A kerttel kapcsolatban két igazán komoly feladat van. Ha még nincs kiépítve, akkor ki kell alakítani. Ha viszont már kialakult a kertünk, akkor pedig állandóan rendben kell tartani. Gyakorló kerttulajdonosok szerint mindkettő komoly feladat, bár egészen más feladatokkal.

A család otthonának a felépülésekor következhet a kert rendbetétele, kialakítása. Ez a kert adottságainak és lehetőségeinek a felméréséből kiindulva magában foglalja a kert otthonunk stílusával harmóniában lévő megtervezését, utána pedig a kert megépítését. Ha már tudja, hogy milyen kertet szeretne, vagyis már ki van találva, meg van tervezve a kert, akkor már „csak” a kialakítása van hátra.

Kertje otthona büszkesége lehet

Ha viszont már kialakult a kertje, akkor pedig arra kell odafigyelnie, hogy rendben is legyen, vagyis időben el legyenek végezve azok a kerti munkák, amelyek a kert szépségének a fenntartásával és állapotának a megőrzésével kapcsolatosak. Nehezen lehet elképzelni csúnyább látványt egy gazos, rendezetlen kertnél.

A kert adottságainak megfelelő növényzet kialakításával persze kertje állapotának a fenntartásához és megőrzéséhez is nagyban hozzájárul. Érdemes tehát saját jól felfogott érdekéből is gondosan megtervezni a kertjét.

Mire figyeljen kertje megtervezésekor?

kertépítés feladatok

Olyan kertet építsenek, amilyet igazán szeretnének, és gondozni is lesz idejük

Talán az a legfontosabb, hogy olyan kertet tervezzenek és építsenek meg, amilyet szeretnének, és amelyik Önöknek a legjobb. Érdemes kialakítani egy igényes kertet, de azzal is számolniuk kell majd, hogy a kertet gondozni is kell.

Ha elképzelhető, hogy nem lesz elegendő idejük vagy kedvük a kerti munkálatokkal foglalatoskodni, akkor inkább olyan kertet álmodjanak meg, aminek a fenntartásához kevesebb munkára lesz szükség.

Ha könnyen gyomosodó virágágyások sorát alakítják ki a kertben, akkor ugyan virágzás idején valóban pompázatos látványban lehet részük, de ezért a néhány heti látványos szépségért hónapokon keresztül oda kell majd figyelni a virágokra.

Ha kevesebb kerti munka elvégzésére lesz ideje, akkor nem érdemes sok kis területre tagolt kertet kialakítani, mert egy ilyen kertben állandóan lehet egy-egy elvégzendő feladat. Ha pedig ezek közül csak egyet-egyet nem tud elvégezni szűkös ideje miatt, akkor ez az egész kert megjelenését leronthatja.

A túlvállaláson túl persze érdemes a kert talaj és időjárási viszonyainak megfelelő növényeket ültetni, mert a nem megfelelő talajba ültetett növények csak senyvedni fognak, és nem lesznek szépek. De még az is előfordulhat, hogy kipusztulnak.

Mikor lesznek feladatai a kertben?

Az lenne a jó, ha akkor végezhetné el a kerti munkákat, amikor arra ideje van. A kertfenntartás azonban nem az ipari munkákhoz hasonlatos. A kerti munkákat akkor kellene elvégezni, amikor azoknak az időjárás alakulása, és a növények életritmusa és fejlődése szerint ideje van. Ez persze nem jelenti azt, hogy néhány napot nem késhet 1-1 feladat elvégzésével, de azt viszont igen, hogy nem halaszthatja az egyes munkákat a végtelenségig. A gaz nem fogja vissza magát a mi kedvünkért. Nincs tekintettel túlzsúfolt napirendjére.

Az előttünk álló téli időszak ebből a szempontból hálás, mert ilyenkor minimális feladat van a kertben. A fagy elleni védelemre gondolva be kell fedni azokat a növényeket, amelyeket kipusztulással fenyeget egy kifejezetten kemény tél. Ezen kívül azonban legfeljebb csak arra figyeljen oda, hogy nagy mennyiségű hóeséskor ne törjenek le a növények ágai az esetlegesen rárakódott és ráfagyott hótól.

A tél vége felé közeledve majd elkezd éledezni a kert is, és a metszéssel elkezdődik a tavaszi munkálatok sora.

A tavaszi jó idő beköszöntével hirtelen megszaporodnak majd a kertben is a feladatok, és lehet, hogy azt fogja tapasztalni, hogy bizony kevés ideje van a kertben szükséges munkálatok elvégzésére.

Nyáron, a tikkasztó kánikulában az öntözés rendszeres biztosításával lehetnek hirtelen sokasodó feladatai.

Ősszel pedig sok munkát ad a lehulló lomboknak az eltakarítása. Ez főleg akkor jelent nagy feladatot, ha nem a fák tövébe hullik a falevél, mert itt akár a télen lehullott hó alatt tavaszra jótékony humusszá alakul majd, hanem pl. a kerti tóba vagy pedig a szökőkút vizébe.

A kerthez a kerti burkolat is hozzátartozik, azt is rendben kell tartani, és gondozni kell. Ha térkő burkolat van a kertben és ezen közlekedik is, akkor a burkolatot télen csúszásmentesíteni kell. És persze bízzon abban is, hogy olyan gondosan van lerakva a kerti út vagy járda, hogy a téli fagyási és olvadási ciklusok nem tesznek kárt a burkolatban.

Pontosabban látja már, hogy milyen lesz a kertje?