Ha nagy a szintkülönbség a kertjében, akkor nemcsak a bejárati ajtónál van szükség lépcső építésére, hanem a kertben is. Mire figyeljen a kerti lépcső építésekor?

Lépcsőre van szükség ahhoz, hogy bejusson a házba. Egy nagy lejtésű kertben azonban még a kerten belüli közlekedéshez is szükség van lépcsőre. A terepszintbe süllyesztett lépcsőt könnyebb elkészíteni, mint a kert szintjéből kiemelkedőt. Ha saját kivitelezésben kezd hozzá a kerti lépcső építésének, akkor érdemes a könnyebben elkészíthető lépcsőfajtát választani.

Mire figyeljen a lépcső építésekor?

A kerti lépcső méretezése

A lépcső helyének kijelölése után érdemes először a lépcsőfokokat, a lépcső méretezését megtervezni. A lépcsőfokok kialakításánál az egyetlen igazán fontos szempont, hogy kényelmesen és biztonságban lehessen járni rajtuk.

Minél laposabb a lépcső, annál kényelmesebb közlekedni rajta. Persze, ha nagyon meredek a kert, akkor nem törekedhet a kényelmes, minél laposabb lépcső építésére. Mindenki kényelmes közlekedéséhez célszerű a 12 cm körüli fellépő magasságot tartani, és ehhez körülbelül 35 cm körüli lépcső mélységet biztosítani. Természetesen, csak akkor, ha lehetséges ez.

A pihenő beiktatása akkor jó, ha tényleg pihenőt jelent a lépcsőzés közben. Ezért érdemes több átlagos emberi lépés távolságban kialakítani. 3-4 vízszintes lépés már ad egy kis pihenőt a lépcsőn felfelé, ezért a pihenő hossza legalább 2 méter körüli legyen. Ez persze nem minden esetben lehetséges, de arra figyeljen oda, hogy legalább olyan hosszú legyen, mint amilyen széles a lépcső.

Egy pihenő beiktatásakor nincs jelentősége, de több pihenőnél már az is fontos, hogy az egyes pihenőket váltott lábbal érje el. Ha az egyik pihenőre bal lábbal lép fel, akkor a következőre már jobbal kelljen fellépni. Magas lépcsőnél érdemes erre is figyelni.

Az esővíz elvezetésére az egyes lépcsőfokoknak 1-2 centiméteres lejtést érdemes adni.

A lépcső méretezésének kialakítása után a lépcső anyagában is dönteni kell.

Kerti lépcső készítése terméskőből

kerti lépcső terméskőből

Kerti lépcső építése terméskőből

A terméskő fagyálló, és ez a tulajdonsága jól fog jönni a lépcső építésekor is. Az a legfontosabb, hogy a terméskövek járórésze egyenes legyen, és amennyire lehet a fellépőrésze pedig ezzel a járórésszel 90 fokhoz közeli szöget zárjon be. A többi részen már nem feltétlenül szükségesek ilyen egyenes és szögletes formák, mert a beépítéssel kompenzálni tudja a terméskövek egyedi alakját.

A terméskövek vastagsága legalább a fellépő magasságával egyenlő legyen. Ennél vastagabb köveket be tud süllyeszteni a lépcső alapjába.

A lépcsőt murvaalapra vagy akár salakra is rakhatja. Már ez az alapozás is stabilitást ad a lépcsőnek. Természetesen az a legjobb, ha betonalapra rakja a termésköveket, és a köveket pedig habarccsal fogatja össze.

Nem feltétlenül szükséges azonban egybefüggő terméskő lépcsőt készítenie. Kerti lépcsője például a képen látható módon is elkészülhet. A képen látható lépcsőhöz hasonló megoldásnál arra figyeljen, hogy ne termőföld legyen a lépcsőt alkotó terméskövek alatt – mert ez esőben csupa sár lesz – hanem például salak, kavics vagy kőzúzalék, mert ebben hamarabb elszivárog a csapadék, és sár sem marad utána.

Kerti lépcső járdalapokkal burkolva

A kerti lépcsőt ekkor is gondosan meg kell tervezni, és a lépcsőfokokat ki kell osztani, a lépcső teljes hosszában.

A lépcső helyéről ki kell szedni a felesleges földet, mégpedig pontosan olyan alakban, mintha földlépcsőt építene. Döngölje is meg a földet. A legalsó lépcsőfok alá egy 10-15 cm vastag betonalapot kell készíteni a lépcső teljes szélességében. Amint ez megköt, akkor ezt a felületet burkolja be járdalapokkal. A fagyálló járdalapokat fagyálló habarccsal, vagy csemperagasztóval tudja rögzíteni.

Az első lépcső fellépő végén, a burkolólapra helyezze az első lépcsőfokot. Ezt készítheti terméskőből, fagyálló téglából vagy betonból is. Ezt követően a következő fellépő árkát töltse fel teljesen kőzúzalékkel vagy kaviccsal, és döngölje is be. A lépcsőfok alá vékony habarcsot terítsen le, és rakja be a lépcsőfokot burkoló lapokat úgy, hogy az előző lépcsőfokon 1-2 cm-rel túlnyúljanak. Ezután pedig ugyanígy folytassa a lépcsőfokok megépítését a lépcső teljes hosszában.

Amikor elkészült a lépcsővel, akkor a kiszedett földből töltse fel a lépcső melletti hézagot. Ennek az az előnye is megvan, hogy ezzel már elvégezte a tereprendezést is.

Miből fogja felépíteni kerti lépcsőjét?