Egy tájkert a kert tulajdonosa számára akkor lesz igazán szerethető, ha kifejezi a természet szeretét tükröző személyiségét, és alkalmazkodik a stílusához is. És akkor lesz igazán praktikus számára, ha a személyiségét kifejező kert megtervezésekor alkalmazkodnak a kert adottságaihoz, és ennek megfelően használják ki az adottságokban rejlő lehetőségeket.

Tájkert építése

Tájkert építése a természetes kert szépségének megőrzésével

A kertstílusok oldaláról megközelítve alapvetően kétféle irányzat alakult ki.

  • Az egyik a természetes táj szabályoktól mentes, szabad, természetes szépségét kifejező tájképi, tájjellegű kertépítési stílus.
  • A másik pedig a mértani formákat, egyenes vonalakat tartalmazó modern architektonikus stílus.

Persze ritkán valósul meg az egyik vagy a másik szélsőséges formájában. Sokkal inkább a kettő valamilyen szintű, a kert tulajdonosának személyiségét kifejező stíluskeveréke valósul meg.

Ha Ön természet szabályosságot nem ismerő keresetlen szépségét szereti, és ezt szeretné látni a kertjében is, akkor tájjellegű kertet fog kialakítani, annak minél több ismérvével. Mit is jelent ez a tájjellegű, tájképi kertek esetében?

A kert stílusa ugyanúgy képes kifejezni tulajdonosának a személyiségét, az egyéniségét, mint otthonának a stílusa vagy éppen az öltözködése.

A tájképi kert legfőbb jellemzője a természetesség, a szabályoktól, az egyenesektől, a szimmetriától való mentesség. A kert természetességének megőrzését pedig a leginkább azzal tudja biztosítani, ha a kert tervezésekor a kert adottságaiból kiindulva alakítja ki a kertet. Az természetesen már a kert tervezőjének, építőjének fantáziájára van bízva, hogy a kert adottságaiban milyen lehetőségeket lát meg.

Másik legfőbb jellemzője pedig a tulajdonosa izlésének, igényének való megfelelés. Vagyis a természetességet kifejező tájkert legfőbb jellegzetessége tulajdonosának elégedettsége magával a kerttel, annak kialakításával, megjelenésével. Vagyis a tájkertnél nincsenek merev szabályok.. A kert stílusát, jellegzetességeit a tulajdonos igénye határozza meg. A legfontosabb, hogy ő mit tart szépnek, mint tart praktikusnak, mit tart jónak saját maga számára.

A természetességet messziről sugárzó tájkert akkor lesz igazán szép, akkor lesz igazán vonzó, ha egyéni stílusa, megjelenése, kisugárzása van. Tökéletes pedig akkor, ha ez a stílus, megjelenés, kisugárzás tökéletes összhangban van a tulajdonos igényével, és találkozik az elégedettségével.

A tájjellegű kert összhangban a természettel nem rí ki környezetéből sem, legfeljebb még markánsabban sugározza tulajdonosa személyiségét.

A természetet szerető tulajdonos pedig kertjéhez körültekintően választja ki a tájba harmonikusan illő fákat, bokrokat és a kert teljes növényzetét.

A kertben kialakított dísztárgyak, egy kis tó, egy medence, vagy akár egy kellemes pihenésre szolgáló kerti pad is harmonikusan illeszkedik a tájba.

A tájkert természetes megjelenésébe nem fér bele a veteményeskert, a szilárd burkolatok tobzódása. A természetes táj jellegét, a természet természetes megjelenése teszi hitelessé a kertben. A kert teljes megjelenése természetes hatást kelt.

Minél kevesebb művi, annál több természetesség. A tájkertben elhelyezett tárgyaknak, szabálytalanul kanyargó ösvényeknek, utaknak úgy kell illeszkednie a kert harmoniájába, hogy még mesterséges elemként is megjelenésében természetes hatást keltsen. A vasúti talpfára megszólalásig hasonlító, betonból készülő talpfa elemek szívilágukkal és természetes fa megjelenésére hasonlító natúrkő felületükkel tökéletes harmoniával illeszkednek a kert természetes megjelenésébe.

A tájkertben szabály a szabálytalanság, a merev megjelenés helyett a rugalmas természetesség, a mesterkélt egyenes helyett az íves, a hullámos. Éppen ezért egy tájkertben kialakított tó bármilyen alakú lehet, ha nem szabályos, egy kis patak bárhogy csörgedezhet a vadregényes kert fái és bokrai között csak nem egyenes vonalban.

A tájkertek megjelenése leginkább a vadregényes parkok megkapó látványához hasonlítható. Ha szereti a természetet, akkor egy tájjellegű kertben örömét fogja lelni. Ebben biztos lehet.