Ha viacolor burkolatot tervez a kertjébe, akkor a kert tervezésekor azt gondolja végig, hogy az ablakából reggelente milyen burkolatra szeretne nézni?

Kertje kialakításakor a szilárd burkolat tervezésekor viacolor burkolatok sokaságából választhat. Burkolata megálmodásakor a használhatósági szempontokat és szépérzékét is vegye figyelembe.

  • Mi tetszik Önöknek? Milyen burkolatra vágyik?
  • Mire szeretnék használni a megálmodott burkolatot?

Ez lebegjen a szeme előtt, amikor viacolor burkolatáról ábrándozik. Fantáziája szárnyalásának a legtöbbször csak a pénztárcája szab határt. Igen, a pénztárcája, a családi kasszából a burkolat kialakítására szánt összeg nagysága. Éppen ezért a burkolat kialakítására szánt pénzösszeg nagysága az egyik legfontosabb praktikus szempont, amit a tervezéskor szem előtt kell tartania.

A kertjében kiépített viacolor burkolat több évtizedre szól, ezért nem szánhat túl sok időt kertje és a kerti térburkolat megtervezésére. Inkább a tervezés szakászában szánjon rá több időt, gondolja át alaposabban a megálmodott kertet, mint majd a kert elkészülte, a burkolat lerakása után jöjjön rá arra, hogy bizony talán nem is ilyen lovat akart. A kialakított kerten és burkolaton változtatni már sokkal nehezebb lesz, mint újonnan megtervezni.

A kerttervezés kerti burkolatokra vonatkozó legfontosabb kérdése talán az, hogy milyen lesz a kert összképe, és ebben az összképben milyen burkolatokat szeretnének kialakítani? Milyen funkciója lesz a kiépített viacolor burkolatoknak?

viacolor burkolat

Gyalogos vagy személyautós forgalomra készült a viacolor burkolat?

A funkció függvényében célszerű meghatározni az egyes burkolatok teherbírását.

  • A gyalogos forgalomra tervezett kerti pihenőhely, teraszburkolat vagy kerti járda burkolataként le lehet rakni a 4 cm vastag kerti lapokat is. Ezek a fagyálló lapok is törésmentesen fogják biztosítani a rajtuk való gyalogos közlekedést.
  • A személyautós forgalomra készülő kocsibejáró burkolataként azonban már 6 cm vastag tégkövekre lesz szüksége. A 4 centiméteres kerti lapok az autós közlekedés terhelését már nem bírják el.
  • Ha pedig teherautóval is szeretne majd időnként beállni az udvarra, például a kandallóba való tüzifa évenként szállításakor, akkor az udvar burkolatának 8 cm vastag térköveket és ennek megfelelő teherbírással rendelkező alapot kell kialakítania. Persze nem feltétlenül szükséges a teherautós közlekedés biztongását kialakítani az ennek megfelelő térburkolattal akkor, ha évente 2-3 alkalommal kerülne sor ilyen teherautós szállításra. Tökéletes megoldás lehet az is, ha a téli tüzelőt a kertkapu előtt borítja le a teherautó, és talicskával hordja majd be a farönköket vagy a hasábfákat. A talicska súlyát a személyautós forgalomra méretezett kocsibejáró burkolata könnyedén el fogja bírni.

A kialakított burkolatokon túl a tervezés szakaszában dönteniük kell a zöldfelület és a burkolat arányáról is.

  • Ebben pedig meghatározó lehet az, hogy mennyi időt szeretnének majd a kertben tölteni?
  • Még ennél is fontosabb azonban az, hogy mennyi időt szánnak majd a kert gondozására? A fák és bokrok talán viszonylag kevesebb gondozást igényelnek. A tavasszal vagy később virágba boruló virágágyások azonban már nagyobb törődést igényelnek. A füves terület, a pázsit is gondozást igényel. A fűvet időnként nyírni kell, és a nyári szárazság idején pedig rendszeresen locsolni kell a kertet.
  • Minél nagyobb lesz a burkolt felület aránya a kertben, annál kevesebb gondozást igényel majd a kert gondozása. Azonban talán nagyon elfoglalt emberként is szeretne majd egy csendes kis pihenőhelyet a kert végében vagy a teraszon, ahonnan megnyugtató nézni a ház előtt takarosan kialakított virágágyások talán egész évben pompázatos megjelenését.

