Meredek helyeken, a domboldalon is épülnek házak, nemcsak sík telkeken. Sőt a hegyek lankás oldalain kifejezetten értékes panorámás telkeket lehet vásárolni gyönyörű kilátással.

Nem a véletlen műve ez, hisz nemcsak kellemes kényelemben szeretnénk otthon élni az életünket, hanem még a kilátásban is szeretnénk gyönyörködni. A tökéletes kilátásnak azonban ára van. Nemcsak pénzzel kifizethető, hanem sok-sok munkával elvégezhető, és kifizethető ára. A nem egyszer pazar kilátásért ezt a magas árat meg kell fizetni.

Ugyanis egy 20-40 fokban hajló telken nem mindig könnyű stabilan felépíteni egy házat. Nemcsak arról van szó, hogy a gravitációval ezeken a területeken sem lehet dacolni, hanem arról is, hogy a vízszintesnek bizony a domb oldalán is vízszintesnek kell lenni, mert az épület statikai biztonságát még nagyobb körültekintéssel kell biztosítani ilyen lejtős terepen. A stabilitás és biztonság mellett még az épület hosszú távú tartósságára és biztonságos használatára is figyelnie kell.

A biztonságos használat pedig nemcsak azt jelenti, hogy az épületnek stabilan állni kell a hegyoldalban, hanem azt is, hogy a hegyoldalról lezúduló csapadék nem hordhatja el a talajt a ház körül és alól. Ezeken a területeken tehát nemcsak egyedi tervekre van szükség az építkezéshez, hanem még az épített szerkezet megerősítéséről is gondoskodni kell.

Panorámás telek a domboldalon

Sokan mondják, hogy egy pazar kilátás minden pénzt megér. Hatványozottan így van ez egy lejtős terepen, hisz a terep adottságai biztosította kilátást a ház olyan szintű megerősítésével kell megtámogatni, ami akár jelentősen meg is növelheti az építkezéskor felmerülő kiadásokat.

Ha a déli oldalon lévő telket tud szerezni az építkezéshez, akkor otthona felépülése után nemcsak pazar kilátásban személheti a háza alatt elterülő tájat, hanem még mindezt csodálatos napsütésben is teheti. Ha viszont a lankás hegy vagy domboldal északi lejtőjén jutott hozzá egy panorámás telekhez, akkor a pazar kilátás mellett nélkülöznie kell a déli oldal kellemes meleget árasztó napsugarait.

Az épület stabilitása mellett természetesen ugyanúgy biztosítani kell a lakhatás komfortosságát és kényelmét is ezekben a domboldalra épült családi házakban.

Nemcsak a ház lakhatásának kényelmét kell biztosítani a domboldalon, hanem az épület körüli teleknek művelését, növényzetét is.

A domboldalon persze biztosan nem ugyanolyan veteményeskertet képzel el, mint egy sík területen lévő kertben, de az otthonából kilépve bizony nem egy kopár, lepusztult területet szeretne látni, hanem például egy bokros, cserjés, ligetes domboldalt, vagy egy szépen zöldellő fűvel borított területet.

A teraszra kiülve gyönyörködhet a kilátásban

Semmelrock Picola

A Semmelrock Picola burkolat mosott felülete tetszik Önnek is?

A házból kilépve a járdalapokkal burkolt teraszon tökéletes szabadtéri pihenőhelyet alakíthat ki, ahol akár egyedül, akár a barátaival kiülve gyönyörködhet a tájban. A terasz persze lehet nyitott is, ahol tavasztól késő őszig tölthet el kellemes estéket baráti társaságával, vagy pedig lehet zárt is, ahova pedig még télen is kiülhetnek egy-egy meghitt baráti beszélgetésre.

Egy ilyen lejtős területen az építkezés persze nem fejeződik be a ház megépítésével, mert az építkezést követően a telket is olyanná kell alakítania, ahonnan a kiadós őszi esőzések sem fogják lehordani a völgy aljába az értékes termőtalajt.

Ezt pedig sokszor a kertbe rézsűkövekből épített támfalakkal tudja biztosítani. Ugyanis ezek a támfalak fogják annyira a vízszinteshez közelíteni a kert termőrétegét, hogy ne mossa el az eső.