Ha kandallóval fűt, vagy pedig fatüzeléses kályhája vagy cserépkályhája van, akkor a téli fűtéshez tűzifára is szüksége lesz. Ehhez időben érdemes megvenni a fát. A fát ugyanis a tüzelés előtt még szárítani is kell, hogy könnyen tudjon majd tüzelni vele.

A tűzifához értő szakemberek szerint a legjobb tűzifák a keményfák, a tölgy, a bükk és természetesen az akác. A nyárfát is sokan használják tüzelésre, de ez már puhafa, ezért a fűtési értéke jóval kisebb az előbbi keményfákhoz képest. Az igazi tűzifát 2 nyáron keresztül érdemes szárítani, és akkor az ősszel kezdődő tüzelési szezonban már jól kiszárított, és könnyen tüzelhető fát rakhat a tűzre. Ha két nyáron át nem szárítja a fát, akkor is figyeljen oda arra, hogy kora tavasszal megvegye a fát, és egész nyáron száradjon, mert így már elég száraz lesz a tüzeléshez.

A kiszáradt tűzifa 10-12% nedvességet tartalmaz csak, és jól ég. Ha azonban 20%-nál nagyobb a nedvességtartalma a fának, akkor nem érdemes tüzelni vele. Előbb meg kell szárítani a fát.

tűzifa tároló

Tűzifa tároló építése. Egyszerűbb vagy igényesebb tárolót szeretne építeni?

Ezért az erdőben kivágott tűzifát érdemes a szabadban megszárítani. Az esővel szemben azonban a szabadban szárított tűzifát is érdemes megvédeni, és ehhez tűzifa tárolót érdemes kialakítani. Ez a tároló lehet egyszerűbb vagy pedig igényesebb kivitelű is.

A tűzifa tároló lényege a belerakott tűzifa száradása, ezért érdemes olyan helyen felállítani, ahol jól éri a nap. A legjobban a déli napsütés fogja szárítani a tárolóba rakott fát, ezért hacsak lehet, akkor érdemes a ház déli oldalán felállítani.

leier classic line burkolat

Leier Classic Line finomszemcsés járdalapok a tűzifa tároló burkolatának

Nemcsak az esőtől, hanem a talajból felszivárgó nedvességtől is érdemes megvédeni a tűzifát, ezért a tároló alját is érdemes kialakítani. Erre a deszkapalló alapzat kialakítása is jó, de az egyik legjobb megoldás lehet a beton járdalapokból kialakított burkolat.

A tűzifa tároló járdalap alapjának elkészítéséhez egyszerűen egy járdalap burkolatot kell kialakítani a kertben, a tároló kijelölt helyén.

A tároló építésekor előbb a tároló jellemzően fából készült tartóoszlopainak a betontuskóit érdemes kiönteni. Ezt 20×20-as nagyságú és 30-40 cm mély betonozással tudja alakítani.

Amint a tartóoszlopok betontuskói a helyükön vannak, a tároló kijelölt helyén ki kell szedni a termőföldet 20-30 cm-es mélységben, és ezt a területet érdemes kőzúzalékkal feltölteni, elegyengetni és ledöngölni.

Erre a kőzúzalék alapra kerülhet a finomabb szemcséjű sóder vagy folyamhomok ágyazórétegként. Ezt vízszintesre lehúzva rakhatja is rá a járdalapokat. Természetesen a járdalap alapot meg is erősítheti előzetesen egy betonba ágyazott szegéllyel, és akkor még stabilabban fog állni a tároló járdalap alapja.

A lehúzott tükörre az egész lapokat a szükséges fugaközökkel vízszintesen rakja le. A kisebb szintkülönbségeket gumikalapács használatával egyenlítheti ki. A gumikalapáccsal a helyére tudja ütögetni a kissé kiálló járdalapokat is. Ezzel az ütögetéssel persze legyen óvatos, mert el is törheti a lapokat a túlzottan erélyes ütögetéssel. Akár szegéllyel, akár szegély nélkül építi a tárolót, az egész lapok lerakása után a burkolat szélének kialakításához vágásra is szüksége lesz. A vágott lapok vágásához érdemes gyémántszemcsés flexlapokat használni, mert ezzel jobban tudja vágni a járdalapokat.

A beton oszloptalpakhoz a fenyőfából készült tartóoszlopokat horganyzott U alakú oszloptalpakkal tudja rögzíteni. Az oszloptalpakat kívánt helyre befúrt lyukkal, műanyag tiplivel és csavarozással rögzítheti a beton tuskóhoz. A tartóoszlopokat a becsavarozás előtt érdemes rovar és gombaölő szerrel kezelni, impregnálni, mert az oszloptalpakba való becsavarozás után a becsavarozott felületet már nem tudja impregnálni.

A tartóoszlopok közé keresztmerevítő pántokat kell berakni, és a tartóoszlopok felé pedig a két keresztgerenda kerül. A tűzifa tároló tetőszerkezete az elülső oldalán magasabb, a hátsó oldalán pedig mélyebb kialakítású, az esővíz lefutása érdekében. Nagyjából 10-12 fokos lejtést érdemes kialakítani.

Lehet például 2 méter széles a tároló és az elülső oldalán 2 méteres, a hátsó oldalán pedig 180 centiméteres magasságúak a tartóoszlopok. Ezekre az oszlopokra kerül fel a két gerenda. A két vízszintes gerendára pedig rakódnak fel a szarufák. Ezeknek a keresztmetszete természetesen jóval vékonyabb is lehet, mint a tartóoszlopoké. A tartóoszlopok és a két vízszintes gerenda lehetnek 10×10-es gerendák, míg a szarufák 10×5 centiméteresek. Ezeket a szarufákat állítva kell felcsavarozni hatszög alapú facsavarral a keresztgerendákra. A szarufákra fognak felkerülni a tetőlécek. Természetesen nemcsak a tartóoszlopokat, hanem a teljes faszerkezetet érdemes impregnálni, lefesteni.
Amint kész van a tűzifa tároló szerkezete, akkor ki kell alakítani a tároló oldalát és a tetőszerkezetét is.

A tűzifa tároló oldalának megfelelően szellősnek kell lenni ahhoz, hogy a bele rakott fa megfelelően száradni tudjon. Ezért például jó oldalfali burkolat lehet a 6-8 mm vastag betonacél háló is, amelyet a tartóoszlopokra kell stabilan felcsavarozni. A tárolóba rakott tűzifa egyes helyeken ki fogja nyomni a hálót, de ez nem baj. Az a lényeg, hogy stabilan egyben tartsa a tárolóba rakott fát.

A tetőszerkezet kialakításakor viszont ezt a szellősséget már nem engedheti meg. Ezért stabil tetőszerkezetet, például cserepeslemez fedést érdemes kialakítani a tároló felé.

A tüzelésre télen lesz szüksége, ezért érdemes felkészülni az esős, havas időre. A könnyű közlekedéshez a tárolóhoz vezető utat is érdemes kialakítani. Például 50×50 centiméteres gyöngykavicsos járdalapokból alakíthatja ki a tárolóhoz vezető járdát.