el is készült, még az oldala maradt hátra.
A pavilon oldalára általában lécekből készült rácsozatot érdemes tenni alulra és felülre is.

Nem feltétlenül szükséges, de mindenképp érdemes a fa talapzat eső elleni védelme érdekében a kerti pavilonra ereszcsatornát és lefolyócsövet szerelni. Ha ez nincs, akkor a tetőről lefolyó esővíz az építmény alsó részét minden esőzéskor eláztatja, és sokkal hamarabb tönkremegy.

Tudja már, hogy milyen pavilon lesz a kertjükben?