A viacolor kiválasztás praktikus szempontjain túl a szépérzékének is meg kell felelnie a kiválasztott térköveknek. Mit is jelent ez?

  • Leginkább a kiválasztott burkolat megjelenését, a stílusát, szín és formavilágát.
  • A burkolat stílusának követnie kell a ház és a kerítés megjelenését. Modern vonalú családi házához nem fog mediterrán stílusú, sokszínű burkolatot választani. És a klasszikus, antikolt burkolatok sem lesznek a legjobb választás egy modern minimál stílusban elkészült otthon kerti burkolataként.
  • A burkolat stílusának és színvilágának harmonizálni kell otthona megjelenésével.

A burkolat esetében arról is dönteni kell majd, hogy vízáteresztő vagy pedig vízzáró burkolatot alakít ki?

  • Ennek megfelelően eltérő rétegrendre lesz majd szükség a burkolat kialakítása során.
  • Vízáteresztő rétegrendnél olyan zúzottkő aljzatra lesz majd szükség, amely elnyeli a burkolat hézagain keresztül a burkolatba befolyó csapadékot, és télen sem fog majd a burkolat felfagyni, elmozdulni az időszakonkénti 20-30 fagyási-olvadási ciklusban sem.
  • Vízzáró rétegrendnél pedig a burkolatra hulló csapadékot a burkolat felszínén kell majd elvezetni a burkolat megfelelő lejtésének kialakításával illetve a vízelvezetést biztosító folyóka kialakításával.

Végül a tervezés során arról is dönteni kell, hogy saját maguk építik meg a kertet vagy inkább kertépítő szakemberre bízzák majd a munkát?

  • Ha szakemberre bízzák a kert kialakítását és a viacolor burkolatok kialakítását, akkor az anyagköltségeken túl a kivitelezés munkadíját is bele kell kalkulálni a kertépítés és térburkolás költségkeretébe.

A saját építésnek és szakember megbízásának is vannak előnyei és hátrányai.

  • Ha saját maguk építik meg a kertet, akkor biztosak lehetnek abban, hogy pontosan az fog elkészülni, amit Önök szeretnének, illetve amit Önök ki tudnak alakítani.
  • Persze amikor kertépítő szakemberre bízza a kert kialakítását, akkor is a szakember részletesen felméri az Önök igényét, és ennek megfelelően fogja elkészíteni a kert tervét, amit majd közösen fognak finomítani, módosítani mindaddig, amíg pontosan olyan nem lesz, amilyet szeretnének.
  • A szakember megbízásának legfontosabb előnye, a szakértelem és a kertépítésben felhalmozott tapasztalat. Egy lelkiismeretes szakember ugyanis az Ön igényének megfelelő kert kialakítása során is ügyel majd a stílusok, színek és formák harmóniájára, és nem fog megépíteni egy olyan kertet, nem fog elkészíteni egy olyan burkolatot vagy bármilyen kerti alkalmatosságot, amire ránézve Önnek bizony később szégyenkezni kellene majd. Megfelelő gyakorlat nélküli kertépítéseknél ugyanis előfordulhat az, hogy olyan kert készül el, aminek nem biztos, hogy 10 év múlva is felszabadultan örülni fog majd.

Márpedig átgondolt tervezéssel és gondos kivitelezéssel viacolor burkolata több évtizeden keresztül elégedett pillantásokat varázsolhat majd az arcára, amikor sétál a kerti járdán vagy kiül a teraszra egy kellemes beszélgetésre a családtagokkal vagy a barátaival.