Egy ilyen kert kialakításakor azt gondolná talán, hogy tágas helyre van szükség. Ez valóban így is van, akkor ha tényleg van hely a kertben, és bátran lehet gazdálkodni a bőven rendelkezésre álló hellyel. Akkor is lehet azonban vidékies hangulatú kertje, ha szűkösebb a tér. Ilyenkor persze kénytelen lesz kompromisszumokat kötni, de nem kell véglegesen lemondania az álmáról.

Egy kicsi kert is lehet ízlésesen, jól kialakított, mindössze egyetlen dolgot kell szem előtt tartania. A helyszűke miatt le kell mondania arról, hogy mindenfélével telezsúfolja, ami éppen az egészébe jut. Az ötletek szigorú válogatás nélküli megvalósítása nem egy letisztult eklektikus látványhoz, hanem átláthatatlan zűrzavarhoz vezet. Arról nem is beszélve, hogy nagyon hamar ki fog fogyni a rendelkezésre álló helyből.

Ugyanakkor ha mértéket tart ötletei megvalósításában, akkor az ötletek szelektálásával és körültekintő tervezéssel a szűkös városi térben is megalkothat egy vidéki udvarokra emlékeztető kertet.

Persze rögtön felmerül a kérdés, hogy milyen is legyen a városban egy vidékies kert? A vidéken előszeretettel burjánzó fűvel szemben a füves pázsitot a városban már lehet, hogy helyettesítenie kell. Például az udvart a fű helyett sokszor térkővel burkolják, hogy még kevesebb elfoglaltságot jelentsem a kert ápolása, gondozása.

Mire figyeljen vidékies hangulatú kertje tervezésekor?

Nem kell különleges dolgokra gondolni ebben az esetben sem. A kerttervezésnél szokásos kerti funkciókat itt is alaposan végig kell gondolni. Amint a kert feladataival tisztában van, kezdhet is neki a funkciók megvalósításához szükséges tervezésnek.

A vidékies hangulatú kert utáni vágy persze az esetek többségében korántsem a véletlen műve. Sokan költöznek vidékről a nagyobb városokba a városban rendelkezésre álló lehetőségek miatt, és ilyenkor a vidékről városba költöző nem tud teljesen lemondani megszokott vidéki életformájáról. Elfogadja, hogy a városba kell költöznie, a városban kell élnie, és még többnyire jól is érzi magát ebben a helyzetben, de amennyire lehet ragaszkodik a vidéken megszokott életéhez is. Miben is nyilvánulhatna ez meg, mint egy vidéki életformának megfelelően berendezett kertben, modern városi otthona körül?

Ugyanis a vidékről városba költöző azt még kénytelen-kelletlen el tudja fogadni, hogy hirtelen jóval kisebb tér veszi körül új házából kilépve, de az évtizedek alatt megszokott és megkedvelt életének kedves elemeiről már korántsem tud olyan könnyen lemondani.

A kert tervezése során még azt is szem előtt kell tartani, hogy a vidéki életformát kedvelő, vidéki gyökerekkel és korábbi életével rendelkező ember bizony többnyire szeret a kertben foglalatoskodni délutáni kikapcsolódásként, pihenésképp is. Ezért a felettébb szűkösen rendelkezésre álló helyet olyan kertkialakítással kell megtervezni, amelyben kisebb-nagyobb mennyiségű kerti munka szerepeljen.

Ilyen helyzetben a legtöbb alkalommal nem a kerti munka szeretete határozza meg a kertbe kiválasztott növények fajtáját, mert a kerttel való foglalatosság örömöt okoz a kert tulajdonosának, hanem sokkal inkább a kerttel való foglalatosságra rendelkezésre álló idő. Ugyanis ezzel is számolni kell a kert kialakításakor. Ha kevés idő lesz a kerttel foglalkozni, akkor kisebb munkaigényű növényeket érdemes ültetni a kertbe.

A vidéki élet meghatározó eleme lehet egy nagy diófa hűs árnyékába húzódni a hosszú nyári estéken. A diófát persze lehet helyettesíteni más fával is, csak egyvalamit nem lehet igazán. Az idő kerekét felgyorsítani annyira, hogy egy csemetéből hirtelen, 1-2 év alatt hűs árnyat adó, nagy lombkoronájú fát varázsolni.

