Észrevette már, hogy egy világos kertben valamiért jobb a kedve? Jobban érzi magát, és felszabadultabb is a természetes fényben fürdő kertekben. Hamarabb meglátja a szépet és a jót.

A növények többsége is szeret a napfényben fürdeni. Jobban szeretnek világosban élni, és örülnek annak is, ha jobban megmutathatják magukat. Nem mindegyik növénynek van azonban szüksége sok napfényre. A szívósabbak pedig kitartóbbak, és kevesebb fénnyel is beérik. Megnézi, hogy melyik növénynek mennyi napfényre van szüksége?

A növények növekedéséhez is szükség van a tápanyagokon és a vízen kívül levegőre és fényre is. Tisztára olyanok, mint az ember, hisz nekünk is éppen ezekre van szükségünk az élethez. Fényre azért van szükségük, mert növekedésük alapja a fotoszintézis. Nem is olyan könnyű azonban arra a kérdésre válaszolni, hogy melyik növénynek mennyi fényre van szüksége.

  • Világos helyen szinte minden növény jól érzi magát, de mit tegyen, ha nem annyira világos a kertje? Hogyan tudja világosabbá alakítani?
  • Milyen növényeket ültessen az árnyékosabb, kevesebb napfényt kapó helyekre?

A napfény szükséglet meghatározását nem kell a véletlenre bízni. A növények már a megjelenésükkel segítenek nekünk, és a színükkel beszélnek napfény szükségletükről.

A világos színű, tarka vagy színes levelű növények bizony igényesek a fényre, nekik sok fényre van szükségük. Csak akkor mutatják a szebbik arcukat, csak akkor virulnak ki és színesednek, ha sok napfényhez jutnak. Ezért a kertben is a világos helyeket kedvelik.

  • lila hortenzia

    lila hortenzia nagy fényigénnyel

    Az ilyen sok napfényt kedvelő növények például a fehér, rózsaszín, sárga, halványkék virágok. Ilyen sok napfényt igénylő virágot lát a képen is.

  • A sötétebb vörösbarna, sötétbordó, kék és lila virágok már kevesebb fénnyel is beérik.
  • A zöldségeknek, haszonnövényeknek szintén sok fényre van szükségük a növekedéshez.

Az árnyékos, félárnyékos helyekre a sötétebb levelű növényeket ültesse. Ők jóval kevesebb fénnyel is beérik. A sötétzöld levelű növényeknek elég az is, ha este vagy reggel kapnak egy kis fényt a növekedésükhöz. A mélyzöld levelű növények nem strandimádók. Nem vágynak reggeltől estig napfürdőre. Sőt kifejezetten irtóznak a napfény tobzódásától.

Több apró praktikával javíthatja még kertje világosságát. Ezek az apró trükkök növényei fotoszintézisét nem fogják üzemi hőfokon tartani, de világosságot csempésznek majd a kertbe:

  • Különleges hatása van a fodrozódó hullámoknak is, de például a tükörsima vízfelületek még további világosságot csempésznek a kertbe. Emellett még növelik is a teret.
  • Szórjon fehér kagylókat és kavicsokat a földre, mert ezeknek a megcsillanó kavicsoknak is erősen világosító hatása van. A virágágyásokban vagy a kerti úton is világosságot teremthet a világos kavicsokkal.
  • fehér kerti bútor

    Milyen kerti bútort szeretne kialakítani a kertben?

    A kerti bútorok fehér színe is fényt visz a sötétebb zugokba. A kert mélyén meghúzódó árnyékos részek is hívogatóbbá válnak világos színű bútorokkal. Tetszik Önnek a képen is látható kerti burkolat?

  • A fényért vívott harcában még a fákat is segítségül hívhatja. Nem is gondolná például, hogy a fehér kérgű fák mennyivel világosabbá tudják tenni a teret. Szereti például a nyírfákat?

Az itt felsorolt kerti praktikák közül melyiket ismerte már eddig is, és melyiket fogja alkalmazni a kertjében?

Milyen ötlete van még kertje világosabbá tételéhez?