Az egyre nagyobb időhiánnyal küzdő városi ember számára vonzó a kavicsborítású kert kialakítása, mert egy kavicságyással kevesebb gondja van, mint a füves pázsit rendszeres nyírásával.

kavicsos kert építés

Kavicsos kert építése

A kavicsborítású kertek a régi sziklakertek modern kori megfelelői lehetnek.

Az elfoglalt városi ember időhiánnyal küzd állandóan. Napközben a munkája miatt rohan, mert általában azzal is elmaradásban van, miközben a határidők szorításától még állandóan frusztráltnak is érzi magát.

Amikor pedig a szinte sosem 8 óráig tartó napi munkája után a bevásárlással végezve hazaér, máris kezdődnek az otthoni elfoglaltságok. Mi történt aznap a család többi tagjával? A gyerekekkel minden rendben? Lehetőleg nem ilyen sommásan röviden elintézve. Van otthon vacsora, vagy még azt is el kell készíteni? Ezeken az leggyakrabban előforduló kérdéseken túl Önöknél milyen rendszeres kérdések vannak napirenden?

kavicsos kert kialakítása

Kavicsos kert kialakításával kevesebb kerti munkája lesz

Ebben az állandó rohanásban aztán nem csoda, hogy aki nem megszállott hobbikertész, az bizony a legtöbbször a háta közepére sem kívánja a még elvégzendő kerti feladatokat is. Ön is így van ezzel? Ha igen, akkor milyen praktikákkal próbálja rendben tartani a kertjüket?

Ha ráér a kerti munka a hétvégéig, akkor olyan gond azért nincs, mert szombat-vasárnap talán egy kicsit nyugalmasabb a helyzet, és akkor a pihenés és kikapcsolódás mellett még talán arra is lesz ideje, hogy utolérje magát. Önnek is sokszor előfordul ez? Évente hány olyan hétvége van, amikor a hét közben kénytelen-kelletlen elmaradt dolgait próbálja letudni?

Ezért aztán nem meglepő, hogy aki előre felméri ezt, inkább egy olyan kertet igyekszik megépíteni vagy megépíttetni magának, amelyikkel az átlagosnál jóval kevesebb elfoglaltsága van, és még ilyen szoros időbeosztás mellett is rendben tudja tartani. Ön a tavaszi, nyári időszakban hetente hány órát foglalkozik kertje rendben tartásával?

Ha élvezi a kerti munkát, és szívesen csinálja, akkor talán nem is tud most erre a kérdésre hirtelen válaszolni. Ha viszont csak muszájból szánja rá a drága idejét a kertre, akkor biztos azonnal tud egy nagyjából pontos óraszámot mondani. Szóval heti hány órájába kerül kertje rendben tartása?

kavicsos kert megépítése

Kavicsos kertben a kavicsok nem fognak nőni, és nem kell a nyírásukkal foglalkozni

Ha még a kertje kialakításakor jó előre gondolt erre, akkor biztosan olyan kertet alakított ki, amelyikkel nincs sok gondja. Építhet olyan kertet, ami kevés gondozással jár.

  • A virágágyásokban tömött sorokban virágzó kedvencek helyett a cserjék, bokrok és sövények sokkal kevesebb rendszeres elfoglaltsággal járnak.
  • Ha pedig a füves pázsit helyett kavicsburkolattal fedi kertje térkövezetlen udvari részét, akkor pedig a fű nyírásának és locsolásának rendszeres feladatának elvégzéséhez szükséges időt spórolhatja meg.
  • semmelrock asti natura burkolat

    Semmelrock Asti Natura kerti burkolat. A világosszürke árnyalat helyett inkább a közép vagy a sötétszürkét választaná? Talán a homokbarnát?

    Vagy pedig a térkövezett burkolatot dobná fel kavicsbetéttel?

  • Gondolt erre, amikor megálmodták a kertjüket?
  • Vagy éppen most tervezik meg, hogy milyen legyen a kertjük?

A kavics felhasználásával, a kisebb és nagyobb, valamint a különböző színű díszkavicsok segítségével valóságos kis műalkotásokat hozhat létre a kertjében. Arról pedig nem is beszéljünk, hogy egy kavicsborítású ágyás a különböző színű kavicsaival egész évben mutatós, és kevés gondozást igényel.

Hogyan lásson hozzá a kavicsos kert megtervezésének?

Ha egész évben jól mutató kertet szeretne a lehető legkevesebb munkaigénnyel, akkor ennek megfelelő gondossággal és körültekintéssel.

Azt azonnal kijelenthetjük, hogy a nagy munkaigényű veteményeskertet még csak hírbe se hozzuk a kert elemei között. Ugyanígy a rendszeres gondozást igénylő virágágyásokkal is érdemes óvatosan bánnia. Viszonylag kevés gondozást igénylő kedvencei lehetnek a cserjék, és ha mégis szeretne a háza előtt egy takaros kis virágágyást, akkor az egynyári virágok helyett inkább az évelő növényekben gondolkozzon.

