A térkő szegély nemcsak körbe zárja, keretezi a térkő burkolatot, hanem évtizedeken át stabilan egyben is tartja. Különösen a szélső térkövek elmozdulásának megakadályozására szükséges a térkő szegély lerakása.

k szegélykő

K szegélykő két térkő burkolat szintkülönbségének áthidalására

A térkő szegélye azonban nemcsak egyben tartja a burkolatot, hanem különböző magasságú burkolatok közötti különbségeket is képes áthidalni. Erre lehet alkalmas a K szegélykő használata.

A süllyesztett szegélykő pedig az egy szintben lévő két burkolat elválasztására szolgál. Például két eltérő funkciójú térkő burkolatot zökkenőmentesen el tud választani a süllyesztett szegéllyel.

A gyalogos közlekedésre használt burkolatoknál nem fenyeget annyira a térkövek elmozdulásának veszélye, mint a személykocsi vagy teherkocsi forgalomra használt kocsibejáró vagy udvari burkolatnál. A gépkocsi súlya, kanyarodásnál pedig a forduló kerekek stabilan álló térkő szegély nélkül könnyen kimozdíthatják a szélső térköveket a helyükről. A helyükről kimozduló térkövek pedig hamar tönkre tehetik a térkő burkolatot.

A térkő szegély térköveket összetartó hatásának a téli időszakban is fontos szerepe van. A mi időjárási körülményeink között ugyanis telente akár 20-30-40 olyan nap is előfordulhat, amikor hajnalban fagy, délben pedig olvad, ezért kienged a föld fagya. Legalábbis a legfelső rétegnél. Ezeken a napokon nemcsak felolvad és megfagy a térkő burkolat fagyvédő aljzata, hanem mozog is.

Ugyanis a felolvadás időszakában az aljzatban lévő tömörített zúzott kövek közé leszivárog a felolvadt csapadék. Hajnalban viszont ez a leszivárgó csapadék megfagy. Márpedig a megfagyott csapadéknak nagyobb a térfogata. Ezért, ha nem megfelelő a térkő burkolat alapjának anyaga, vastagsága és tömörítése, valamint nem tartja stabilan a burkolatot a térkő szegély, akkor a téli fagyás-olvadás miatt is könnyen elmozdulhatnak a térkő burkolat szélső térkövei. Éppen ezért a téli fagyás-olvadás miatt is fontos a térkő szegély stabil kialakítása a burkolat lerakásakor.

Térkő szegély lerakása térkövezéskor

Mire figyeljen oda a térkövezéskor?

Kert megtervezése a térkövezés előtt

A térkő burkolat lerakása nem a térkövek megvásárlásával és kiszállításával, és még csak nem is a burkolat helyének előkészítésével kezdődik, hanem a kert és a térkő burkolat megtervezésével. Még a kert első térburkolatának lerakása előtt érdemes alaposan végiggondolni, hogy milyennek szeretné kialakítani a kertet.

A térkő burkolat lerakása ugyanis jó esetben több évtizedre szól. Ezért nem lenne szerencsés néhány év múlva felszedni a most lerakott burkolatot csak azért, mert nem gondolta alaposan végig, hogy milyen is lesz a kertje.

Persze az a legjobb, ha a kerttervezést és a kertépítést egyszerre végzi el. Az egész kert kialakítása azonban jelentős kiadás lehet. Ezért családi háza felépítése és a kerítés megépítése után nem biztos, hogy van néhány milliója a kert precíz rendbetételére is. A tervezés, a kert egyes funkcióinak a végiggondolása nem kerül azonban külön pénzbe. Ezért érdemes a tervezést akkor is előre pontosan végiggondolni, ha a kertépítést több lépcsőben fogja majd elvégezni.

Térkő burkolat helyének kijelölése és kiásása

Ha megtervezte a kert funkcióit, akkor a lerakandó térkő burkolat helyét már pontosan ki tudja jelölni. A burkolat helyének kijelölése után ki kell ásni az alapot.

  • Gyalogos forgalomra szánt térkő burkolatnál már a 15-20 cm vastag alap is stabil alapot adhat.
  • Személykocsi forgalomnál azonban már érdemes legalább tömörítés utáni 30 cm vastag kőzúzalékból álló alapot kialakítani a burkolathoz. Személykocsi forgalomhoz már mindenképp célszerű betonba ágyazott szegélyt kialakítani a burkolathoz.
leier térkő járda

Leier térkő kerti járdája burkolásához stabil kerti szegély kiépítésével

A térkő burkolat helyének kijelölése után már ki tudja ásni az alapot a térkövezéshez. Arra figyeljen, hogy a betonba ágyazott térkő szegély stabil lerakásához 20-30 cm-rel nagyobb területen ássa ki az alapot.

