A terasz burkolására a térkő mellett más burkoló anyagokat is bátran használhat. A választható burkolóanyagok körét nagymértékben meghatározza az, hogy nyitott vagy zárt a terasz. Beltéri terasznál a beltérben használt burkolok közül is választhat burkolatot. Nyitott terasznál azonban az esővel, hóval, faggyal szemben is ellenállónak kell lenni a burkolatnak.

Ezzel szemben a zárt és a tetővel fedett nyitott terasznál azzal kell számolni, hogy a teraszhoz kapcsolódó szoba a tető miatt kevesebb napfényt fog kapni. Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni a terasz kialakításakor.

Sokan burkolják a teraszt fagyálló járólappal. Ezek is tartós burkolatok. Arra figyeljen, hogy nyitott terasz burkolásakor mindenképp fagyálló ragasztót használjon a lapok ragasztásához.

Egyre többen választanak természetes köveket a burkoláshoz. Ezek a természetes kövek lehetnek szabályos vagy szabálytalan kövek is. A szabálytalan kövek változatos formájukkal még természetesebb hatást keltenek. A lerakásuk azonban több időbe kerül.

Egyre gyakoribb a csempék és metlaki lapok használata is. Ezeknél is a fagyálló ragasztó használata fontos. Emellett még a lapok vastagságát is úgy válassza meg, hogy a gyalogos közlekedést bírják el a lapok. A fél centi vastag lapok a kültérben semmiképp sem jók. Legalább egy centis, de inkább 2 centi vastag fagyálló lapokat rakjon le a teraszra. Az 1 centinél vastagabb fagyálló lapok már jól fogják bírni a gyalogos közlekedést.

A minél vékonyabb teraszburkolat különösen akkor fontos, ha nem új építésről, hanem a terasz utólagos burkolásáról van szó. Ha a küszöbszint nem engedi a vastag lapokból álló burkolatot, akkor kifejezetten jól tud jönni a terasz burkolására a 2 centis lapokból való választás. Ha ezeket a lapokat fagyálló ragasztóval ragasztja le a teraszra, akkor 3 centinél is kevesebbel fogja megemelni a terasz magasságát. Baj igazából akkor van, ha 2 centiméternél is kevesebb hely van a küszöbszint alatt.

semmelrock picola fövenybarna kerti burkolat

Semmelrock Picola fövenybarna kerti burkolat kerti pihenője, terasza burkolására

Kültérben a fagyállóság mellett a burkolat csúszásbiztonsága is fontos. Ezért a mázas felületű lapok helyett praktikusabban az érdesített, szemcsés felületű burkolatok használata. A betonból készült kültéri járólapoknál csúszással szembeni védelmet a lapok antikolása is biztosíthatja.

A fából készült terasz burkolatok is nagyon szépen mutatnak. Nyitott terasz burkolására azonban a fa nem igazán tartós burkolat. Ha mégis fából szeretné elkészíteni a terasz burkolatát, akkor a keményfa burkolatok közül válasszon. Az akác, a tölgyfa, a bükk vagy a kőris jobban bírja az időjárás viszontagságait a puhafa burkolatoknál. Lakkozással, impregnálással a keményfából készült burkolatokat is egész jól meg tudja védeni az esővel, hóval szemben.

Arra azonban figyelni kell, hogy a fából készült burkolatot még akkor is érdemes időben letakarítani a frissen lehullott hótól, ha lakkozva vagy impregnálva a burkolat. A terasz burkolat kiválasztásakor gondolja végig azt, hogy erre lesz-e mindig ideje télen.

Egyre gyakoribb a műanyagból gyártott WPC burkolat használata is a terasz burkolására. Ezek a burkolatok is nagyon tartósak, és könnyen tisztán tudja tartani a burkolatot.

leier taverna kagylóhéj teraszburkolat

Leier Taverna kagylóhéj teraszburkolat terasza időtálló burkolásához

A térkő burkolat azonban még mindig talán a leggyakrabban választott burkolat a teraszra. A gyalogos közlekedésre használt terasz burkolására persze nem kell a 6 centis térkő burkolatok közül választani.

A gyalogos közlekedésre használt teraszra bőven elég a 4 cm vastag kültéri lapok közül választani a burkoláshoz. Ezekből a 4 centi vastag kerti lapokból is nagy választékot kínálnak a térkő gyártók. Különböző méretű és változatos színvilágú kerti járólapok közül tudja kiválasztani nyitott vagy zárt terasza burkolatát.