Általános szabály a kertépítésben, hogy érdemes megőrizni a ház és a kert közötti erős kapcsolatot, ezért a kertépítéshez olyan markáns anyagokat célszerű felhasználni, amelyekből a ház épült. Modern stílusú otthonához a kavicságyással borított kert tökéletesen illeszkedni fog. Emellett azonban persze más elemei is legyenek a kertjének. Melyek lehetnek ezek?

Füves pázsit ne legyen a kertjében?

  • Mert ha nem szeretné azért a rendszeres fűnyírás miatt a füvet száműzni a kertjéből, akkor a kert központi részére is kerülhet egy kisebb vagy nagyobb pázsit, amely a kövekkel és kavicsokkal borított felületek mellett alacsony alpesi növényzettel tarkított, zöldellő sziget lehet.
  • A füves pázsit kert középpontba állításával a kavicságy vagy kavicságyások nem vonják el a figyelmet a kert egészéről.

Kertjének milyen elemei legyenek?

Természetesen nem az egyes elemek a fontosak, hanem a kert egészének összhangja, illetve a házzal együtt alkotott harmonikus megjelenése.

Legyen pázsit a kertben?

Ha legyen, akkor a korábban már említett központi területen érdemes kialakítani. Ennek az egyik legfontosabb előnye az lesz, hogy a kertet bármely irányból is nézi, a kavicsos, köves területeke összhangját megtöri, és szép látvány tárul a nézelődő szeme elé.

A kert középpontjába állított pázsit zöldje a kert meghatározó eleme, és élettel teli színe lehet. Modern stílusú otthona mellett a pázsitnak érdemes tökéletesen szimmetrikus elhelyezkedésűnek lenni egyenes vonalvezetéssel és derékszögű sarkakkal.

Különös gonddal alakítsa ki a pázsit körüli szegélyt, mert ezzel a fűnyíró épségét is védi a kavicsoktól a fűnyírás közben.

Hol lesznek a kerti utak?

Talán azt gondolná, hogy egy kavicságyásokkal sűrűn borított kertben nincs nagy jelentősége az utaknak, hisz az ágyásokon járva is száraz lábbal tud közlekedni a kertben még egy-egy kiadós zivatarban is. Ez így is van, csakhogy a kavicságyások nem feltétlenül a kert közlekedési útvonalain vannak, ezért utakra bizony egy kaviccsal dúsan borított kertben is szüksége van.

Akár még a kert központi helyén található pázsitot is átszelheti egy kerti út, lerövidítve a kert egyik végéből a másikba vezető utat.

Naturo íves térkő burkolat

Hol fogja kialakítani kertjében a Naturo íves és köríves burkolatát?

A kisebb térkövekből, kőlapokból kirakott burkolat még mozgalmasabb hatást vált ki, mert egy nagyobb tér illúzióját kelti. Kis alapterületű kertnél bizony érdemes kisebb méretű térkövekben gondolkodni a burkolat kialakításakor. Emellett a kisebb elemeknek megvan az az előnye is, hogy könnyebb íveket alkotni belőlük. Sokkal könnyebb, mint a nagy méretű burkolólapokból.

A kis kerteknek a szűkösségre bevett orvosságuk a kis méretű lapok. A nagy burkolólapok kicsinyítik a teret, a kisebbek viszont nagyítják. Minél kisebb egységekből áll a burkolat, annál több kell belőlük, és optikailag annál nagyobbnak tűnik a tér.

Milyen legyen a terasz?

A ház meghosszabbításaként helyezkedjen el? Vagy inkább a kert mélyében alakítsák ki? Mindkét megoldás jó lehet.

Lusso Tivoli krémfehér teraszburkolat

A Semmelrock Lusso Tivoli krémfehér terasz burkolata másoknak is tetszik

A terasz burkolására a megszokott 4 cm vastag  terasz burkolólapok tökéletesen alkalmasak lesznek. Gyalogos közlekedésnél nincs szükség vastagabb burkolatra.

A kavicságyak meghatározó szerepet tölthetnek be

Ha egy pázsit kerül a kert központi helyére, akkor a körülötte elterülő területeket remekül ki tudja alakítani egy vagy több kisebb-nagyobb kavicságyással.

A kavicságy modern otthona kertjében kifejezetten látványos kerti elem lehet. Ha nem szeretne teljesen lemondani a növények termesztéséről, akkor még egyes növények termesztésére is alkalmas. Alpesi növényekkel könnyen kezelhető, alacsony növényzetet alakíthat ki benne.

Ezek a sziklakerti növények apró termetük miatt kifejezetten alkalmasak a kisméretű, modern kertekbe. Viszonylag kis területen sok fajukat ültetheti el, és minimális gondozási igénnyel járnak. Könnyű kezelhetőségük révén nem véletlenül egyre népszerűbbek.

Legalább egy csobogó legyen a kertben

Egy köves, kavicsos, sziklakertes kertben mindenképp helye van valamilyen vizes megoldásnak. Egy hűsítő kerti csobogót vagy egy kis szökőkutat egy egyszerű vízforgató rendszerrel is megbízhatóan működésben tud tartani.

Milyen kavicsos kertet fog építeni?