Inkább kétszer mérjen, mint rossz helyre kerüljön a burkolat szegélye. A burkolat szegélyének pontos kijelölésekor a térkövek vágás nélküli lerakására is érdemes figyelni. Persze mintázattól függően. Érdemes úgy megtervezni a burkolatot, hogy lerakáskor minél kevesebbet kelljen vágni a beton térköveket.

Figyeljen arra, hogy teljes sort rakjon ki a térkőből, és ne kelljen a szegély mellett feleslegesen vágni minden egyes sort. Már azzal is sokkal előrébb lesz a térkő lerakásakor, ha csak minden második sorban kell vágni a szegély mellé kerülő térkövet.

Térkő szegély lerakása a burkolathoz

A szegélyköveket a burkolat évtizedeken keresztüli stabil egyben tartásáért érdemes betonágyba rakni. A térkő burkolat szélén a szegélyköveknek árkot kell ásni, és a burkolat magasságának kijelölése után kb. 10-15 centis betonágyba lerakni a szegélyköveket. A térkő szegély lerakásához tökéletesen megteszi a házilag megkevert beton is kavicsból, cementből és vízből. Ha nagyobb térkő burkolatot épít, akkor már megérheti a CKT beton vásárlása is.

Ha 15-20 km-es körzetben van betonkeverő, akkor a CKT betonból 3 köbméternyit egy billencs már gazdaságosan ki tud szállítani ilyen távolságra. Ha ennyi betont be tud dolgozni a burkolatot stabilan egyben tartó szegélykövek lerakására, akkor a CKT beton is jó választás lehet a térkő szegély kialakításához.

A szegélykövek lerakásakor nemcsak a stabilitás, hanem szegély magassága is meghatározó fontosságú. A szegély magassága határozza meg ugyanis a burkolat végső magasságát. Azért, mert a szegély a betonba ágyazás miatt már nem fog süllyedni. Éppen ezért a térkő burkolatot kb. egy centivel magasabban kell lerakni. Azért, mert a térkövek alatti alap még a térkövezés után tömörödni fog, és lesüllyed a szegély szintjéig. A szegély szintje alá azonban nem szabad süllyedni a burkolatnak. Azért, mert balesetveszélyes lehet.

Ha viszont a térkő burkolat melletti terület magasabb, mint a burkolat szintje, akkor a szegélykövek nemcsak a lerakott térköveket tartja stabilan egybe, hanem a burkolat körüli föld burkolatra való lemosódását is megakadályozza. Ezért ilyenkor a szegély magassága nem a burkolat szintjéhez, hanem a burkolat körüli földterület magasságához igazodik.

A burkolat szegély lerakásához szükséges betont a szegély nyomvonalára kell lerakni. A kerti szegély elemeket a szegély magasságának megfelelően kihúzott jelölőzsinórhoz kell precízen lerakni vízmérték vagy lézeres szintező segítségével. A lerakott kerti szegélyeket gumikalapáccsal tudja milliméterpontosan beállítani a végső magasságukra.

A beállított kerti szegélyeket érdemes mindkét oldalon betonnal megtámasztani kb. a szegélyek magasságának feléig.

Ha a burkolatra hulló eső és hólé vízfelszíni elvezetését választja, akkor vízzáró fugát fog használni a térkövek között. Ekkor viszont a burkolat méterenkénti 1-2 centiméteres esését is biztosítani kell a csapadék elvezetéséhez. A térkő szegély magasságának kialakításakor erre is figyelni kell. Ha viszont a burkolat alapjába beszivároghat a lehulló csapadék, akkor teljesen vízszintes lehet a lerakott térkő burkolat. Ezért a víz elvezetésének módját is előre el kell dönteni a térkövezéskor, a térkő szegély lerakása előtt.

Térkő lerakása szegély nélkül

Classic-Line kerti lap

Leier Classic-Line kerti lapok kerti járda és pihenőhely burkolására

A térkő burkolat szegély nélküli lerakása nem tudja megakadályozni a szélső térkövek idő előtti elmozdulását. A szegély nélküli térkövezéskor a térkövek elmozdulását csak akkor tudja megelőzni, ha fixen leragasztja a térköveket, illetve a kerti lapokat.

Ilyenkor a betonozott alapra fagyálló kültéri ragasztóval tudja leragasztani a köveket. Mivel a betonfelület nem tudná elnyelni a fugák közé beszivárgó csapadékot, ezért a betonra ragasztott térkő burkolatnál felszíni vízelvezetést kell használni. Biztosítani kell a leragasztott térkövek néhány fokos lejtését, mégpedig az épület falától eltérő irányú lejtéssel. Ezzel egyidejűleg pedig a lapok közé vízzáró fugát kell rakni. Így nem fog beszivárogni a víz a burkolatba, hanem lefolyik a felületről. Télen ez nagyon fontos. Mégpedig azért, mert a beszivárgó, és megrekedő nedvesség fagyásával a leragasztott térkövek vagy kerti lapok könnyebben felfagynának.