A terméskő burkolat nemcsak természetes és jól illeszkedik a kert természetes környezetébe, hanem időtálló és természetességével kortalan és modern is.

A természetes kövek gazdag választéka a kövek fajtáiban és méreteiben is nagy választási lehetőségeket kínál. A kibányászott kövek hasított lapjainak változatos fektetési módjai mellett a burkolatok felhasználási lehetősége is széles. Ehhez persze a megfelelő stabilitást is biztosítani kell a burkolat lerakásakor.

A terméskövek nagy választékában az olcsó, kedvező árú terméskövek mellett akár exkluzív kőzetekből is kialakíthatja kertje terméskő burkolatát.

terméskő burkolat

Terméskő burkolat a kertbe. Szabályos vagy szabálytalan terméskő lapokból alakítaná ki burkolatát?

A terméskő felületek a természetességükkel és változatos megjelenésükkel tűnnek ki a burkolatok közül.

  • Ezek a természetes kövek idővel a korukkal együtt a megjelenésüket is változtathatják a kertben. Arról pedig nem is érdemes bővebben beszélni, hogy egy kiadós nyári zivatar után nedvesen csillognak, napsütésben pedig világosabb változataik visszatükrözik, sötétebb változataik pedig elnyelik a napsugarakat.
  • Nemcsak a nap sugarait, hanem a levegő hőmérsékletét is visszatükrözik. Nyáron a meleget, télen pedig a hideget sugározzák vissza.

Terméskő burkolat színe, felülete és tartóssága

A terméskő burkolat kiválasztásánál is a burkolat színe, felületének a szépsége, tartóssága és magának a terméskőnek az időtállósága a fontos szempontok.

A terméskövek nagy választékából persze nem könnyű választani akkor, ha egy-egy adott kereskedőnél csak az ott lévő választékot látja.

  • Itt van nagy jelentősége az interneten való előzetes tájékozódásnak. A weben számtalan kereskedő kínálatát ismerheti meg, és választhat a terméskövek között.
  • Ha talál egy megbízható kőkereskedőt, akkor ő is adhat Önnek tanácsot a kiválasztás során. Itt azonban tényleg egy Ön által jól ismert, és megbízható kereskedő legyen, mert ők értelemszerűen elsősorban a saját kínálatukat szeretnék eladni. Első vásárláskor nem igazán számíthat a kereskedőknél elfogulatlan, szakszerű tájékoztatásra és a választásban való elfogulatlan segítésre.

Terméskő burkolatok nagy választéka

A természetes kövek között nagyon elterjedtek a palakő, a gránit vagy éppen a márvány. Ezekből a kövekből tökéletes kerti burkolatokat alakíthat ki.

A burkolatok szépsége és a rendelkezésre álló pénze szempontjából azonban nem mindegy, hogy hogyan választ a terméskövek közül.

A kültérbe használt burkolatok egyik legfontosabb tulajdonsága a fagyállóság. A kertbe lerakott burkolatoknak jól kell bírni az időjárás megpróbáltásait. Ezért a beltérbe használt burkolatok nem mindegyike használható a kertben.

semmelrock kerti burkolat

Szürke-antracit kerti burkolat. Vagy inkább a melegebb hangulatú homoksárga vagy vörösbarna színvilágot választaná?

A terméskőből készült burkolatok terhelésére is figyelnie kell. A teraszra vagy kerti járda burkolására lerakott burkolatnak „csak” a gyalogos forgalomra kell alkalmasnak lenni. A garázs bejáratához vezető út burkolásához azonban már személykocsi forgalomra is alkalmas burkolat lerakására lesz szüksége. A garázsbejáró út burkolásához a vékony, hasított kőlapok nem lesznek alkalmasak.

  • Ezek a vékony burkolatok nem megfelelő vastagságúak ahhoz, hogy a személyautós terhelést elbírják a kertben.
  • A terasz vagy kerti út burkolására alkalmasak lehetnek akkor, ha fagyállóak, de a terherbírásuk kevés lesz a személykocsi forgalomhoz.

A terméskövek érdes, természetes felülete idővel sötétül. Ezt nemcsak a kő koszolódása, hanem az anyag öregedése és kopása is okozza.

A terméskövek közötti választást természetesen nemcsak a kövek fajtája és szépsége, hanem az ára is jelentősen befolyásolja. A kövek árát nemcsak a kövek fajtája, hanem sok egyéb tényező is befolyásolja.

Minél ritkább a kő, annál drágább. Emellett az árát a kitermelésének a körülményei befolyásolják. Minél időigényesebb a kitermelése, megmunkálása, annál többe fog kerülni a burkolathoz megvásárolható kőzet.

