A kertet a tervezéskor és építéskor arra teszi alkalmassá, amire éppen szeretné. Ha pihenni szeretne a kertjében, akkor ennek megfelelően kell kialakítania. Ha szeret a kertben foglalatoskodni, akkor nagy munkaigényű növények sorával érdemes beültetnie a kertet. Ha pedig a gyerekeknek szeretne tágas játszóhelyet biztosítani, akkor ennek megfelelően érdemes kialakítani.

többfunkciós kert játszóhellyel

Ha egy játszóhelyet épít a kertben a gyerekeknek, akkor a pihenés mellett máris egy másik funkciója is lesz kertjének

Ha a különböző kertrészek között nincsenek térelválasztók, akkor ezzel is tágasabbnak fog hatni a kert, hisz a tekintetet nem korlátozza semmi a kertben. Az már persze más kérdés, hogy a képen is látható játszóhelyről elguruló labda persze akadálytalanul fog gurulni az útban lévő virágágyásokra is.

Megfelelő kialakítással a kert különböző elemei, a gondosan nyírt pázsit, a kialakított virágágyások, az évelő növények, valamint a kertben lévő bokrok és fák úgy alkotnak egységes teret, hogy egyik sem uralja a kertet, nem nyomja el a kert többi részét. Ilyenkor persze nem könnyű megtalálni a megfelelő összhangot a kert különböző elemei között, azonban a tulajdonosok preferenciáinak mentén ki lehet alakítani a kert funkcionálisan célszerű egyensúlyát.

A funkcionálisan kialakított kertben nem szükséges semmit sem mesterkélten megalkotni. A kert minden eleme a kerttulajdonosok vágyainak a megvalósítását szolgálja.

Mire figyeljen a kert tervezésekor?

A tulajdonosok elképzelése alapján összeállított kertek első ránézésre talán változatos kavalkádot alkotnak, de ha az eklektikusan elkülönülő tereket sikerül egy egységes koncepció mentén kialakítani, akkor egy igen változatos és mozgalmas kertet sikerül megtervezni és megépíteni, aminek még az a nem elhanyagolható előnye is megvan, hogy a tulajdonosok maximálisan a magukénak érzik. Ennél fontosabb eleme pedig nemigen lehet a kertnek. Az ugyanis elsősorban azoknak készül, akik a kertben töltik a mindennapjaikat, és fontos, hogy jól érezzék magukat nemcsak a bőrükben, hanem a kertjükben is.

A kert természetes része lehet a rendszeres gondozást igénylő gyep. A kialakításakor talán három dologra érdemes mindenképp odafigyelni. Egyrészt érdemes pontosan felmérni, hogy a tulajdonosoknak lesz-e elég idejük a gyep gondozásával foglalkozni. Vagy ha nem, akkor ezzel megbíznak-e valakit, aki gondját viseli a pázsitnak.

A másik két elem már inkább az esztétikai szempontok közé tartozik. Arról van szó ugyanis, hogy ha füves pázsitot alakít ki a kertben, akkor ez harmonikusan illeszkedjen a kert egységes megjelenésébe. Vagyis ne legyen sem túlságosan kicsi, mert akkor a jelentéktelenségével elveszítené a jellegzetességét, másrészt viszont ne legyen túlságosan nagy sem, mert akkor pedig túlságosan uralná a kertet, aminek hosszú távon nem biztos, hogy feltétlenül örülnének a tulajdonosok. Nemcsak arról van szó, hogy egy idő után könnyen megunhatják majd a frissen vágott gyepet bámulni, hanem arról a praktikus szempontról, is hogy a túlságosan nagy felületű gyep gondozása is túlzott terhet jelenthet majd egy idő után.

Ha viszont ezeket a szempontokat szem előtt tartva alakítja ki a pázsitot, akkor az üde zöld foltként díszítheti a kertet. A frissen vágott fűnek nemcsak kellemes illata fog terjengeni a levegőben, hanem még felettébb kellemes lesz rajta járni is. A gondosan kiépített szegélyeknél figyeljen majd a fű nyírásakor.

A kert tájolása is lényeges szempont lehet, ugyanis a városban lakók napközben dolgoznak, és délután és este van idejük kimenni a kertjükbe, és kiülni egy kicsit a kertben kialakított pihenőhelyre. Ezért aztán nem mindegy, hogy éppen akkor, amikor idejük van a pihenésre, akkor éppen milyen irányból süt a nap. Vagyis a tervezéskor bizony érdemes odafigyelni arra, hogy egy-egy napszakban a kert melyik területe kapja a legtöbb fényt.

Nem lenne szerencsés az északi oldalon kialakítani egy pihenőt, mert az a terület gyakorlatilag sosem kap elegendő fényt. Viszont, ha a kert nyugati tájolású, akkor máris sokkal kedvezőbb a helyzet. Ilyenkor az alkonyatkor legtöbb napsugarat kapó helyre érdemes kialakítani a pihenőhelyet.

Mi jellemzi a kertet?

A szűkös helyű városi kertekben kialakított funkcionálisan célszerű kertépítéseket a praktikum és a célszerűség jellemzi. A kert tulajdonosainak igénye szerint megépített kertet a pihenésre és a szórakozásra való tökéletes alkalmasság jellemzi. Miben nyilvánul ez meg a leginkább?

Leginkább talán abban, hogy a napos helyen kialakított pihenőhely kellemes árnyékot adó hűvösében akár egyedül vagy a párjával együtt is kellemesen pihenhet. Ha azonban arra támad kedvük, hogy meghívják a barátaikat egy-egy hétvégére, akkor erre is van lehetőség.

A vendégsereg elhelyezése sem jelent nagy gondot. Erre alkalmas lehet a tágas pihenő. De ha mégsem lenne elég tágas a nagyszámú vendégsereg miatt, akkor a vendégek nem a szépen kiépített és gondozott virágágyásokat lennének kénytelenek kerülgetni, vagy adott esetben akár bizony le is taposni, hanem a gondosan ápolt és nyírt pázsiton tölthetik az időt, és érezhetik jól magukat.

Ha egy rusztikus téglafallal veszi körül a kertet, akkor ennek meglesz az az előnye, hogy a kíváncsi tekintetek elől védett lesz, viszont könnyen lehet, hogy rusztikussága miatt túlzottan hagyományos, falusias jelleget kölcsönöz a kertnek. Az a kérdés, hogy ezt felvállaltan szeretné-e, vagy inkább ha lehet akkor elkerülné?

A kerti pihenőhelyen kívül lesz-e még egy tágas terasz is?

Ha azonban a nagyobb vendégsereg miatt nem szeretné, hogy a pázsitot túlságosan igénybe vegyék a vendégek, akkor másik megoldásként egy másik kellemes üldögélésre alkalmas helyet is kialakíthat a kertben. A kerti pihenő mellett egy tágas teraszt is berendezhet ahol szintén felettébb jól tudják majd magukat érezni, akár szűk családi körben, vagy pedig egy nagyobb baráti társasággal is.

Az pedig már egy további eldöntendő kérdés, hogy a tágas teraszra a finom ínyencségeket a házban lévő konyhából szolgálják majd fel a vendégeknek, vagy pedig a kert mélyén kialakított pihenőnél építenek ki egy kerti sütögetésre alkalmas tűzrakót vagy grillezőt.

Talán nem tévedünk abban nagyot, amikor azt mondjuk, hogy a vendégsereg hangulatát az utóbbi minden bizonnyal jobban kiszolgálná, de biztosan nem fognak akkor sem megsértődni, ha a konyháról fogják nekik felszolgálni a finomabbnál finomabb falatokat.