Télen kevesebb dolga van a kertben. Nem véletlen az, hogy télen a parasztember megpihent, és felkészült a tavaszi munkákra, mert dologidőben nem jutott ideje „henyélni”.

Ma már azért nem teljesen így van ez, de az továbbra sem változott, hogy a kert télen adja a legkevesebb elfoglaltságot művelőjének.

Persze amíg a növények a keményre fagyott talajban téli álmukat alusszák, és a földeken dolgozó dolgos kezek pihennek, addig a hosszúra nyúlt téli estéken agya fogaskerekei felpörgetett tempóban is zakatolhatnak. A hideg idő és a befagyott talaj sem állja útját a gondolatoknak. Lehet ötletelni, gondolkodni és tervezni a jövő évet.

Ilyenkor a hosszú téli estéken végig tudja gondolni, hogy mit csinált az idén a kertben, és milyen eredménye volt ennek. Ez a számvetés nem öncélú, hisz ezt követően gondolja végig azt is, hogy az elkövetkező évben mit szeretne másképp csinálni, mit szeretne javítani.

Másrészt viszont az időjárás változása, az általános felmelegedés és az üvegházhatás számos kellemetlen következménye mellett azért kedvező elemekkel is gazdagítja az életünket. Ezért a téli időjárás sem jár olyan több hónapi kemény hideggel, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és egyes munkákat ilyenkor is el tud végezni a kertjében. Melyek ezek az enyhébb időben elvégezhető feladatok?

A hóvirágok ültetésével nem kell foglalatoskodnia, mert maguktól is kibújnak a kertben, de a haszonnövényei már jóval kényesebbek. Csak a téli fagyok elmúltával, a meleg idő beköszöntével érzik jól magukat a szabadban.

Ha viszont időben gondolkodik, és üvegházban előre elülteti kedvenc virágai és elültetendő zöldségei magjait, akkor a jó idő beköszöntekor már nem a zöldség és virágmagokat kell elültetnie, hanem azonnal kiültetheti a nevelt palántákat. Ezzel hetekkel előrébb tudja hozni virágai és zöldségei ültetési idejét, és meg tudja gyorsítani termőre fordulásukat illetve virágba borulásukat.

A tél vége felé már ültetheti a paradicsom, paprika és káposzta magvakat az üvegházban.

Ezek előtt azonban érdemes átnézni még a szerszámait is, és felújítani, megélezni megolajozni az ásót és kapát. Ha az őszi munkák befejezésekor megfelelően karbantartva és átnézve teszi el a szerszámait, és a tavaszi munkákra előkészítve rakja el télire, akkor a jó idő beköszöntével azonnal kezdheti is a munkát a kertben.

A tél végén, tavasz elején majd, amikor megmetszi a gyümölcsfáit, és előkészíti a talajt a vetéshez, akkor szerszámai átnézésével sem kell majd tölteni az idejét.

Ha ősszel megtrágyázta az ásásra, szántásra kerülő földet, és felszántotta azt, akkor a téli fagyok a nagy rögöket is apró darabokra őrlik, és az istállótrágya is növényeit nevelő táptalajjá válik a földben.

Amint felenged a föld fagya metszheti is a gyümölcsfáit és a szőlőt, és kezdheti a talaj előkészítését is a vetésre. Ha őszi szántást csinált, akkor elég csak boronálni, kombinátorozni a földet. Ha pedig ez elmaradt, akkor a tavaszt a föld felásásával kell kezdenie.

A felásott földbe az elsők között ültetheti el a hónapos retket, a korai borsót, a zöldséget és a sárgarépát. Ezt követi majd szépen sorban a többi konyhakerti növény.

térkövezett út

Térkövezett út a kertben

A növénytermesztésre használt területek és a virágok kiültetésére szolgáló virágágyások között kerti utakra is szüksége van. Ezeket a térkövezett utakat télen érdemes tisztán tartania. Ez nemcsak a hó eltakarítását, hanem az út csúszásmentesítését is jelenti.

A növények fejlődését zavaró különféle útszóró sókat a kertben felejtse el, és helyette inkább homokot vagy fűrészport használjon. Ezek a talajba kerülve sem fogják zavarni a növények fejlődését.

A homokkal való csúszásmentesítésnek meglesz az az előnye is, hogy a térkövek fúgaközeibe bekerülve fel is töltheti vele az esetlegesen leülepedett fugahomokot.