A természetes köveknél arra is figyelnie kell, hogy az egyes kövek között bizonyos árnyalatnyi különbségek lehetnek a színükben, struktúrájukban is. Ezek a színeltérések és szerkezeti eltérések nem a kő hibája, hanem éppen hogy ez a természetességének a mutatója. Ugyanis az ugyanabból a sziklafalból bányászott természetes kövek is eltérőek lehetnek egymástól. Éppen ezért érdemes körültekintően választani a kövek között, mert a megtetsző mintadarab és a kiszállításra kerülő kő között árnyalatni különbségek, színeltérések lehetnek. A lehetséges színeltérés fokát a kő kiválasztásakor tisztázni kell.

Emellett a megvásárolt termésköveket is érdemes keverten lerakni, és ekkor egyenletes lesz a burkolat színhatása.

Gránit a legismeretebb, legelterjedtebb terméskő

A gránit a legismertebb mélységi kőzet, gyakran bányásszák. Legismertebb színe a szürke, de emellett gazdag a színválasztéka. Természetes formájában a sárgától a sötétvörösig sokféle árnyalatban megtalálható, de emellett még kékes, zöldes árnyalatai is lehetnek a gránitnak.

A gránitlapok keménységük miatt különösen elterjedtek konyhapultok kialakításakor. Emellett azonban konyha és fürdőszobaburkolatok is gyakran készülnek belőle. Kültéri felhasználásra is jól használhatók, hisz jól birja az időjárás viszontagságait, fagyálló és jó a teherbírása.

Bazalt a legismertebb kiömlési kőzet

A bazalt sima felülete nem kedvez a közlekedés biztonságának, de kis méretű kövekben jól használható burkolatok kialakítására.

Homokkő, az üledékes kőzet

A homokkő gyakran használt kőzet kültéri burkolatok kialakításához. Keménysége korántsem olyan nagy, mint a gránité, de gyalogos forgalomra szolgáló kültéri burkolathoz jól használható. A fagyállóságával nincs gond, de a porózusságából adódó tartósságával már az évtizedek alatt lehetnek gondok.

A homokkő változatos színvilágú. A világossárgától a bézsen át a sárgásszürkén át a vöröses, zöldes színvilágig terjed a homokkő színe.

Mészkő lapok

A mészkő üledékes kőzet. Ez is gyakran használt kőzet nemcsak kültéri, hanem beltéri burkolatként is. A mészkő porózusságából adódóan a tömör, nem repedezett kőzetek használhatók burkolatként. A porózus kőzetek tisztán tartása nagyon nehézkes lenne, szinte lehetetlen.

A mészkő lapok színvilága a világos, fehéres, bézs színtől a sárgás-vörös, vörös, szürke, zöldes-szürke színvilágig terjed. Az egyik legismertebb, burkolatként használt mészkő a jura kori Jura mészkő, amely nemcsak kerti utak, hanem nappalik, konyhák és fürdőszobák közkedvelt padló és falburkolata is. Kültéri felhasználásakor nemcsak kültéri kerti utak burkolataként, hanem házak homlokzati és kerítések burkolataként is lehet használni.

A mészkövek egyik specifikus fajtája travertin mészkő, amikor a mészkő tömbökat nem hosszában, hanem keresztben fűrészelik el. A travertin keresztben fűrészelt szálirányú mintázatával egyedi megjelenést mutat, ugyanakkor a travertin lapok teherbíró képessége kisebb a szálirányban fűrészelt mészkő lapoknél. Ezért a travertin lapok csak mérsékelten járhatók még gyalogos forgalom esetén is. Személyautós forgalomra pedig ezeket a travertin burkolatokat nem szabad használni. Leginkább falburkolatként mutat igazán jól a travertin burkolat.

A dolomit a mészkőhöz hasonló üledékes kőzet. Változatos színekben a világos fehér, sárgás szín mellett barna és vöröses kőzetei is vannak, sőt ritkán még kékes árnyalatban is megtalálhatók. A dolomit struktúrája, mintázata egyenletesebb, finomabb a mészkőnél. Csak elvétve fordulnak elő benne különféle zárványok, egyéb kövületek. Keményebb a mészkőnél, ezért jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak, mint a mészkő.

Pala burkolatok

A pala burkolatok közé olyan vékony, réteges felépítésű kőzetek tartoznak, mint a kvarcit, az agyagpala, a csillámpala vagy a fillit. Ezek a bordázott felületű kőlapok jól bírják az időjárás viszontagságait. Ezeknek a burkolatoknak a színe a szürke különböző árnyalataiban jelenik meg, a világos és a sötétszürke között váltakozó színvilággal. Előfordul azonban a szürke különféle sötétzöldes, kékes árnyalata is.

Ezeket a kibányászott kőzeteket a burkolatként való felhasználhatóság érdekében a megfelelő vastagságban hasítják, és a felhasználáshoz szükséges formára, alakzatra vágják. A terméskövekből készült köveknek lehetnek szabályos és szabálytalan formái is.