Ha azonban olyan szerencséje van, hogy egy ilyen nagy lombkoronájú fa már eleve van a kertjében, akkor máris adott lehet a feladat. A kertet úgy érdemes kialakítani, hogy fát középpontba állítva tervezi meg kertje többi elemét.

A dús lombkoronájú, árnyékot adó fa függőlegesen is magasítja a teret, és optikailag megnöveli a kert kiterjedését. Tágas lombkoronája nemcsak hűs árnyékot ad, hanem védelmet is a déli órákban tűző napfény ellen.

Milyen legyen a vidékies hangulatú kert?

A vidéki ember szereti az életet a kertjében. A vidékies kertnél tehát nem földtől elrugaszkodott elvárás a lehető legélettelibb kert kialakítása, a növények burjánzása. Egy vidékies hangulatú kertnél nem szempont a letisztult modernség egyenes és szögletes vonalvezetése. A növények virulásának csak a hely szűkössége és a kert tulajdonosának a jövőben a kert gondozására korlátosan rendelkezésre álló ideje lehet a két korlátja. Persze be kell látni, hogy ez a két tényező is éppen elég jelentős korlátot állít a kert tervezője, megálmodója elé.

Legyen terasz a kertben?

A kertbe való kiülés lehetőségét mindenképp érdemes megteremteni. Erre helyszűke esetén a legkézenfekvőbb hely a ház teraszajtón kívüli meghosszabbítása. Ha van hely, akkor a terasz lehet tágas, akár nagyobb vendégsereg fogadására is alkalmas hely. Ha viszont a hely szűke bizony szorosabb, mint gondolná, akkor a terasszal is szűkösebben kell bánni a kertben.

A vidékről városba költözött embernek persze a kert nem is lenne kert növények és virágok nélkül. Ezért a terasz lábánál máris kezdődhet egy takarosan kialakított virágágyás. Vagy már a teraszon is lehetnek virágok az ott elhelyezett virágládákban.

Sövény válassza el a kert különböző részeit? Vagy szegélyezze az utat?

A sövénynek, illetve bármilyen térelválasztónak kettős funkciója van. Egyrészt valóban elválasztja a különböző kertrészeket egymástól, másrészt viszont el is takarja a láttatni nem kívánt területet a kertben. Ez az eltakarás, láttatás persze az elválasztó magasságától is függ.

  • Ha csak a térelválasztó szerepe fontos a sövénynek, akkor csak jelzés értékű, alacsonyabb magasságú is lehet.
  • Ha viszont valóban el kell takarni a láttatni nem kívánt területeket az illetéktelen tekintetek elől, akkor már meg kell növelni az elválasztó sövényt legalább szemmagasságig.

Ilyen hely lehet a kertben például egy félreeső, a kert mélyében kialakított pihenőhely, aminek az intimitását célszerű biztosítani.

Ilyen hely lehet azonban a kertben kialakított tárolóhelyiség is, amit nem biztos, hogy feltétlenül meg szeretne mutatni országnak-világnak. Egy tárolóhelyiség esetén persze a magasra vágott sövény helyett tökéletes megoldást jelenthet a tárolóhelyiség kúszónövényekkel való befuttatása is.

Virágágyás a kertben

vidékies kert

Vidékies kert az elmaradhatatlan virágágyásokkal

Egy vidékies hangulatú kertből nem hiányozhatnak a növények. Nem is hiányoznak. A zöldellő növények nemcsak véletlenszerűen, hanem takarosan, virágágyásokba rendezetten sorakozhatnak a kertben.

Talán nem véletlen az sem, hogy ezekben a kertekben a kert méretéhez képest a virágágyás vagy virágágyások meglehetősen nagyra méretezettek. Ez történik akkor, ha minél több növényt szeretne ültetni a kertben. A lehetőségekhez képest ennek bizony hely kell, és ezt a helyet bizony más helyektől, innen-onnan le kell csipegetni.

Minél jobban teleülteti a virágágyást, annál nagyobb hatást tud elérni. Persze a virágok gondozásához, ápolásához valamiféle rendet is kell tartani az ágyásban. A központi ágyás van a kert középpontjában, és érdemes ezt az ágyást úgy kialakítani, hogy a nappaliból is azonnal rálátása legyen. Mégiscsak ez a legfontosabb, és ez segítsen a vidéki élettől elszakadó kerttulajdonosnak derűsen indítani a napját.