A hordozható kerti grill lerakásakor és az állandó kerti sütő helyének kijelölésekor is érdemes körültekintőnek lennie. A grillezőt, a kerti sütőt ne tegye túl közel egy falhoz, mert szeles időben a falról visszaáramló szélörvények igencsak megnehezíthetik majd a tűz meggyújtását. Egy-egy szélörvény pedig bármikor váratlanul fel is kavarhatja a lángokat. A parázsló szikrák kipattanhatnak, és könnyen balesetet okozhatnak. Nem érdemes kockáztatni

A tűzrakó helyének kiválasztásakor figyeljen arra, hogy sütés, grillezés közben mindig háttal álljon a széliránynak. Így kifoghatja a szélből az erőt. A tűzveszély elkerülésére arra is érdemes odafigyelnie, hogy a grillezőt ne tegye éghető anyagok közelébe. Egy fából épült pergola, mászóka vagy bármilyen más kerti alkalmatosság könnyen tüzet foghat. Ugyanez a veszély fenyeget a gyantás fenyőfák közelében.

Kerti grill építése

Hordozható grillező helyett érdemes állandó kerti grill sütő helyet építeni

A hordozható grillező helyett mindig jobb, stabilabb egy állandó kerti sütő kialakítása a kertben. A tűzrakó helyének kijelölése után ezt megépítheti téglából is.

  • Érdemes a tűzrakó körül szilárd burkolatot kialakítani, mert ezen stabilabban meg fog állni egy asztal.
  • Ez bizony jól fog jönni a sütésre várakozó hússzeletek elhelyezéséhez.

A téglából megépített tűzrakó tetejére helyezzen el két vaspálcát, például betonacélból, és erre helyezze rá a grillezőrácsot. A rácsra rakhatja majd az előre elkészített hússzeleteket az illatosan sercegő sütéshez.

A grillezéshez szükséges faszenet akár egy tálcán is odateheti a tűztérben a grillezőrács alá. Még jobb azonban, ha samottéglából kialakít a tűzrakóban egy tűzteret.

Grillezés közben legyen óvatos. Ha kesztyűt húz fel, és hosszú nyelű eszközöket használ a sűtéshez, a húsok forgatásához, akkor keze biztonságban lesz a tűztérben parázsló faszéntől, és nem fenyegeti majd egy kisebb-nagyobb égési baleset veszélye.

Legyen óvatos a tűz meggyújtásakor is. A faszén alá tegyen száraz gyújtóst és összegyűrt újságpapírt, és semmiképpen se használjon benzint a tűz könnyebb begyújtásához. Ha az újságpapírt meggyújtja a száraz gyújtós alatt, akkor könnyen lángra lobban majd a tűz, és nincs szüksége a veszélyes benzinre.

Ha a faszenet alul és felül kivágott nagy konzervdoboz palástja közé helyezi el, akkor a konzervdoboz palástja kürtőként tereli majd a lángot felfelé, és kis helyen egyben tartja majd a parázsló faszenet is. Ha pedig a faszén már parázslani kezd, akkor a konzervdoboz palástot egy vasfogó segítségével könnyen ki tudja emelni a tűztérből, és a parázsló faszenet szét tudja teríteni a grillező rács alatt. Utolérhetetlen illattal és sercegő hangokkal vígan sülhetnek a hússzeletek.

A gyerekek biztonságára is figyeljen oda grillezés közben. Ne játsszanak a tűz közelében, és soha ne hagyja felülegyelet nélkül a grillezőt, ha ég benne a tűz, és gyerekek is játszanak a kertben. Akárhány alkalommal is figyelmezteti őket, jusson eszébe, hogy az „ördög nem alszik”.

A szükséges mennyiségű hús kisütése után se feledkezzen meg a rács alatt parázsló faszénről. Nem fog fellángolni az izzó parázs, ha hamut szór rá. Biztonságképpen azért legyen a tűz mellett egy kanna víz.